Direct naar artikelinhoud
De dag van

Hoeveel emoji’s gebruiken we elke dag wereldwijd?

De emoji's, cultureel erfgoed.Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van de Emoji.

Een beroemde openingszin, vertaald naar vandaag.Beeld rv

U beseft het misschien niet, maar op de afbeelding hierboven staat een brok literatuurgeschiedenis: 'Call me Ishmael', de openingsregel van Herman Melville's Moby-Dick. Dat meesterwerk werd in 2016 vertaald naar emoji, onder de logische noemer Emoji Dick. U vindt die vrolijke mannetjes dus niet enkel in uw smartphone, maar ook in de bibliotheek. Als uw inwendige cultuurpessimist net een beroerte kreeg, stop dan misschien met lezen.

De emoji is namelijk uitgegroeid tot cultuurerfgoed. Het prestigieuze Oxford Dictionaries riep 😂 in 2015 uit tot Woord van het Jaar. Het al even respectabele Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft de 176 originele emoji's opgenomen in haar collectie. Ze staan daarmee in eenzelfde rijtje als Pablo Picasso, Salvador Dali en Claude Monet.

Het MoMA heeft de 176 originele emoji's opgenomen in haar vaste collectie, naast Picasso, Dali en Monet

De emoji zag in 1999 het levenslicht en bestond daarna ruim een decennium in de marge. In 2012 veranderde alles. Apple introduceerde ze op uw en mijn iPhone. Het gevolg: die geinige prentjes schoten als een komeet in de lucht. Vandaag – nog geen 20 jaar oud – is de emoji een icoon van ons tijdperk. De emoji is er, and is here to stay. Maar hoe groot is dat icoon precies? Hoeveel emoji's gebruikt de wereldbevolking dagelijks?

De 176 originele emoji's, opgenomen in de officiële MoMA-collectie.Beeld MoMA

'Waanzinnig veel' is een eerste ruwe schatting. Een tweede keer nadenken brengt je bij emojitracker, die sinds 2013 met een live-teller bijhoudt welke emoji hoe vaak wordt gebruikt op Twitter. Weinig verrassend gebeurt dat aan een waanzinnig tempo. De allerpopulairste emoji's als 😭, 😍 en 😘 zijn – letterlijk – al honderden miljoenen keer gebruikt. 😂 heeft op zijn eentje al de kaap van 2 miljard gerond. En dat alleen al op Twitter, lang niet het grootste sociaal medium.

Facebook – wél het grootste sociaal netwerk – helpt ons nog wat verder. Volgens officiële cijfers worden daar dagelijks 60 miljoen emoji's de wereld in gestuurd. Op Messenger zijn dat er een kolossale 5 miljàrd. Komen we daarmee ook dichter bij een echt antwoord? 

"Nee", stelt Lilian Stolk u teleur. De Nederlandse bracht recent nog het zonder woorden-boek uitbracht, een ode aan de emoji. "De meeste emoji's worden verstuurd in WhatsApp en sms'jes. Dat wordt niet bijgehouden. Het zijn er elke dag vele miljarden, maar een betere gok kan ik niet verzinnen." 

We moeten u dus teleurstellen. De vraag van vandaag krijgt geen precies antwoord. Sorry. 😶😢😞