Documentaire vertelt hoe wreedste realityshow ooit tot zelfdoding leidde: “Dit was ontworpen om afschuw op te wekken”

Miriam Rivera in het programma ‘There’s something about Miriam’.© Channel4

De wreedste realityshow ooit, zo wordt de Britse datingshow genoemd waarin Miriam Rivera van de makers pas op het einde mocht onthullen dat ze een transvrouw was. Het levensverhaal van Rivera, die nadien uit het leven stapte, is nu voorwerp van een documentaire. “De show brak haar.”

Tommy Huyghebaert

“Ik probeerde zo eerlijk mogelijk te zijn. Ja, ik kom uit Mexico, ik ben een model en ik ben 21. Tom, ik breng graag tijd met je door en ik kus je graag. Ik hou van mannen en ik hou ervan om vrouw te zijn. Maar ik ben geen vrouw. Ik ben als man geboren.”

Miriam Rivera, toen amper 21 jaar oud, dropte in 2003 met deze woorden een bom op het einde van de realityshow There’s something about Miriam waarin zes mannen in een villa in Ibiza om haar hand dongen. Tom Rooke, de winnende deelnemer die rekende op een cheque van 10.000 Britse pond en een zeereis op een luxejacht met het knappe Mexicaanse model aan zijn zijde, stond aan de grond genageld. Hij was verliefd geworden op haar.

Tijdens haar onthulling zie je op de achtergrond de vijf verliezers van de realityshow. Eerst luidop lachend, voor de camera’s. Alsof Miriam geen mens met gevoelens was. Razend werden ze achteraf. Een van de deelnemers was een trainer in gevechtssporten. Die brak uit woede een deel van de set af. Hij zat ook een van de producers achterna. Eenmaal terug in het VK beslisten alle deelnemers om een proces aan te spannen tegen het productiehuis. Om een morele schadevergoeding te eisen en om het uitzenden van het televisieprogramma tegen te houden.

Positief verhaal beloofd

Het hele foute opzet van de show en het levensverhaal van Miriam Rivera is nu onderwerp van een driedelige documentaire Miriam: Death of a reality star. “We voelden ons allemaal bedrogen en onrecht aangedaan door de programmamakers die ons wilden misleiden”, vertelde deelnemer Toby Green deze week aan MailOnline. “We hadden allemaal het gevoel dat we gemanipuleerd waren.”

(Lees verder onder de foto)

Veel deelnemers moesten lachen met de onthulling dat Rivera een transvrouw was.© Channel4

De show komt toch op tv en haalt zelfs meer dan een miljoen kijkers. Een schadevergoeding krijgen de deelnemers wel. Door het proces werd Miriam Rivera nog meer door de mangel gehaald door de tabloids en het Britse publiek. Alsof zij het idee had bedacht, terwijl haar eigenlijk door producent Remy Blumenfeld van Brighter Pictures, een dochteronderneming van Endemol, “een sociaal experiment over gender en seksualiteit, vol positiviteit” was beloofd. Maar dat was het programma allerminst. “Het uitgangspunt was niet een viering van het leven van transgender personen. Het was ontworpen om afschuw op te wekken bij de winnende deelnemer, die ontdekte dat zijn droomdate een penis had”, schreef het British Medical Journal.

(Lees verder onder de foto)

Rivera kende na de reeks een ongelukkig leven.© Channel4

Deelnemer Toby Green bleef sinds de show jarenlang in de anonimiteit, maar wil door zijn getuigenis de familie van Miriam Rivera helpen. “Tv-shows proberen altijd de grenzen te verleggen, maar dit was volkomen onaanvaardbaar. De show had impact op iedereen, maar vooral op Miriam, die uiteindelijk hierdoor uit het leven stapte. Ik getuig in het belang van haar familie.”

Gebroken

Die familie is woedend. “Mijn zus werd uitgebuit en vervolgens in de steek gelaten’, vertelt ook Ariel, Miriams jongste broer, deze week aan de Britse krant The Guardian. “Miriam was een stoere meid, maar de afloop van de show brak haar. Ik denk echt dat ze haar gebruikt hebben. De jongens kregen meer hulp dan Miriam.” Ariel heeft het over het feit dat de nog snel ingevlogen psycholoog zich alleen over de deelnemers ontfermde.

(Lees verder onder de foto)

Waarschijnlijk ook de oorzaak dat haar leven na de mensonterende show allesbehalve als mooi te omschrijven valt. Miriam Rivera was héél kortstondig beroemd en mocht bijvoorbeeld nog deelnemen aan de Australische versie van Big brother, maar al snel was ze een complete nobody. Ze raakte aan de drugs, volgens haar vrienden om een posttraumatische stressstoornis te bekampen die ze overhield aan de datingshow. In 2007 viel ze onder verdachte omstandigheden vier verdiepingen naar beneden vanaf het balkon van haar appartement. Ze vocht even voor haar leven. Nog later verdween Miriam van de aardbodem. Volgens haar eigen verklaring omdat ze ontvoerd werd en als seksslavin werd misbruikt. Totaal depressief keert ze uiteindelijk terug naar haar moeder in Mexico. Daar werd ze op 5 februari 2019 dood aangetroffen. Ze werd amper 38 jaar. De politie beschouwde haar dood als een suïcide, al is niet iedereen daar zo zeker over. Sommigen spreken over moord. Haar jeugdvriendin Real houdt het in The Guardian op een symbolische moord op Miriam. “Het is de roem die haar heeft gedood. Ze was van een grote ster terug naar een klein stadje gegaan.” There’s something about Miriam is niet langer meer te zien.

Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer1813 of via www.zelfmoord1813.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen