© Karel Hemerijckx

Everzwijnen leggen vliegverkeer in Kiewit al sinds zondag lam: "Te veel putten om veilig te landen en op te stijgen"

Everzwijnen hebben sinds zondag elke nacht flink huis gehouden op het vliegveld van Kiewit. Ze hebben er verschillende stroken omgewoeld. “Er waren te veel putten om nog veilig te kunnen landen en op te stijgen. Daarom is beslist om tijdelijk alle verkeer te stoppen tot het terrein weer in orde is”, zegt Eddy Cornelissen, woordvoerder van Aero Kiewit.

Dirk JACOBS

Pleincommandant Remi Hofman ging dinsdagavond met een hele groep vrijwillige helpers aan de slag om het terrein tegen woensdag weer vliegklaar te hebben. Tenzij de everzwijnen daar vannacht weer anders over beslissen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Hofman.

Zaterdag werd er nog normaal gevlogen op het vliegveld. “Maar zondagochtend was er plots een eerste passage van de everzwijnen geweest en toen bleven onze vliegtuigen aan de grond”, legt Eddy Cornelissen uit. “Het gaat om een tiental plaatsen op het terrein waar ze vernielingen hebben aangebracht, op de ene plek is de schade al groter dan op de andere. Dus hebben we meteen beslist om niet meer te laten vliegen omwille van de veiligheid. Dat risico kunnen we geenszins lopen.”

Maatregelen

Dinsdagavond is met hand en tand gewerkt om het vliegveld weer in ordentelijke staat te krijgen en terug vliegklaar te maken. Maar wat als de evers terugkomen? “We hebben beslist om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat we het veld weer kunnen openstellen”, zegt Cornelissen. “Maar het spreekt voor zich dat we nog maatregelen moeten nemen om die everzwijnen weg te houden van onze pleinen. Hier in de vallei van de Slangbeek zijn ze talrijk aanwezig. Maar deze dieren zitten er nu eenmaal en daar moeten we op anticiperen. Het kost natuurlijk handenvol geld, maar wellicht gaan we toch elektrische schrikdraad rondom het hele terrein moeten gaan spannen om ze buiten te houden. Het is een heel vervelend verhaal, maar dat is het natuurlijk ook voor mensen die deze beesten door hun tuin zien razen. Onze raad van bestuur zoekt naar oplossingen en we willen zo snel mogelijk weer vliegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer