Direct naar artikelinhoud
Gent

Drank en drugs in de Overpoort: "Vechten? In die dansclubs misschien"

Café De Salamander in de Overpoort.Beeld Francis Vanhee

Een aantal incidenten met zwaar geweld doen de reputatie van de Gentse Overpoortstraat geen goed. Burgemeester Daniël Termont spreekt zelfs van een verschrikkelijk probleem. "Ik zie het dichter en dichter komen. Dat is beangstigend." 

Een donderdag houdt traditioneel heel wat beloftes in, in de Gentse Overpoort. Maar vlak na het middaguur lijken de meeste studenten nog in hun bed te liggen, net als het gros van de cafébazen. De ijverige studenten hebben zich al aan het blokken gezet, nu de paasvakantie in zicht is. 

Wel al up and running is Rita Van Rijsselberghe van café De Salamander, al 44 jaar de matrone van het Gentse uitgaansleven. "Een echte student vecht nooit", zegt ze aan de toog van haar café, dat getooid is met studentikoze wapenschilden. "Misschien gebeurt er van alles in die dansboitten, maar hier in mijn café wordt er nooit gevochten. Ik sluit om drie uur en zo blijft alles rustig." 

Op dat moment wandelen twee studenten van de Vlaamse Economische Kring  binnen die hun meter komen bezoeken. "Wij zijn er gelukkig al van gespaard gebleven", zegt vicepreses en masterstudent Wim Desmedt. "Maar vlak voor ons galabal hebben twee studenten moeten afzeggen omdat ze vlakbij in elkaar waren geslagen. Een van hen had een gebroken neus en oogkas. Zijn hele gezicht zag blauw." 

Zelf komen de economiestudenten niet vaak meer in de Overpoort, en als ze dat toch doen, dan alleen in de echte studentencafés zoals de Salamander. Het is meer een uitgaansbuurt dan een studentenbuurt geworden, zegt Wim. "En daardoor is de buurt wat van zijn charme kwijt. Het probleem van de vechtpartijen gaat er echt over de laatste tijd. Vroeger hoorde je er wel eens iets over, maar nu het zo dichtbij komt, vind ik het echt beangstigend." 

'Het probleem van de vechtpartijen gaat er echt over de laatste tijd'
Wim Desmedt, vicepreses en masterstudent

Slagen en verwondingen

Er lijkt inderdaad een bepaalde indruk te bestaan bij de Gentse studenten en zelfs bij het stadsbestuur dat de problemen in de Overpoort verergeren. Burgemeester Termont had het over "een verschrikkelijk probleem". Maar wie de amokmakers zijn, is onbekend. "Dat weten we inderdaad niet", zegt Claude Beernaert, de woordvoerder van Termont. "Maar we voelen aan dat het vooral gaat om mensen die eigenlijk niet in de Overpoort thuishoren en die er alleen komen om amok te maken."

Bovendien wordt de ongerustheid niet ondersteund door de politiecijfers. De misdaadcijfers zijn globaal gedaald en het aantal klachten over slagen en verwondingen ook. In de eerste drie maanden van vorig jaar waren dat er zestig, en dit jaar zijn het er twintig minder. "Maar we krijgen er wel ontzettend veel e-mails over binnen", zegt Filip Rasschaert, korpschef van de Gentse politie. "Veelal van ouders, dus het leeft heel erg." 

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Gent via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht GENT AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Gent.

Hoe werkt het precies?

Volgens Rasschaert beginnen de problemen pas rond drie à vier uur 's ochtends, en niet in de studentencafés, maar in de dansclubs. Vanaf dan heeft de politie gemerkt dat er vaak personen in de clubs aanwezig zijn die ook al bekend zijn in politionele databanken. 

"Die verhalen dat ze in clubs 'Sound of Da Police' beginnen draaien zodra er een patrouille binnenkomt zijn 100 procent waar", zegt Rasschaert, die eraan toevoegt dat de politie maatregelen neemt. Sommige zaken wil de korpschef 'bestuurlijk handhaven', wat betekent dat er momenteel een dossier tegen hen wordt opgebouwd. En over de amokmakers tracht de politie zoveel mogelijk informatie te verzamelen. "Momenteel doen we veel inspanningen in de Overpoort. We patrouilleren en er hangen camera's, maar je ziet dat het niet veel verbetert. Zo rustig als in Leuven zal het nooit zijn, maar het moet toch beter kunnen." 

'Zo rustig als in Leuven zal het nooit zijn, maar het moet toch beter kunnen'
Korpschef Filip Rasschaert

Sound of da police

Bij de eigenaars is dan weer te horen dat het stadsbestuur de buurt wat aan haar lot overlaat. Er lopen 's nachts politieagenten rond, maar dat is het dan ook, klinkt het. Over een opwaardering is al lang sprake, maar in de praktijk gebeurt er weinig. In grote steden als Amsterdam of Berlijn zijn er bemiddelaars aangesteld om de communicatie tussen het stadsbestuur en de nachtclubs in goede banen te leiden. Daarvoor heeft Gent een horecacoach, maar de caféuitbaters zeggen dat ze hem te weinig horen en zien. Ons verwees hij door naar het stadsbestuur.

"De mensen van de stad leven natuurlijk niet 's nachts", zegt Tim Joiris van De Gentse Tappers vzw, die vaak optreedt als woordvoerder voor de eigenaars. "Het uitgaansleven is een economische motor voor de stad en studenten komen ervoor speciaal hier studeren. Maar we weten niet eens hoeveel volk er hier 's nachts rondloopt. Ik vraag daar al jaren cijfers over en we weten nog niets." 

Een eigenaar van een dansclub, die anoniem wil blijven, vindt dat de politie de verkeerde probeert aan te pakken. Dat over 'Sound of Da Police' is echt de grootste zever die je je kunt indenken", zegt hij. "Al 21 jaar zit ik in de Overpoort en ik heb het eigenlijk nog nooit zo rustig gekend. Die incidenten hebben niets met de clubs of met de cafés te maken. Wel met jongeren die 's nachts op straat komen rondhangen. Maar die zijn er overal waar er veel volk is. In de zomer zitten ze op de Gentse Feesten." 

'Al 21 jaar zit ik in de Overpoort en ik heb het eigenlijk nog nooit zo rustig gekend'
Tim Joiris van De Gentse Tappers

Ook al loopt de spanning achter de schermen hoog op, in de Overpoort blijft het ondertussen rustig. In de paar cafés waar er al leven is, gaat alles er gemoedelijk aan toe. En na een kleine bevraging bij andere café-uitbaters lopen we Rita van de Salamander op straat weer tegen het lijf. "Ga allemaal op tijd slapen en dan gebeurt zoiets niet", zegt ze met een glimlach. "Ik ga ook altijd recht naar huis. De morgenstond heeft goud in de mond."