Direct naar artikelinhoud
Veilig surfen

Spiderman die op Elsa plast: YouTube neemt maatregelen tegen video's met 'kinderhorror'

U kunt uw kinderen ook veiliger laten kijken op YouTube: gebruik daarvoor de 'Beperkte Modus'.Beeld Thinkstock

Om het groeiende leger van bizarre, slecht gemaakte of soms zelfs doodenge kinderfilmpjes op YouTube in te dammen, neemt het netwerk nu zelf maatregelen.

YouTube constateert 'een groeiende trend' op zijn netwerk: filmpjes die niet geschikt zijn. Niet voor kinderen en soms zelfs ook niet voor volwassenen. Om dit tegen te gaan heeft het videoplatform een aantal maatregelen aangekondigd. Niet alleen worden de bewuste video's verwijderd, maar YouTube wil met behulp van slimme algoritmes ook voorkomen dat ze er überhaupt op worden geplaatst.

Dat is enigszins ironisch, want het bedrijf ligt al een tijdje onder vuur vanwege het inzet van diezelfde algoritmes. Deze zorgen ervoor dat na ieder bekeken video automatisch volgende video's worden aanbevolen die vermoedelijk ook interessant zijn voor de kijker. Videomakers spelen hier handig op in, door gebruik te maken van de juiste labels. Hoe meer video's worden bekeken, hoe meer geld er in het laatje komt - dat zijn de harde wetten op internet. Na een Peppa Big-video kan zo nóg een Peppa Big-video worden aangeraden aan nietsvermoedende kinderen wier ouders denken dat ze veilig kijken. Maar in die rare video eet Peppa Big zomaar haar vader op.

Automatisch gegenereerd

Dit soort concrete voorbeelden noemt YouTube zelf niet op zijn blog, maar in een serie recente publicaties kwamen al veel voorbeelden naar voren. Zo beschreef The New York Times eerder deze maand de bizarre wereld van gekke YouTube-filmpjes waaraan jonge kinderen blootgesteld kunnen worden, met huilend kroost tot gevolg. Spiderman die zomaar over Elsa uit Frozen heenplast, personages uit Paw Patrol die gezamenlijk zelfmoord plegen; dat werk. Weliswaar heeft YouTube een afgeschermd gedeelte voor kinderen - YouTube Kids - maar ook daar kunnen Disneyfiguren elkaar ineens aan de krokodillen voeren.

Luguber fragment waarin een nep-Mickey doodgereden wordt.Beeld youtube

Wie of wat voor idee er achter die filmpjes zit, is niet duidelijk. Volgens The New York Times is het in ieder geval wel duidelijk dat lang niet al die filmpjes door mensen zijn gemaakt. Sommige lijken puur automatisch te zijn gegenereerd, zo knullig zitten ze in elkaar. In ieder geval hebben de makers één doel: de algoritmes van YouTube zo voeren dat hun video's worden opgepikt en worden aangeraden. Kassa. Wat dat betreft is het een vergelijkbaar probleem als waar eerder Facebook mee te maken heeft: nepnieuws om geld mee te verdienen.

Buzzfeed

Hierna gingen ook andere sites op onderzoek uit. Zo ontdekte BuzzFeed veel video's waarin vaak zeer jonge kinderen in zeer verontrustende situaties worden getoond. Sommigen zijn vastgebonden, sommigen moeten uitwerpselen eten of moeten 'doktertje spelen' met volwassenen. Weer anderen huilen in zichtbare paniek. Veel van die video's komen uit Oost-Europa, schrijft BuzzFeed, en hebben miljoenen views. Die video's zijn inmiddels al verwijderd.

Verontrustende beelden die kinderen plots te zien krijgen.Beeld Buzzfeed

De maatregelen die YouTube nu aankondigt, volgen direct op deze berichtgeving. Naar eigen zeggen heeft het netwerk nu al duizenden video's verwijderd. Andere maatregelen hebben te maken met advertenties op zijn netwerk en commentaren.

**************

Safety Mode

Wie YouTube net dat tikkeltje kindvriendelijker wil maken, kan vandaag in elk geval al de 'Safety Mode' (Beperkte Modus) inschakelen. Daarmee worden video's die door andere gebruikers als ongepast worden aangeduid alvast uitgesloten (althans in de browser waarin u dat hebt aangeduid). Of zoals YouTube het zelf verwoordt: "Geen enkele filter is waterdicht, maar hiermee vermijd je in elk geval de meest ongepaste content". In één klap activeer je ook de Google SafeSearch, een gefilterde versie van de zoekmachine. 

Hoe u dat doet? Klik op de website van YouTube op 'Instellingen'. Helemaal onderaan kunt u de Beperkte Modus inschakelen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Screenshot van de 'Beperkte Modus'.Beeld rv