Luister naar

Australië valt over ‘racistische’ woorden senator

Nieuws
Het hele Australische parlement keert zich tegen hem. Toch neemt senator Fraser Anning zijn opmerkingen over een ‘eindoplossing voor het migratieprobleem’ en een terugkeer naar het ‘witte Australië’ niet terug.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
donderdag 16 augustus 2018 om 03:00
De Australische senator Fraser Anning.
De Australische senator Fraser Anning. ap / Mick Tsikas

Canberra

Met Annings maiden speech, zijn debuutrede in het Australische parlement, heeft de 68-jarige senator dinsdag geen goede indruk gemaakt.

Anning, voorheen lid van de extreemrechtse One Nation Party en nu van de Katter’s Australia Party, sprak in zijn speech de wens uit voor een migratieverbod voor moslims. ‘Hoewel niet alle moslims terroristen zijn, zijn tegenwoordig wel alle terroristen moslims. Dus waarom zou iemand er hier meer van hen willen?’

De senator pleitte voor een terugkeer naar de periode vóór de jaren zeventig, waarin Australië de immigratie vanuit niet-Europese landen aan banden legde – een omstreden periode die in de volksmond bekendstaat als het ‘witte Australiëbeleid’.

Een volksstemming over dit onderwerp zou volgens Anning ‘de eindoplossing voor het migratieprobleem’ betekenen. Daarmee leek hij een parallel te trekken met nazi-Duitsland, waar de genocide op de Joden gezien werd als de ‘eindoplossing voor het Joodse vraagstuk’.

Na afloop van zijn debuutrede werd de senator, geheel volgens de tradities, door de aanwezigen gefeliciteerd. Maar vrij snel barstte onder de politici een storm van kritiek op de inhoud van de speech los.

Josh Frydenberg, de minister van Energie en Milieu, noemde de toespraak in het Australische televisieprogramma Today Show ‘pijnlijk en onacceptabel’. Hij eiste dat de senator niet alleen zijn opmerkingen zou terugnemen, maar ook een Holocaustmuseum zou bezoeken om de pijnlijke ervaringen te horen van mensen die het naziregime hebben overleefd.

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull distantieerde zich van de uitspraken van de senator. ‘Australië is de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld, gebouwd op basis van wederzijds respect’, twitterde hij. ‘Wij verwerpen racisme in welke vorm dan ook.’

Goebbels’ handboek

Zelfs Pauline Hanson, leider van de One Nation Party, zei in een parlementsvergadering ‘geschokt’ te zijn door Annings woorden. Hanson staat bekend om haar anti-immigratiestandpunten. In een poging om een boerkaverbod ingevoerd te krijgen, trok ze vorig jaar augustus zelf een boerka aan naar het parlement – een actie die haar op veel kritiek kwam te staan. Annings speech – volgens Hanson ‘rechtstreeks uit het handboek van Goebbels’ geplukt – ging echter ook haar te ver.

Schamper merkte Bill Shorten van de Arbeiderspartij op dat iemand zich wel heel buitensporig moet gedragen, wil hij door het hele parlement uitgespuugd worden. ‘Maar senator Anning is daarin geslaagd.’

Ondanks de forse kritiek van andere politieke partijen, is Anning niet van plan om zijn woorden terug te nemen. ‘Ik heb nergens spijt van’, zei hij woensdag in de Today Show. Wel krabbelde de senator terug als het gaat om zijn opmerking over een ‘eindoplossing’ – de vergelijking met de Holocaust is volgens hem onbedoeld. De senator ziet zichzelf juist als iemand die opkomst voor de rechten van Joden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.