COMMENTAAR. Dit is het lot van KRC Genk

© BELGA

Een week geleden stond hij nog te dansen, te springen en te zingen op een podium in hartje Genk, sinds 15 uur gisteren is Philippe Clement coach van de club die hij klopte in de race naar het landskampioenschap.

Ludo Vandewalle

De keuze voor Club Brugge is geen verrassing. Niet zozeer het financiële, als wel het troebele toekomstperspectief en ook het sentiment heeft een reden gespeeld bij het vertrek bij de kersverse landskampioen. Bij Genk komt er een uittocht van spelers aan. De as van het team, met Berge, Trossard, Samatta en Malinovskyi, zal bijna zeker andere oorden opzoeken. “Champions League spelen is oké, maar niet als je met 7-0 en 5-0 verliest”, verwees hij in Extra Time nog naar de laatste CL-campagne in 2011, toen Genk van ­Valencia en Chelsea een pak slaag kreeg. De Kennedytunnel ligt nu ook niet meer op de weg als hij vanuit Waasmunster vertrekt. De werken op de E40 in Aalter zijn zelfs al afgelopen. Clement had een contract voor onbepaalde duur bij KRC Genk, waardoor de kampioen hem nu met lede ogen ziet vertrekken. Met vier schoolgaande kinderen was het buitenland niet aantrekkelijk.

Is dit het lot van KRC Genk? Na drie van de vier landstitels zocht de trainer telkens andere oorden op. Aimé Anthuenis in 1999 naar Anderlecht, Frank Vercauteren in 2011 naar de woestijn in Saudi-Arabië en nu weer Philippe Clement. Hoe goed de club in Limburg ook wordt gerund, hoeveel geld de kersverse landskampioen ook op zijn rekening heeft staan en nog bijkrijgt in de Champions League, ze wordt nog niet voor vol aanzien. Telkens weer is niet alleen voor de trainers, maar ook voor de spelers het gras groener aan de overkant. Het is niet eens een finan­ciële zaak, maar een kwestie van faam, uitstraling en traditie. Provincieclub. Daar heeft het huidige bestuur geen schuld aan, maar het kan eraan werken. Club had ook ooit dat etiket.

Er zit voor KRC Genk niets anders op dan nog beter te doen dan het al bezig was. Onverdroten en met rustige vastheid aan de weg timmeren om de terugval te vermijden die hen de vorige keren na een titel te beurt viel: 8ste na de titel in 1999, 6de na 2002 en nipt in Play-off 1 na 2011. Het wordt niet makkelijk. De trainer, samen met technisch directeur Dimitri de Condé de architect van de titel, is weg. Er vertrekken minstens drie sleutelspelers. De op til staande Champions League-campagne zal ook punten kosten. Alles moet uit de kast om een weerbots zoals de vorige keren te vermijden.

Meer over KRC Genk

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video