Het atelier van Theater Kopland zit verscholen in een zeecontainer bij Radar.© Leen Van de Sande

Kunstenaars zetten deuren van atelier open tijdens Atelier in Beeld: “Uitstekende manier om hen in de schijnwerpers te zetten”

Mechelen -

Dit weekend zetten heel wat kunstenaars de deuren van hun atelier open voor het grote publiek. In Mechelen nemen zo’n 25 kunstenaars en organisaties deel aan Atelier in Beeld. Zo kun je bij Radar kennismaken met enkele tijdelijke gebruikers en de mensen van theatergezelschap Kopland.

Stijn Van de Sande

De ateliers van kunstenaars zitten vaak goed verborgen. Om ze bekend te maken bij het publiek, vindt dit weekend Atelier in Beeld plaats. In heel Vlaanderen en Brussel zetten om en bij de 1.600 kunstenaars hun deuren open. Ook in Mechelen nemen zo’n 25 kunstenaars en organisaties deel. “Het is een uitstekende manier om onze Mechelse makers in de schijnwerpers te zetten”, zegt cultuurschepen Björn Siffer (Voor Mechelen).

Zo maak je op de koer van kunstenorganisatie Radar in de Hanswijkstraat kennis met de mensen van Theater Kopland. Het van oorsprong Brusselse theatergezelschap streek recent neer in de Dijlestad. “We maken niet alleen zelf voorstellingen in onze kleine circustent, maar helpen ook andere kunstenaars bij hun scenografie en het maken van bijvoorbeeld attributen en poppen”, vertellen theatermakers Christiaan Mariman en Michelle Peters.

In het atelier maakt Theater Kopland onder meer poppen en andere attributen.© Leen Van de Sande

Zeecontainer

“Dat alles doen we in een mobiel atelier in een oude zeecontainer”, zeggen ze. “Al moet hij wel nog verder ingericht worden. Het wordt een plek waar we allerhande zaken kunnen doen. Van schrijnwerk over lassen tot het maken van figuren in latex. Dankzij Radar staat ons atelier nu op een fijne en erg inspirerende plek. We spraken al met verschillende kunstenaars en de kruisbestuiving is heel leuk. Het zal zeker leiden tot enkele mooie samenwerkingen.”

“Radar geeft me drie maanden de tijd om te experimenteren in een ruim atelier dat me heel wat kansen biedt”

Karen Hendrickx

Kunstenares

Karen Hendrickx bij haar werken in het atelier bij Radar.© Leen Van de Sande

Experimenteren

Ook de andere ateliers van Radar gooien de deuren open dit weekend. Zo maak je kennis met Karen Hendrickx, die er een ruimte deelt met de beloftevolle Mechelse kunstenares Astrid Staes. “Radar geeft me drie maanden de tijd om te experimenteren in een ruim atelier dat me heel wat kansen biedt”, zegt Hendrickx. “Dat leidde recent al tot een performance in De garage waarbij ik de kracht en energie van een danseres overbracht op het doek.”

Alle info en de deelnemende ateliers en kunstenaars kan je terugvinden op de website van Atelier in Beeld.

In heel Vlaanderen en Brussel zetten kunstenaars de deuren van hun atelier open.© Leen Van de Sande

www.atelierinbeeld.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners