Direct naar artikelinhoud
Doe-het-zelf

16 gouden lessen voor wie gaat verbouwen

Renoveren doe je zó.Beeld Vijselaar en Sixma

Een verbouwing doet verschrikkelijke dingen met een mens, maar weet: het is allemaal niet voor niets. Wij trokken enkele verbouwers van onder het stof en ­verzamelden een handvol levenswijsheden voor De Verbouwer. Sterkte!

1. Overschat jezelf niet

Tom, administratief bediende: “Plots stond ik als ‘helper’ badend in het zweet kruiwagens heen en weer te rijden en vroeg ik me af: waarom? Het antwoord is simpel: omdat De Verbouwer werkmannen en -uren wilt uitsparen. Om vervolgens over de eigen fysieke en mentale grenzen te gaan. Overschat jezelf niet. Voor aannemers is zo’n helper een driejarige die met een plastic mesje mee de groenten wilt ­snijden, terwijl zij een Nicer Dicer hebben.

2. Vertrouw niemand

“Onze eerste aannemer voor de ruwbouw is failliet gegaan, de tweede aannemer kwam dertig procent boven ons budget uit. Wanneer je met iemand in de bouw afspreekt op een weloverlegd moment, sta je daar doorgaans alleen te blinken.” Matthew had om zeven uur afgesproken met zijn loodgieter, om acht uur was die er nog steeds niet. Vertrouw dus niemand. En tegelijk iedereen, want alleen kun je het niet.

3. Tec7 is wél te vertrouwen

Voor alles.

4. Lenen kost ook geld

Een keukenmes kan ook maar zo lang dienst doen als schroevendraaier, daarom heeft De Verbouwer degelijk materiaal nodig. Denk daarbij aan de occasionele slijpschijf, de drilboor en de beton­molen als je echt pech hebt. En die dingen kosten geld. Tim leende daarom een slijpschijfmachine van een vriend. “Uiteindelijk moet je die geleende slijpschijfmachine dan teruggeven, met een bedankje. Dat bedankje werd een nieuwe ­diamantschijf. Kost dat ding ook 50 euro.”

5. Kiezen is verliezen

“Op een bepaald moment ben ik als een klein kind beginnen huilen in de verfwinkel. De hoeveelheid aan soorten wit maakte me gek. En ik moést ­kiezen.” Tinne had nochtans al gekozen. Van tegels over raamprofielen, kranen, lichtknoppen tot stopcontacten. En telkens moest ze ­compromissen sluiten. Met de architect en de aannemer, met haar partner en vooral met ­zichzelf. “Als je het ene kiest, kun je het andere niet meer hebben.” Kies daarom wijs. En snel. Weet dat kiezen gelijkstaat aan verliezen.

6. Houd perspectief

Het kiezen van badkamers, keukens of vloeren zorgt niet voor de meeste stress. Het plaatsen. Dat is de ellende.

7. Jullie zijn wél nog gelukkig

Ben je als koppel op zoek naar een relatiecrisis, dan is een verbouwing waarschijnlijk de beste manier om daar snel te geraken. Verbouwen en geloven dat het een romantisch onderonsje wordt is zoals naar Temptation Island vertrekken met een trouwring in je broekzak. Naïef. Jullie liefde kan dan misschien wel veel aan, maar wanneer blijkt dat je partner beige plots wél een kleur vindt, kan het zomaar plots op zijn. Anna, tien jaar samen met Ramzi, biecht op: “We hadden het er nooit eerder over gehad, want we denken altijd hetzelfde. Tot het dus over vloeren ging. Hij wilde de mooiste vloer die er was, ik de meest ­onderhoudsvriendelijke.” Elk koppel moet slechts één ding onthouden: ­jullie zijn wél nog gelukkig. Alleen nú even niet.

Ben je als koppel op zoek naar een relatiecrisis, dan is een verbouwing waarschijnlijk de beste manier om daar snel te geraken

8. Je doet het niet altijd beter zelf

Wat je zelf doet, doe je volgens professioneel ­klusser Roger van Dobbit TV meestal beter. Er is een reden waarom hij het woord ‘altijd’ niet in de mond neemt. Dunja en Stef weten meer. “We ­hadden een nieuwe badkamer nodig en volgens Stef kon hij alles zelf.” Stef knikt schuldbewust. “Afbreken bleek binnen mijn mogelijkheden te liggen, heropbouwen niet.” Na de plaatsing van de kranen liep er heet water uit de koudwaterkraan en belandde het afvoerwater van de lavabo in de badkuip. “Uiteindelijk heeft hij toegegeven dat er een professional moest komen. We waren toen al twee maanden en honderden euro’s ver.” Als De Verbouwer moet je jezelf dus bovenal één vraag stellen: is het beter als ik het zelf doe? En weet dat het antwoord meestal ‘nee’ is.

'Afbreken bleek binnen mijn mogelijkheden te liggen, heropbouwen niet'
Verbouwer Stef

9. Het is wel beige

Over smaken en kleuren valt er wel te twisten en dat weet ook de bouwmarkt, die daarop inspeelt met compromiskleuren als original cream, ­eierschaal en intense white. Wat ze je ook ­wijsmaken, het is wel beige. Maar jij wilde wit.

10. Wit is duurder dan beige

Badkamertegels, behang, kastfrontjes en zelfs afdekplaatjes: wit is altijd duurder dan beige.

11. Het grootste bouwgebrek is tijdgebrek

“Een halfjaar geleden zijn we aan de beneden­verdieping begonnen”, zegt Ida. Zij en haar ­partner hebben beiden een fulltimejob en twee kinderen. Ergo: te weinig tijd. Ida kookt nu nog steeds op een elektrisch vuurtje in de slaapkamer.

12. Het is 2018

“Ik wilde een blokdeur, maar volgens mijn ­helpende schoonvader moet een deur massief eik zijn, met een deurlijst. In 1970 was elke deur een deur uit massief eik, met een deurlijst.” Laat je niets wijsmaken door schoonvaders of ­gepensioneerde bijklussers met andere ­kwaliteitsnormen of afwijkend arbeidsethos. Het is 2018 en er wordt ook niet meer gepleisterd met paardenhaar.

13. Verbouwing is levensbeschouwing

Geen grotere metafoor voor het leven dan een verbouwing. Kilometers vloerverwarmingsbuizen uitrollen, elektriciteit uitslijpen en voorzetwanden plaatsen, duwen je met de neus op de feiten. “Pas tijdens de verbouwing leerde ik de grootste lessen”, legt Pieter uit. “Beter een goede buur dan een verre vriend. Geduld is een goede deugd. Geld ook. En uiteindelijk heb je niet meer nodig dan een dak boven je hoofd.” Vergeet Michel de Montaigne, een verbouwing is je grootste les in ­levens­beschouwing.

14. Er is altijd geld te weinig

Een verbouwing is een financiële aderlating. Er is dus altijd geld te weinig. Als het geld er wél was geweest, hadden jullie dan ook een ander huis gekocht.

Mensen die zeggen dat ze klaar zijn met de ­verbouwing, liegen. De Verbouwer is namelijk nooit klaar met de verbouwing

15. Kamperen is leuker in Zuid-Frankrijk

De Verbouwer die met een heel huishouden op een te klein kamertje in huis blijft kamperen ­verdient geen respect, maar een crowdfunding. Want zoiets doet een mens enkel wegens het ­budget. “Het was leuk voor even”, zegt Astrid, mama van een kleuter en partner van Fabio. “Twee dagen, ongeveer. Geen vier maanden. Na vier maanden wou ik scheiden en mijn kind afstaan voor adoptie.” Het besluit? “Kamperen is leuker in Zuid-Frankrijk.”

16. Een verbouwing is nooit klaar

Mensen die zeggen dat ze klaar zijn met de ­verbouwing, liegen. De Verbouwer is namelijk nooit klaar met de verbouwing. Ook Peter niet: “Wij zijn klaar met de verbouwing”, beweert Peter, die dus niet klaar is met de verbouwing. “Enkel de plinten moeten nog geplaatst worden. En de muren nog geverfd. En die afdekplaat boven de keukenkasten moet nog geplaatst worden. En…” We hebben afgesproken Peter over twee jaar opnieuw te spreken.