Eerder deze week bevestigde de tuchtrechtbank nog de schorsing van twee West-Vlaamse afdelingsprocureurs.

Tweede poging na fraude: nieuw magistratenexamen vindt zaterdag plaats

Het nieuwe magistratenexamen vindt zaterdag plaats. De eerdere versie, afgelegd in januari 2024, werd nietig verklaard nadat aan het licht was gekomen dat een lid van de examencommissie, zelf een magistraat en lid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), de opgave vooraf had bezorgd aan een kandidaat.

mtm
Bron: BELGA

Later werden ook nog drie andere magistraten geschorst. Het gaat om de ouders van de kandidaat, een rechter uit Ieper en een afdelingsprocureur in Brugge, en de Ieperse afdelingsprocureur J.L., wiens dochter aan hetzelfde examen deelnam. Ook van haar wordt vermoed dat ze de bewuste informatie doorgespeeld kreeg. 

Voor de organisatie van een nieuw examen wacht de HRJ de uitkomst van het strafonderzoek niet af. De kandidaat-magistraten die deelnamen aan het nietig verklaarde schriftelijk examen krijgen de mogelijkheid om zaterdag deel te nemen aan een nieuw examen. Wie in januari 2024 deelnam maar op 20 april verhinderd is of niet wil deelnemen, kan er ook voor kiezen om opnieuw deel te nemen tijdens het volgende jaarlijkse examen in januari 2025. Het schriftelijke examen van januari 2024 telt dan niet als een van de vijf examenkansen, benadrukt de HRJ.

De magistraat die fraudeerde, is volgens de HRJ vervangen in de examencommissie, zodat de commissie opnieuw is samengesteld zoals de wet voorschrijft, met drie magistraten en drie niet-magistraten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer