Miniwijk in Johannesburg bestaat uit 140 op elkaar gestapelde containers

Als u genoeg heeft aan een woonoppervlakte van veertig tot zestig vierkante meter, is een containerwoning misschien iets voor u. In steeds meer steden duiken zo’n containerdorpen op. In Johannesburg bijvoorbeeld bouwt het New Yorkse bureau LOT-EK een dorp met 140 containers voor een volledig nieuwe gemeenschap.

Rebecca Van Remoortere

Het woonproject Drivelines Studios verrijst in Maboneng, een deel van Johannesburg dat de laatste jaren een transformatie ondergaat. De criminaliteitscijfers dalen er al jaren dankzij de komst van cafés, hotels en nieuwe woonprojecten. Voordien was Maboneng vooral een plek met veel verlaten magazijnen. De prijzen op de vastgoedmarkt in de buurt gaan vandaag wel pijlsnel de hoogte in.

De woonunits zijn volgens het architectenbureau vooral bedoeld voor jongeren. “Het project beantwoordt aan de wens van de post-apartheidsgeneratie om opnieuw in het stadscentrum te gaan wonen. Daarvoor hebben we nieuwe en betaalbare vormen van stedelijk wonen nodig”, klinkt het bij LOT-EK.

De 140 containers zijn verdeeld in twee delen die in een V-vorm staan ten opzichte van elkaar. Tussen die V is er ruimte voor een grote gemeenschappelijke tuin met zwembad. Alle appartementen kijken via loopbruggen uit op de gemeenschappelijke tuin. De appartementen zijn veertig tot zestig vierkante meter groot.

Het wonen in modulaire woningen zoals containers wint aan populariteit, vooral in grootsteden. In Antwerpen is er al een voorbeeld met het cohousing-project Curant, waarbij nieuwkomers samenwonen met buddy’s. In Merksem wonen zo enkele duo’s in containerwoningen.

“Het is niet onlogisch dat die containers populairder worden”, vindt stedenbouwkundige Maarten Van Acker. “Enerzijds is er de nood om kleiner te gaan wonen. Tegen 2050 woont zeventig procent van de wereldbevolking in steden. Maar de ruimte in de steden is beperkt, elke vierkante meter moet maximaal benut worden. Daarom moeten we kleiner gaan wonen. Anderzijds wordt ook betaalbaar wonen een moeilijke oefening. De prijzen gaan omhoog. Voor bepaalde groepen, zoals alleenstaanden, wordt het steeds moeilijker om nog betaalbaar te kunnen wonen. Containerwoningen bieden ook daar een antwoord op.”

In andere steden duiken de modulaire woningen ook al op. “Zo bestaat Carmel Place in Manhattan, New York, bijvoorbeeld uit 55 modulaire studio’s van 24 en 33m², inclusief eigen keuken en badkamer. Dat project is gericht op de nood aan huisvesting voor het groeiende aantal singles en tweepersoonsgezinnen in de stad. Ook in Kopenhagen is er een modulair woonproject met 66 nieuwe woningen met een oppervlakte tussen 60 en 115m².”