Kreten uit de Wetstraat

Stephanie D’Hose: “Of Bart De Pauw opnieuw tv-programma’s kan presenteren? Absoluut”

Stephanie D’Hose (Open VLD).© Bart Dewaele

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Bart Brinckman

Rehabiliteren

Het rechtse weekblad ’t Pallieterke breidt zijn ideologisch palet steeds meer uit. Deze week brengt het een interview met de Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Stephanie D’Hose (Open VLD). Als kabinetsmedewerker bij toenmalig minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) was ze mee verantwoordelijk voor de creatie van meldpunten en actieplannen naar aanleiding van enkele gevallen rond grensoverschrijdend gedrag. “Maar de tweede stap, namelijk hoe je slachtoffers, maar ook daders, gaat rehabiliteren, daar hebben we nooit over nagedacht. Hoe reageer je daarop als maatschappij, zeven jaar na datum? Het proces-De Pauw is door een onafhankelijke rechtbank afgehandeld. Maar als samenleving weten we nog altijd niet goed hoe we erop moeten reageren”, zei ze daarover.

Wisselmeerderheid!

Bijna was het zover. Open VLD vindt het al langer te gek voor woorden dat drones in België niet bewapend kunnen worden. Binnen Vivaldi bestaat daarover evenwel geen eensgezindheid, de Franstalige partijen PS en Ecolo zijn er mordicus tegen. Maar de liberalen probeerden er op de valreep toch nog een resolutie in die zin door te krijgen. In de commissie Defensie bleek donderdag zelfs een (wissel)meerderheid aanwezig: Open VLD kreeg verbaal de steun van CD&V, Vlaams Belang, N-VA en Les Engagés.

Rehabiliteren (2)

D’Hose vond het belangrijk dat de documentaire Het proces dat niemand wou over Bart De Pauw uitgezonden werd, “omdat die de maatschappij een inzicht geeft in de manier waarop grensoverschrijdend gedrag soms sluipend kan werken. En dat het soms ook gewoon niet de intentie van een dader is om dat te doen.” De politica wil het debat “over het rehabiliteren van daders en slachtoffers in alle openheid voeren. En wat mij betreft is Bart De Pauw echt wel voldoende gestraft”. Op de vraag of hij ook opnieuw programma’s moet kunnen presenteren antwoordt ze met “Absoluut. We leven niet in een maatschappij waarin we daders in de vergeetput gaan steken.”

Geen wisselmeerderheid

Uiteindelijk trok initiatiefnemer Tim Vandenput (Open VLD) zijn staart in. Wellicht moest hij denken aan de uitdrukkelijke afspraak om geen wisselmeerderheid toe te staan in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen, kwestie van de sfeer binnen Vivaldi niet te verzieken. Plots, na twee uur gedebatteer, besliste hij zijn eigen voorstel niet ter stemming te brengen. “Ik vind dat de geesten moeten rijpen”, citeerde Belga zijn bocht. “Een ongelooflijk gemiste kans”, reageerde Kamerlid Theo Francken (N-VA). “Dit is illustratief voor de voorbije legislatuur: liberalen die zich laten gijzelen door groene dogmatici.” Hendrik Bogaert (CD&V), voor de verandering weer in het parlement aanwezig, reageerde in dezelfde zin.