“Davy maakte geen kans, dit was zinloos geweld”: gerecht houdt reconstructie in Berchem na dodelijke steekpartij

In de Diksmuidelaan in Berchem is maandag een reconstructie gehouden van de moord op Davy Veraghtert (39). De man kwam in januari om het leven bij een steekpartij. Verdachte Saïd C. was na de steekpartij gevlucht, maar kon gevat worden.

Jarit Taelman

De feiten speelden zich af op zondag 7 januari. Davy Veraghtert was samen met zijn broer en een vriend op de Diksmuidelaan aan het napraten, tegenover café Canterbury. Op een gegeven moment kregen ze het op straat aan de stok met Said C. “Die gast kwam ambras zoeken, wij gingen er niet op in en zeiden gewoon dat hij door moest gaan, meer niet”, vertelde de broer van Davy eerder aan onze krant. Volgens een vriend had de man het gezelschap op een gegeven moment met een pistool bedreigd. Davy wilde tussenbeide komen, maar werd neergestoken door C. Hij overleed ter plaatse.

Slachtoffer Davy Veraghtert.© rr

C. sloeg op de vlucht, maar kon diezelfde nacht nog gearresteerd worden. Net als Davy woonde C. in de buurt van de Diksmuidelaan. De man was geen onbesproken figuur. Hij liep in het verleden al verschillende veroordelingen op – onder meer voor slagen en verwondingen aan zijn ex-vriendin, diefstallen en voor verboden wapenbezit. Volgens onze informatie was de man vaak onder invloed van drank en/of drugs.

LEES OOK. Bomvolle zaal neemt afscheid van Davy Veraghtert: “Iedere goal die we scoren, dragen we op aan jou”

Verdachte Saïd C.© rr

Overvolle zaal

Het overlijden schokte de buurt enorm. Tot maanden na de steekpartij legden vrienden bloemen op de plaats van de steekpartij om de dertiger te gedenken. Bij zijn begrafenis stonden mensen tot in de gang van het crematorium in Wilrijk om Davy een laatste groet te brengen. “Waarom was je op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment?” zo vroeg een familielid zich luidop af tijdens de dienst.

“Dat iemand die zo tegen geweld was op deze manier moet gaan, dat kunnen we nog steeds niet vatten. Je wilde nooit in de belangstelling staan, en kijk nu: een overvolle zaal, gevuld met vrienden en familie die jou een laatste eerbetoon komen bewijzen. Je hebt geen idee hoe trots we op je zijn. Dit is geen vaarwel, want van iemand die op zo’n liefdevolle manier leefde kan je geen definitief afscheid nemen.”

Verklaringen

De reconstructie van de steekpartij nam uiteindelijk de volledige voormiddag in beslag. Pas om 13 uur werd de straat weer vrijgegeven. “De reconstructie werd bijgewoond door de speurders, de onderzoeksrechter, het parket en de deskundigen”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. Ook de familie van Davy was aanwezig. “We zijn blij dat we ons verhaal hebben kunnen doen, al was dit natuurlijk heftig om mee te maken”, zegt Kenny, zijn broer.

“Mijn cliënt heeft goed meegewerkt met de reconstructie. Het was belangrijk dat hij zijn versie van de feiten, zoals hij die heeft beleefd en waargenomen, duidelijk heeft kunnen brengen”, aldus mr. Brecht Horsten, advocaat van Saïd C. Over de aanleiding van de steekpartij kan hij niet uitweiden. “Dat behoort tot het geheim van het onderzoek.”

“De verdachte heeft inderdaad tot op een bepaald punt meegewerkt, maar dat is natuurlijk nog iets anders dan de waarheid vertellen”, stelt mr. Walter Damen, die optreedt voor de familie van Davy Veraghtert.

“Zonder te willen vooruitlopen op de feiten: op bepaalde punten kunnen wij aantonen dat zijn verklaringen niet stroken met de objectieve bevindingen uit het onderzoek”, zegt Damen. “Hoe dan ook is vandaag nog maar eens duidelijk geworden dat Davy geen kans maakte. Dit was een kwestie van zinloos geweld.”

LEES OOK. Vrienden en familie van Davy (39) komen massaal samen in Berchem: “Hij sprong voor iedereen in de bres, dat kostte hem zijn leven”

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV