Turnhout grijpt naast de Grand Départ van de Baloise Belgium Tour.© BELGA

Stad krijgt zijn Grand Départ voor Baloise Belgium Tour niet: “Geen tijdrit over de ring mogelijk”

Turnhout -

De Baloise Belgium Tour 2024 had op 12 juni in Turnhout van start moeten gaan met een tijdrit. De organisatie had de Grand Départ aan de stad toegewezen. Het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) ging dwars liggen.

De meest fervente wielerliefhebbers hebben het misschien al gemerkt. Niet Turnhout, maar Beringen wordt de plaats waar het startschot voor de Baloise Belgium Tour wordt gegeven. In Turnhout was voor de eerste rit, een tijdrit, een mooi parcours uitgetekend. Dat ging deels over de R13, de Turnhoutse ring die een gewestweg is. Daarvoor had de organisatie de toestemming van AWV nodig.

AWV weigerde. De R13 is een weg met ‘bestendig verbod’. Dat betekent dat deze niet mag worden afgesloten voor een sportwedstrijd. Vreemd, want voor de 10 Miles wordt zelfs de Antwerpse ring afgesloten. Ook in Turnhout reden al wielerwedstrijden over de ring, zoals de Heistse Pijl. “Alleen de minister van Mobiliteit kan een uitzondering toestaan”, weet schepen van Sport Jan Van Otten (Vooruit) nu. “Voor een tijdrit zou de ring te lang moeten worden afgesloten.”

Turnhout krijgt wel een rit op 14 juni, met een tussensprint in het centrum en een tweede passage door de stad. Niet slecht, maar wel een troostprijs. (gvn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout