Twee hooggeplaatste Oekraïners zouden in opdracht van Moskou een moordaanslag op president Zelenski hebben beraamd.
Foto: AP

Oekraïense president Zelenski heeft baas van persoonlijke veiligheidsdienst ontslagen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de baas van zijn persoonlijke veiligheidsdienst de laan uitgestuurd. Dat blijkt uit een decreet dat Oekraïne heeft gepubliceerd. De beslissing komt er twee dagen nadat de Oekraïense autoriteiten melding hadden gemaakt van een Russisch complot om Zelenski te vermoorden, dat op tijd kon worden vermeden.

Zelenski ondertekende een decreet om "Sergej Leonidovitsj Rud te ontslaan uit zijn functie van baas van het Departement voor de beveiliging van de staat Oekraïne (UDO)", zo luidt het in de tekst die Oekraïne heeft gepubliceerd. Het departement is verantwoordelijk voor de bescherming van de president, andere hoge staatsfunctionarissen en belangrijke overheidsgebouwen.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU maakte dinsdag bekend dat ze twee kolonels van UDO had opgepakt die ervan verdacht worden meegewerkt te hebben aan een aanslag op Zelenski en andere hooggeplaatste functionarissen in opdracht van Moskou. Een van de doelen was om militairen dicht bij de veiligheidsdienst van Zelenski te rekruteren om hem "te gijzelen en te vermoorden".

Door de oorlog is president Zelenski natuurlijk een belangrijk doelwit voor Rusland. Enkele dagen geleden schreef Rusland nog een arrestatiebevel uit tegen de Oekraïense president, omdat hij het Russisch strafrecht overtreden had. In maart sloeg een Russische raket op nog geen 400 meter van de president in, tijdens een bezoek aan de stad Odessa met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Meest gelezen