Luister naar

Aan de ketting: Vergezichten en Friese folklore

Nieuws
Journalisten van het Nederlands ­Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen.
Harm Bosma Harm Bosma
woensdag 15 augustus 2018 om 21:52
Aan de ketting: Vergezichten en Friese folklore
Aan de ketting: Vergezichten en Friese folklore nd

Het reizen met de trein duurde net zo lang als de fietstocht zelf, maar dat was het dubbel en dwars waard. Wat is Nederland toch een prachtig land.

Ik had woensdag de eer om te starten in Dronten, in het noorden van Flevoland. Niet een omgeving die ik goed ken. Ja, vroeger moest ik er wel eens voetballen, maar dat zijn lang vervlogen tijden – zelfs de uitslagen weet ik niet meer. Dit is zo’n typisch stukje Nederland waar je tot in de eindeloosheid om je heen kunt kijken. Prachtige vergezichten verschijnen in mijn blikveld wanneer ik Dronten uitfiets. Mijn eindbestemming moet Heerenveen worden, maar of ik dat ga halen … het is toch een behoorlijk stukje doortrappen.

bij het Ketelmeer

Vol goede moed passeer ik Swifterbant. Ik wil er meteen een flinke snok aan geven, dus ik zet vaart richting Urk. De zon weerkaatst prettig over het platte landschap en wanneer ik bij het Ketelmeer aankom, tref ik meteen een van de mooiste uitzichten van de dag. Water blijft iets magisch hebben, zeker voor een jongen die op de Veluwe woont en is opgegroeid in Overijssel. Om de Noordoostpolder te bereiken, moet ik de Ketelbrug over. Die staat open, dus ik benut de tijd om een slokje water te drinken. Dan stopt er een bananenfiets naast me. Althans, zo noem ik het. ‘Je zou het ook een velomobiel kunnen noemen’, zegt de man die uitstapt. Ook hij neemt een slok water. Wanneer ik hem vertel dat ik voor het Nederlands Dagblad onderweg ben, reageert hij verrast: ‘Die krant lees ik en de rubriek ‘Aan de ketting’ vind ik erg leuk. Wat mooi zeg!’ We begroeten elkaar. Wytze Bijleveld (ik hoop van harte dat ik zijn naam goed spel, want kort na onze ontmoeting verloor ik mijn aantekeningen – domkop die ik ben) woont in Lelystad en is op weg naar een werkafspraak in Heerenveen. ‘Dit ding fietst lekker’, vertelt hij. ‘Ik haal snelheden van 39 kilometer per uur.’

Na een kort en spontaan babbeltje vervolgt Bijleveld zijn weg. Ik laat hem gaan, want ik ben geen Tom Dumoulin.

Na een stevig stuk met tegenwind kom ik aan op Urk. Ik dwaal een kwartiertje rond in de knusse straten van het vissersdorp, waarna ik Albert Post ontmoet. Hij is bezig met het repareren van een vissersnet. Een secuur klusje dat geduld vergt. Gepassioneerd vertelt Post dat hij netten repareert die door de politie in beslag zijn genomen – ‘illegale netten’. Ze voldoen niet aan de Nederlandse norm, maar weggooien is zonde. De Stichting Vissers voor Vissers knapt deze netten op en schenkt ze aan derdewereldlanden. Die kunnen ze goed gebruiken. ‘Dit net gaat naar de Filipijnen’, vertelt Post, die als vrijwilliger aan de stichting verbonden is en vroeger zelf op zee zat. Nadat ik een kop koffie heb gedronken met Post – een nuchtere man met veel humor – fiets ik snel door.

skûtsjesilen

Via het Urkerbos en pittoreske dorpjes als Espel, Creil en Rutten duik ik Friesland in. Ik tref het, want eenmaal aangekomen in Lemmer barst het van de mensen. Het circus van het populaire skûtsjesilen blijkt in Lemmer te zijn neergestreken. Dat is een Friese zeilwedstrijd met veertien skûtsjes, verdeeld over verschillende etappes in verschillende dorpen en steden in Friesland. Nadat ik heb besloten de polonaise en de helaholala-muziek aan me voorbij te laten gaan, fiets ik naar de baai van Lemmer. Daar krijg ik goed zicht op de schepen. Duizenden mensen kijken in strand- en tuinstoelen toe. De wedstrijd leeft, zeker ook bij een groepje uit Grou. Dat dorp won vorig jaar de titel.

Volgens Anneke van der Berg is het Skûtsjesilen een stukje folklore dat bij Friesland hoort. ‘Skûtsjes zijn prachtige boten, ze zijn gemaakt voor de Friese wateren. Ze dragen een grote historie met zich mee.’ De groep uit Grou leeft intens mee, ik laat ze verder met rust. Temeer ook omdat ik Heerenveen nog moet halen.

Na een heel aantal moeizame laatste kilometers, maar wel langs een mooie route met veel kleine dorpjes, kom ik aan in de geboorteplaats van Abe Lenstra. Het is mooi geweest. Ik heb weer een fraai stukje Nederland mogen ontdekken. Op naar huis, op naar een frisse douche.

vandaag: Harm Bosma, Redacteur

traject:

Dronten, Urk, Lemmer, Echtenerbrug, Rottum, Heerenveen, 81 km

totaal afgelegd: 1808 km

uitspraak van de dag

Een klein meisje deelt gratis appels uit, waarop een Fries zegt: ‘Heb je geen spareribs?’

nooit geweten

Dat skûtsjesilen zo’n grote happening is.

lekker fietsweer

Kon niet beter. Lekker temperatuurtje en zo nu en dan zon.

glimlach van de dag:

Het moment dat ik mijn kladblokje niet kon vinden. Die ligt in een toilet op Urk.

volg de volgende fietser:

Petra Noordhuis

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.