Waalse blikjes zijn geld waard

Burgemeester Dimitry Fourny was bijzonder fier dat hij een Belgische primeur mocht voorstellen.© rr

Wallonië wacht niet op het statiegeld voor blikjes. In Neufchâteau staat sinds vanochtend een terugname-automaat.

Peter De Lobel

Er komen verkiezingen aan, dus dan worden lintjes al eens met wat meer omhaal geknipt dan normaal. Toch was Dimitry Fourny, de CDH-burgemeester van Neufchâteau, bijzonder fier dat hij vandaag een Belgische primeur mocht voorstellen. Terwijl in Vlaanderen de regering zwaar verdeeld is over statiegeld voor blikjes, opende hij vanochtend het eerste Waalse terugnametoestel voor blikjes.

‘Prime de retour’

Attention, het gaat hier niet om statiegeld, maar om een 'prime de retour'. Per blikje dat de inwoners van Neufchâteau in het toestel deponeren, krijgen ze via een ticket een tegoed van 5 cent. Ze kunnen zich online registreren en hun tegoed toevoegen aan hun account. Vanaf 10 euro aan verzamelde blikjes kunnen de waardebons afgedrukt worden.Neufchâteau is een van de 24 testgemeenten waar zo'n terugnametoestel komt. Minister Carlo Di Antonio (CDH) was dan ook van de partij voor de testrit van de blikautomaat. Het was een werk van lange adem. Fourny diende hierover al in 2007 een eerste voorstel in in het Waals parlement. Later werd dat mee ondertekend door Di Antonio, toen ook nog parlementslid. Fourny kan een klein beetje colère niet onderdrukken, wanneer hij zegt: 'Het heeft veel te lang geduurd. De industrie heeft jarenlang geprobeerd om dit af te remmen via Comeos. Ongelofelijk. Wie hier tegen is, leeft in de prehistorie.' Zoete wraak is dat het de industrie is die nu de kost voor dit proefproject draagt. Wel via bestaande bijdragen, voegt Di Antonio daar aan toe. Lees: de prijs per blikje blijft dezelfde.'Dit is de eerste stap', zegt Fourny terwijl hij voor de camera's een stel blikjes in de machine dropt. 'Hiermee doen we vooral aan sensibilisering. Dat doen we trouwens al langer.' Hij wijst op de vaten die her en der verspreid staan, geschilderd in de kleuren van frisdrank- en bierblikjes, maar daarop een vermanende slogan: 'Déchets dans le bois, c'est pas le bon endroit!'

'De volgende stap is statiegeld. Je kan niet anders', zegt Fourny. Di Antonio maakt zich sterk dat ook Brussel en Vlaanderen snel zullen volgen. Fourny weer: '32 Miljoen weggegooide blikjes per jaar, dat moet stoppen. Dat kunnen we echt niet meer tolereren.' Hij herhaalt het een paar keer. Telkens voor een andere camera. De grote zak met blikjes die naast het toestel klaarstaat toont dat hij zich goed heeft voorbereid op deze lintjesdag.Veel inlooptijd hebben de inwoners van Neufchâteau niet nodig. Wanneer ik een halfuurtje later langs het parkeerterreintje rijd waar de blikautomaat staat, zie ik een wat oudere inwoner er al twee blikjes in stoppen.