© AFP

Leerling laat bom ontploffen in school en opent vuur op medestudenten: “De muren waren bedekt met bloed”

Een leerling van een school op de Krim heeft woensdag dood en verderf gezaaid. De achttienjarige liet onder meer een zelfgemaakte nagelbom ontploffen en vuurde met een jachtgeweer op zijn medeleerlingen. Daarbij vielen minstens 19 doden en 55 gewonden, zo melden de lokale ordediensten. Na afloop beroofde de jongeman zichzelf van het leven.

mtm, gjs

Vierdejaarsstudent Vladislav Roslyakov (18) drong zijn school woensdag binnen met een jachtgeweer en zelfgemaakte explosieven. In de kantine van de polytechnische school van Kertsj (op het oosten van het Krimeiland) liet hij eerst een nagelbom ontploffen om vervolgens het vuur te openen op de aanwezige leerlingen. Vervolgens beroofde hij zichzelf van het leven. De aanslag kostte aan minstens 19 mensen het leven en er vielen ook minstens 55 gewonden.

Uit onderzoek bleek dat de jongeman ook nog een tweede explosief bij zich had, maar dat kwam niet tot ontploffing en werd intussen onschadelijk gemaakt. Over het motief van Roslyakov is nog niets bekend. “Zijn lichaam werd gevonden in de bibliotheek op de tweede verdieping”, aldus Sergei Aksjonov, het hoofd van de Krim. “Hij handelde alleen.”

De vijftienjarige leerlinge Anastasia Yenshina verschool zich in de toiletten toen de aanval plaatsvond. “Toen ik naar buiten kwam zag ik alleen stof en rook. Ik kon niets horen, ik was doof. Iedereen begon rond te lopen, ik wist niet wat ik moest doen. Iemand vertelde ons dat we het schoolgebouw moesten verlaten via de turnzaal. Onderweg naar daar zag ik een jong meisje op de grond, en een kind dat ondersteund moest worden omdat het niet meer zelf kon stappen. De muren waren bedekt met bloed. Zelfs toen we naar buiten renden, konden we nog explosieven horen afgaan. Iedereen was bang, aan het huilen.”

Voornamelijk tieners getroffen

Inmiddels zijn al 19 doden geteld, van wie de meesten adolescenten waren. “Het is een reusachtige tragedie: 19 mensen zijn dood, meer dan 55 gewond”, luidt het bij de ordediensten.

Veiligheidsmaatregelen aangescherpt

Kertsj ligt in het oosten van het schiereiland Krim. Dat was eigendom van Oekraïne, maar Rusland eigende het zich toe in 2014. Er is nog steeds grote onenigheid over bij de verschillende VN-lidstaten. Vorig jaar werd in Kertsj nog een nieuwe brug in gebruik genomen die de verbinding legt tussen de Krim en Rusland. Op de Krim zijn na het incident de veiligheidsmaatregelen aangescherpt

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER