© rr

VB verwijt burgemeester verhuur aan 'boerkamadammen': "Erg dat deze mensen zo te kijk worden gezet"

In het lokaal blad van Vlaams Belang Zandhoven, verwijt het Vlaams Belang burgemeester Luc Van Hove (CD&V) dat hij een huis verhuurt aan 'boerkamadammen'. De burgemeester is geschokt door het racisme.

Kristin Matthyssen

Onder de kop 'boerkamadammen in Zandhoven' staat een foto van een vrouw met een lichaamsbedekkende sluier in het Zandhovens straatbeeld. Volgens VB-voorzitter Paul Stulens het bewijs dat het lokaal toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen, dat voorrang geeft aan eigen behoeftigen, niet correct wordt toegepast. Volgens Stulens wonen de 'boerkamadammen' in een appartement van De Zonnige Kempen en in een huis van burgemeester Van Hove.

Evidente keuze

“Enkele jaren geleden kochten wij een woning en oude diamantslijperij vlakbij onze woning”, reageert burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Wij verhuren deze woning aan het Sociaal VerhuurKantoor (SVK) De Woonkans. Vanuit sociaal oogpunt vonden mijn vrouw en ik dit een evidente keuze. Ik doe soms een oproep in het gemeenteblad om woningen te verhuren aan het SVK omdat er voor mensen die echt in woonnood zitten toch nog lange wachtrijen zijn. Bijkomend tellen deze woningen mee voor ons bindend objectief, het opgelegd aantal sociale woningen dat een gemeente tegen 2020 moet hebben. Als eigenaar hebben we in de keuze van bewoners geen inspraak. Logisch want het SVK weet best wie bovenaan de wachtlijst staat.”

“Enkele jaren geleden woonde er een Belgisch koppel in. Na hun verblijf was de woning binnenin bijna gesloopt. Daarna kwam er een Afghaanse familie wonen. Zij begon onmiddellijk met de muren te schilderen. Sinds 1 augustus woont er een Somalisch gezin met zes kinderen. De moeder en de oudste dochters dragen inderdaad soms een hoofddoek en losse klederen. Een boerka heb ik nog niet gezien. Deze mensen woonden hier nog maar een halve dag toen ik erg racistisch getinte berichten met foto's in Ge Ze van Zandhoven zag verschijnen, genre 'ik zag twee wandelende parasols passeren' en 'hier krijg ik diarree van', gepost door iemand die nu kandidaat is voor Vlaams Belang Zandhoven. De kindjes van dit Somalische gezin hebben leren fietsen en spelen met de kindjes van de overburen. Erg dat ze zo te kijk worden gezet en dit puur omwille van hun kledij. Ze waren hier nog maar een paar uur.”

Ook OCMW-voorzitter Mieke Maes (CD&V) vindt het bericht heel onrechtvaardig. “De woning wordt inderdaad verhuurd via SVK. Als verhuurder heb je geen inspraak in de keuze van de huurders, laat staan dat je racistische eisen kan stellen.Het lokaal toewijsreglement waar Paul Stulens op doelt, heeft enkel betrekking op de sociale woningen van Zonnige Kempen, en wordt wel degelijk toegepast.”

Stulens gelooft dat niet. “Ik ken een moeder met vijf kindjes in Zandhoven die al lang op de wachtlijst staat. Erg dat het OCMW niks meer te zeggen heeft over de toewijzing.”