Een half uur, zo lang hadden ze in de rechtbank nodig om de misdrijven op te lijsten van “een van de ergste pedofielen ooit”

© reuters/google street view

Een van de ergste pedofielen die het land ooit gekend heeft. Zo omschrijven Britse experts Matthew Falder, een 28-jarige Brit die meer dan 130 gevallen van aanranding en seksuele misdrijven bekende. Het duurde tijdens zijn proces meer dan een half uur om al zijn misdrijven op te lijsten.

mtm

Een tienerjongen aanzetten tot het verkrachten van een vierjarige jongen, onfatsoenlijke foto’s van kinderen maken en verspreiden, voyeurisme en zijn slachtoffers misleiden en vervolgens chanteren. Falder deed het allemaal. De man uit Edgbaston, die afstudeerde aan de prestigieuze universiteit van Cambridge en aan de slag was als geofysicus, bekende deze week liefst 137 seksuele misdrijven voor het Birmingham Crown Court. Nog 50 andere beschuldigingen ontkende hij dan weer. De hele lijst voorlezen duurde meer dan een half uur op het proces. “Dit maakt hem een van de ergste pedofielen die ons land ooit gekend heeft”, aldus Danny Shaw, gerechtsanalist bij de BBC.

“Meester in het manipuleren”

De voorbije zeven jaar sprak Falder meer dan 50 slachtoffers aan online. Hij deed zich voor als vrouwelijke artieste onder de aliassen ‘666Devil’ en ‘Evilmind’ en bood zijn doelwitten geld aan in ruil voor naaktfoto’s. Vervolgens chanteerde hij zijn slachtoffers en dwong hij hen nog obscenere en vernederende foto’s te maken. Het gaat onder meer van foto’s waarop kinderen en zelfs baby’s gefolterd worden, luidde het in de rechtbank.

“Falder was een meester in het manipuleren”, luidde het bij de openbaar aanklager. “Hij genoot er duidelijk van om zijn slachtoffers te vernederen. De impact van zijn daden, verspreid over meerdere jaren, was dan ook heel erg groot.”

“Geshockeerd”

Een woordvoerder van de universiteit van Birmingham, waar Falder aan de slag was, zegt “geshockeerd” te zijn door de onthullingen. “Dit zijn vreselijke misdrijven uitgevoerd door een van onze onderzoekers. We zijn diep bedroefd, maar we hebben geen reden om te geloven dat de misdrijven op een of andere manier gelinkt zijn aan de universiteit.”

Ook de universiteit van Cambride, waar Falder tussen 2007 en 2016 studeerde, reageerde al op de feiten. “We zullen onze steun blijven geven aan iedereen die zich zorgen maakt om de zaak.”

Matthew Long, topman bij het Britse National Crime Agency (NCA), bedankte alle slachtoffers voor hun moed om zich te melden. Het gaat voor de NCA trouwens om de eerste succesvolle “Hurtcore”-zaak. Daarbij gaan een groep speurders op het zogeheten ‘dark web’ op zoek naar beelden van verkrachting, moord, foltering, pedofilie, vernedering en andere misdrijven.

Verwacht wordt dat Falder zijn straf zal kennen op 7 of 8 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen