© EPA-EFE

STANDPUNT. Eerst onderzoeken, dan beschuldigen

Hoe kon dit in godsnaam gebeuren? Hoe kan een brug zomaar ineens instorten? Uiteraard wordt die vraag gesteld en moet ze gesteld worden. Maar welke zin heeft het om, nog vóór het onderzoek begonnen is en terwijl er in Genua nog volop naar slachtoffers wordt gezocht, meteen met een beschuldigende vinger naar alle kanten te wijzen? De manier waarop de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini meteen de aanval op Europa opende, de manier waarop de minister van Transport Toninelli meteen het proces maakte van de firma die de brug moest onderhouden, het waren allicht uitingen van emotionele betrokkenheid, maar het rook ook naar politieke recuperatie.

Kris Vanmarsenille

Beide ministers, de ene van de Lega, de andere van de Vijfsterrenbeweging, wilden van de situatie gebruikmaken om te benadrukken dat de vorige Italiaanse regeringen het totaal verkeerd hebben aangepakt en dat Italië alweer wordt tegengewerkt door Europa. Dat kan zijn, maar misschien was dit niet de juiste tijd voor politieke retoriek. Het is voor de politiek nu wel het moment om respect aan de slachtoffers te betonen, de reddingswerkers een hart onder de riem te steken en onmiddellijk een degelijk, diepgravend onderzoek in gang te zetten, waaruit degelijke conclusies kunnen worden getrokken. Bovendien is er ook een plan nodig om het verkeer in en rond Genua vlot te trekken. De ingestorte brug is voor de stad niet alleen een menselijk drama, het is ook een economische ramp.

En vooral is het nu de taak van de politieke leiders om ervoor te zorgen dat dit niet nog eens kan gebeuren. Dat is in een land als Italië een gigantische opgave. De Italiaanse autosnelwegen zijn een aaneenschakeling van viaducten en tunnels. Het vraagt enorme investeringen en een permanente zorg en organisatie om die allemaal constant in perfecte staat te houden. Tot dinsdag slaagde Italië daar trouwens zeer behoorlijk in. Er is dus geen reden om alles erger te maken dan het al is. Wat in Genua is gebeurd, is erg genoeg en had niet mogen gebeuren. Een degelijk onderzoek moet leiden tot gerechtigheid, maar vooral moet deze ramp de aanleiding zijn om de veiligheid van het wegennet te verhogen. Niet alleen in Italië trouwens. Ook andere landen kunnen ervan leren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER