© Leo De Nijn, RR

Ook postume boeken van Mechelse misdaadauteur Deflo vliegen de deur uit: “Al wat hij schreef, kwam ons zo bekend voor”

Het werk van de overleden misdaadauteur en Mechelaar Luc Deflo leeft ongetwijfeld verder. In de twee Mechelse boekhandels waar Deflo auteur aan huis was, kwamen zaterdag fans zijn zopas postuum verschenen boek ‘Levend speelgoed’ kopen en tegelijk een boodschap achterlaten

in een herinneringsboekje. “We gaan Luc missen”, klonk het.

LEO DE NIJN

Luc Deflo overleed in november van vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Ter gelegenheid van zijn nieuw verschenen boek, werd er in de boekhandels een klein herdenkingshoekje ingericht, waar de klanten enkele laatste afscheidswoorden konden neerpennen. “Deflo zijn boeken stonden zeven weken na verschijnen steevast in de top-10 bij ons. Op een paar weken tijd gingen er telkens meer dan tweehonderd boeken van hem over de toonbank. Luc was een zeer minzame figuur. Hij nam voor iedere fan de tijd”, zegt Mark Verstraelen van Standaard Boekhandel.

LEES OOK. Onze recensent neemt afscheid van rasverteller Luc Deflo: “Ik had je nog zo graag die verfilming gegund”

Luc Deflo verzamelde de afgelopen jaren een trouwe schare lezers. En die weten waarom ze zijn thrillers zo appreciëren. “Vooral omdat de meeste van zijn spannende verhalen zich in het Mechelse afspelen. Deflo had bovendien een vlotte, spannende manier van schrijven. Aan een boek van hem stopt je pas met lezen als het uit is”, zegt Jan Declercq in boekhandel Salvator in de Befferstraat.

© Leo De Nijn

“Er ontbreekt in mijn collectie geen enkel boek van Deflo. Het was even schrikken toen ik hoorde dat hij overleden was. Daardoor ga je zijn boeken nog harder koesteren. Ik kon me vereenzelvigen met heel wat zaken waar Luc over schreef. Straten, pleinen en Mechelse plekjes die hij beschreef: ik kon ze mij zo voor de geest halen. ‘Verdorven’, toevallig zijn laatste boek dat is verschenen voor zijn overlijden, vind ik het beste van allemaal”, zegt ook Danny Jacobs.

LEES OOK. Weduwe van Luc Deflo over zijn eerste boek dat na zijn dood verschijnt: “Hij lag in het ziekenhuis en zei: ik wil nog wat schrijven”

In Standaard Boekhandel op de Ijzerenleen schrijven de zussen Josephine en Lisette Decock om beurten een boodschap neer. “Ik heb Luc bedankt voor de uren die hij ons in spanning heeft gehouden. Al wat hij schreef, kwam ons zo bekend voor. Ooit heeft hij twee van zijn boeken voor ons gesigneerd. Die herinnering zal ons altijd bijblijven”, weet Josephine.

Henri Vanhoutte (75), een gepensioneerd dokter uit de kuststreek, kwam drie maanden geleden naar Mechelen wonen. “Ik was vroeger al een thrillerfanaat. En nu, als inwoner van Mechelen, voel ik mij helemaal aangespoord om de boeken van Deflo te pakken te krijgen.”, verzekert de nieuwe Mechelaar ons.

‘Levend speelgoed’ is het eerste van vier postume Deflo-boek dat van de persen is gerold. Het is een nieuw deel in de reeks rond inspecteurs Mendonck en Deleu, die alweer een gruwelijke moord moeten oplossen.