© rr

Antwerpse sp.a-politici: “Plaats meldpunt voor seksuele intimidatie en racisme op festivals”

Festivalorganisatoren moeten meer aandacht hebben voor racisme en seksuele intimidatie. Dat zeggen Antwerpse sp.a-kandidaten Caro Van Der Schueren en Stef Vonk. Ze pleiten voor een meldpunt op de festivalweides.

svw

Antwerpen telt deze zomer meer dan zestig festivals. “Er worden het hele jaar door tientallen festivals, fuiven en andere feestjes georganiseerd”, zegt kandidaat ­Caro Van Der ­Schueren. “Rond veiligheid en drugspreventie wordt op die evenementen al heel wat gedaan, maar problemen omtrent seksuele integriteit en racisme blijven onderbelicht.”

Ook opleiding nodig

Beide kandidaten vinden dat elke organisator zich moet engageren om van hun evenement “een handen-thuis-event” te maken. Dat kan door op elk groot evenement een specifiek meldpunt met vertrouwenspersoon voor seksuele intimidatie te plaatsen. Personeel op festivals of andere grote evenementen hoort ook een training te krijgen over seksuele ­intimidatie.

“Ook voor dansplekken en cafés in Antwerpen zouden buitenwippers een verplichte opleiding rond dit thema moeten krijgen”, zegt Vonk. “Tot slot moet vanuit iedere organisatie uitdrukkelijk voor en tijdens het evenement gecommuniceerd worden er een nultolerantiebeleid wordt gehanteerd wat betreft seksuele intimidatie en racisme.”

Wim Van der Borght, medeorganisator van onder meer ­Wecandance, Laundry Day en ­elrow Town in Antwerpen, is zich bewust van de risico’s. Het idee van een meldpunt rond ongewenste intimiteiten ziet hij wel zitten. “Op onze festivals willen we mensen een leuke tijd aanbieden”, zegt Van der Borght. “We willen dit niet laten verprutsen door een slechte ervaring. Als je veel mensen samenbrengt, is er steeds een risico op wangedrag. Ons personeel is getraind om alert te zijn voor dit soort zaken en ze weten ook wat ze moeten doen. Dat werkt, want de afgelopen twee jaar ontvingen we geen enkele klacht rond seksuele intimidatie. Uitdrukkelijk hierover communiceren, vind ik minder goed. Het komt te belerend over. Het expliciet zeggen, zou de sfeer alleen verbrodden.”