© REUTERS

LIVE. Volg hier alle nieuws over de oorlog in de Gazastrook

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

lto jvh gjs mts tg

Fregat Louise-Marie komt aan in Rode Zee voor operatie Aspides

Het fregat Louise-Marie van de Belgische marine is zaterdag via het Suezkanaal aangekomen in de Rode Zee voor de Europese operatie Aspides. Dat hebben de Europese zeemachten die de operatie leiden op sociale media gemeld en het is door Defensie bevestigd.
De Louise-Marie zal gedurende iets meer dan vijf weken deelnemen aan de operatie Aspides en vertrekt dan naar de Straat van Hormuz voor de missie Agenor. Aspides werd op 19 februari door de Europese Unie gelanceerd met een mandaat van een jaar. Doel is de handelsscheepvaart in de Rode Zee, de Golf van Aden tot het noordwesten van de Indische Oceaan te beveiligen. In de Rode Zee zijn handelsschepen sinds eind 2023 het doelwit van aanvallen van de Houthi-rebellen die solidair zijn met het Palestijnse volk. 
Aspides is een puur defensieve operatie: escorte van handelsschepen, bescherming tegen mogelijke offensieve aanvallen en observatie van de toestand. Er worden geen aanvallen op het vasteland uitgevoerd. De operatie wordt geleid door een operationeel hoofdkwartier in het Griekse Larissa.

Israël sluit belangrijkste grensovergang met Gazastrook

Israël sluit de grensovergang met Gaza, in Kerem Shalom, na een raketaanval die opgeëist werd door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De grensovergang is de belangrijkste voor de doorvoer van hulpgoederen naar de Gazastrook. "Een tiental projectielen werden waargenomen, komende vanuit de buurt van Rafah in de richting van Kerem Shalom. Momenteel is de doorgang voor vrachtwagens met humanitaire hulp gesloten", zegt het Israëlische leger zondag.

Hezbollah vuurt tientallen raketten af op Israël

De pro-Iraanse beweging Hezbollah zegt vanuit Libanon "tientallen" raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Volgens Hezbollah gaat om een vergelding voor een eerdere Israëlische aanval, die aan drie burgers het leven heeft gekost.

Hezbollah reageert op een bombardement op het dorp Meiss al-Jabal, in het zuiden van Libanon. Volgens het Libanese nieuwsagentschap ANI zijn daarbij drie burgers - een echtpaar en hun kind - om het leven gekomen. Er zijn ook verschillende mensen gewond geraakt. Hezbollah acht Israël verantwoordelijk voor die aanval.

De militaire arm van extremistische Palestijnse organisatie Hamas heeft zondagmiddag ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen op de Israëlische grensovergang van Kerem Shalom. Volgens een verklaring van de Qassam-brigades werden bij de aanval Israëlische soldaten geviseerd. De Israëlische nieuwssite ynet had eerder melding gemaakt van een tiental raketten die vanuit de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werden afgevuurd.

Regering-Netanyahu sluit Al Jazeera in Israël

De Israëlische regering heeft zondag unaniem beslist om de Qatarese zender Al Jazeera in Israël te sluiten. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu meegedeeld op de sociaalnetwerksite X. De Israëlische minister van Communicatie Shlomo Karhi zegt dat het gaat om een maatregel "met onmiddellijke ingang". Al Jazeera "kan niet langer vanuit Israël opereren", meldt hij via X. Karhi omschrijft de zender als een "ophitsingsmachine", die schade toebrengt aan "de veiligheid van de staat".

Al Jazeera is een van de weinige nieuwszenders die nog journalisten heeft in Gazastrook.

The Times of Israël schrijft dat Karhi aan de tv-operatoren in Israël kan vragen om Al Jazeera niet langer uit te zenden. Hij heeft ook de bevoegdheid om de Israëlische kantoren van de zender te sluiten, de apparatuur van de zender in beslag te nemen en de toegang tot de website van Al Jazeera te blokkeren.

Het Israëlische parlement had in april een wet goedgekeurd die de mogelijkheid biedt om buitenlandse zenders te verbieden wanneer ze een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. De maatregel geldt dan voor 45 dagen, maar kan wel worden verlengd.

Netanyahu: "Israël gaat door tot alle doelen bereikt zijn"

Israël gaat de oorlog in de Gazastrook voortzetten tot alle doelen bereikt zijn. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag meegedeeld in een videoboodschap. Hij verwerpt daarmee een eis die de extremistische Palestijnse organisatie Hamas had gesteld in de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars. "Capituleren voor de eisen van Hamas zou een verschrikkelijke nederlaag zijn voor de staat Israël" en zou een overwinning beteken voor "Hamas, Iran en de hele as van het kwaad", zegt Netanyahu. Als Israël op die manier zijn "zwakte" toont, brengt dit de volgende oorlog alleen maat dichterbij. "Je sluit geen bondgenootschappen met de zwakken en de verslagenen, je sluit bondgenootschappen met de sterken en de overwinnaars."

Netanyahu zegt dat Israël tijdens de onderhandelingen in Caïro zijn goede wil heeft heeft getoond, maar dat Hamas vasthield "aan zijn radicale eisen: dat we al onze troepen terugtrekken uit de Gazastrook, de oorlog beëindigen en Hamas aan de macht laten", aldus Netanyahu. "Israël kan dat niet aanvaarden."

Minstens 25 arrestaties bij ontruiming protestkamp op universiteit Virginia

Op een campus van de University of Virginia, in de Amerikaanse stad Charlottesville, heeft de politie zaterdag minstens 25 pro-Palestijnse actievoerders gearresteerd. Volgens Amerikaanse media werden de manifestanten opgepakt nadat ze weigerden een protestkamp af te breken. De universiteit zegt dat de actievoerders de regels hebben overtreden door vrijdag tenten op te zetten op de campus en megafoons te gebruiken. Daarom werd aan de politie gevraagd om een einde te maken aan de actie.

De ontruiming van het kamp verliep onrustig. Volgens The New York Times riepen honderden studenten en inwoners van Charlottesville "schaam je, schaam je" toen de agenten de demonstranten verwijderden. In verschillende Amerikaanse universiteiten hebben studenten acties gehouden uit solidariteit met Palestijnen in de Gazastrook. Heel wat van die acties zijn na een tussenkomst van de politie beëindigd.

Vervolg van onderhandelingen verwacht, maar kans op doorbraak lijkt kleiner

De indirecte onderhandelingen tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas over een gevechtspauze en de vrijlating van gijzelaars zullen zondag naar verwachting worden voortgezet, maar de kans op een akkoord lijkt kleiner te worden. De onderhandelaars van Hamas hebben duidelijk gemaakt dat ze een akkoord enkel zullen aanvaarden als het Israëlische toezeggingen over het beëindigen van de oorlog bevat. Israël wil daar "in geen enkel geval" mee instemmen, zo heeft een Israëlische topambtenaar die de gesprekken volgt meegedeeld aan de krant The Times of Israel.

Eerder hadden Arabische media gesteld dat Israël bereid was garanties te geven over een einde aan de oorlog, maar de topambtenaar spreekt die informatie tegen. Die eis van Hamas dwarsboomt de mogelijkheid om tot een akkoord te komen, zo klinkt het nog.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat hij vastbesloten is om nog een groot offensief uit te voeren op Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook die hij beschouwt als het laatste bolwerk van Hamas. 

Israël: "Commandant Islamitische Jihad gedood bij luchtaanval Gaza"

Het Israëlische leger zegt dat het Aiman Zaarab, een commandant van Islamitische Jihad, heeft gedood tijdens een luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Zaarab was volgens Israël verantwoordelijk voor de aanval van de groepering op de kibboets van Sufa en op een militaire post in het zuiden van Israël tijdens de aanval onder leiding van Hamas op 7 oktober. "Tijdens de luchtaanval werden samen met Zaarab ook twee andere terroristen van Islamitische Jihad geëlimineerd die in zijn appartement verbleven", laat het Israëlische leger weten.

Hamas kreeg bij zijn verrassingsaanval op Israël op 7 oktober hulp van strijders van andere organisaties, waaronder Islamitische Jihad. Bij de aanval werden meer dan 1.200 mensen gedood. Ook werden zo'n 250 personen gegijzeld. In de daaropvolgende oorlog in de Gazastrook zijn al meer dan 34.000 Palestijnen gedood.

"Hamas aanvaardt geen enkel akkoord waar einde van oorlog niet in voorzien is"

Hamas zal in geen enkel geval een overeenkomst accepteren die niet expliciet voorziet in een einde van de oorlog. Dat heeft een Hamas-functionaris zaterdag gezegd nu de extremistische Palestijnse beweging in Caïro onderhandelt over een wapenstilstand in de Gazastrook. "Onze informatie bevestigt dat Benjamin Netanyahu persoonlijk de rem zet op een akkoord uit persoonlijke berekeningen", zei de ambtenaar, die om anonimiteit vroeg, ook over de Israëlische premier.

Netanyahu had Hamas eerder beschuldigd van het "maken van talrijke opmerkingen die er duidelijk op gericht zijn om elke mogelijkheid van een akkoord de grond in te boren". De Israëlische premier heeft herhaaldelijk gezegd dat hij vastbesloten is om een groot offensief uit te voeren op Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook die hij beschouwt als het laatste bolwerk van Hamas, en heeft uitgesloten dat de oorlog die al zeven maanden aan de gang is, wordt beëindigd voor de islamitische beweging is weggevaagd.

De bemiddelaars - Egypte, Qatar en de Verenigde Staten - proberen al maanden een wapenstilstand af te dwingen van Israël en Hamas.

Israël doodt vijf "terroristen" op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlisch leger heeft zaterdag naar eigen zeggen vijf Palestijnse "terroristen" gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte ook een Israëlische soldaat gewond. 
Een grote Israëlische strijdmacht belegerde zaterdag een gebouw in het dorp Deir al-Ghusun, nabij de stad Toelkarem in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israël was het de bedoeling een terroristische cel te neutraliseren. De Israëlische soldaten werden naar eigen zeggen beschoten, en besloten daarop het gebouw met een bulldozer te vernietigen. Daarbij zouden vijf Palestijnen om het leven zijn gekomen. Het Israëlische leger nam daarbij naar eigen zeggen ook militaire uitrusting en wapens in beslag.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook heeft het geweld op de Westelijke Jordaanoever ook ongekende hoogten bereikt. Volgens officiële Palestijnse bronnen zijn daar al meer dan 496 Palestijnen gedood door Israëlische troepen of kolonisten. Op de Westelijke Jordaanoever wonen bijna 3 miljoen Palestijnen, naast ongeveer 490.000 Israëlische kolonisten.

Geen vooruitgang in onderhandelingen tussen Hamas en Israël, zondag nieuwe poging

Er is zaterdag geen vooruitgang geboekt tijdens de onderhandelingen tussen Israël en Hamas  in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat melden vertegenwoordigers van beide partijen. Volgens een Israëlische functionaris die anoniem wil blijven "dwarsboomt" Hamas de gesprekken, door te blijven aandringen op een einde aan de oorlog. "Berichten dat Israël heeft ingestemd met het beëindigen van de oorlog als onderdeel van een akkoord over een gevangenenruil of dat Israël bemiddeling zal toestaan om te garanderen dat de oorlog zal eindigen, zijn onjuist", klinkt het. Verschillende media meldden zaterdagochtend dat de VS Hamas hadden verzekerd dat Israël zou instemmen met een staakt-het-vuren zodra er een akkoord was bereikt.
Ook een vertegenwoordiger van Hamas zegt dat er "geen vooruitgang" werd geboekt. "De onderhandelingen van vandaag zijn voorbij, en er zal morgen een nieuwe ronde zijn", klinkt het. Al maandenlang faciliteren bemiddelaars als  Egypte, Qatar en de Verenigde Staten indirecte onderhandelingen tussen Hamas en Israël om een wapenstilstand te bereiken in de Gazastrook.

VN: "Noorden van Gazastrook getroffen door hongersnood"

Het noorden van de Gazastrook wordt getroffen door een "echte hongersnood". Dat zegt directeur Cindy McCain van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. De problemen kunnen zich volgens haar ook uitbreiden naar het zuiden van het gebied. Experts waarschuwen al langer voor hongersnood in het oorlogsgebied, maar die is nog niet officieel vastgesteld. Een internationale classificatie als hongersnood vindt pas plaats na een ingewikkelde bureaucratische procedure.
McCain benadrukt dat haar beoordeling gebaseerd is op wat WFP-medewerkers daar zien en ervaren. Ze spreekt over een dramatische humanitaire situatie, en zegt te hopen op een spoedig staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël, zodat er snel meer dringende hulp kan worden geboden. Ze waarschuwt dat de wereld niet mag toestaan dat dit zo doorgaat. "Niemand mag verhongeren, zeker niet nu er wereldwijd meer dan genoeg voedsel is."

Gewapende bendes hebben 66 miljoen euro gestolen uit bankkantoren in Gaza

Gewapende Palestijnse groepen hebben vorige maand in totaal 66 miljoen euro gestolen uit de kluizen van verschillende bankkantoren in de Gazastrook. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Het dagblad baseert zich op een document dat de Bank of Palestine - de grootste bank op Palestijns grondgebied - naar "bepaalde internationale partners" heeft gestuurd. Daarin wordt melding gemaakt van enkele spectaculaire inbraken, onder meer in het hoofdkantoor in de stad Gaza.

Zo zouden medewerkers van het hoofdkantoor van de bank op 16 april hebben vastgesteld dat er "een gat was geboord in het plafond van de kluizenzaal". De dieven konden met het equivalent van 2,8 miljoen euro aan de haal gaan. Hetzelfde kantoor werd een dag later opnieuw overvallen door dieven die explosieven bij zich handen. Bij die overval is geld ter waarde van 29 miljoen euro buitgemaakt. Op 18 april werd een ander filiaal dan weer overvallen door een commando dat beweerde te handelen in naam van "de hoogste autoriteiten in Gaza", een verwijzing naar de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De buit van die overval bedroeg 33,6 miljoen euro.

Nog volgens Le Monde heeft het Israëlische leger eerder al een grote som geld van de Bank of Palestine in beslag genomen. Israëlische media hadden in februari melding gemaakt van een operatie waarbij tientallen miljoen euro's werden meegenomen "om te voorkomen dat Hamas het  bedrag in handen zou krijgen". De krant vermeldt tot slot dat het voor de Gazanen zo goed als onmogelijk is geworden hun geld af te halen. "Slechts twee geldautomaten werken nog, in Rafah en in Dayr al-Balah, als ze stroom hebben".

UGent gaat niet in op eis studenten, bezetting gaat door

De UGent gaat niet in op de eis van studenten om de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten. De studenten van de organisaties End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine zullen dan ook doorzetten met de geplande bezetting van een universiteitsgebouw, zo hebben ze zaterdag meegedeeld.

De actievoerders van End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine eisen dat Gentse universiteit met een actieplan komt om enerzijds alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en anderzijds ook duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. Ze hadden de UGent voor een ultimatum gesteld: als er niet naar hun eisen werd geluisterd, zouden ze een universiteitsgebouw bezetten.

Geert Bourgeois, voorzitter van de raad van bestuur, zegt zaterdag dat de universiteit "geen enkele uitzondering of afwijkende regeling zal invoeren voor een specifiek land. We beoordelen partner per partner, voor zover die betrokken is bij ernstige mensenrechtenschendingen", klinkt het tegenover het VRT-radionieuws. Bourgeois wijst erop dat er Israëlische universiteiten zijn die zich hier niet aan bezondigen en wel nog Palestijnse opinies aan bod laten. "Je moet zorgen dat er nog contacten overblijven", klinkt het.

De studenten melden nu dat ze hun acties zullen voortzetten. Ze willen van maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten. Om welk gebouw het gaat en hoe laat de actie van start gaat, willen ze voorlopig niet meedelen.

Hamas-onderhandelaars aangekomen in Egypte voor nieuwe gesprekken

Een delegatie van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas is in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen voor verdere onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook.  Dat meldt het regeringsgezinde Egyptische mediakanaal Al-Qahera News. Een voorstel dat momenteel op tafel ligt, voorziet in de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en een tijdelijke gevechtspauze. Ondanks internationale druk heeft Hamas nog niet laten weten of het instemt met het voorstel.

Al-Qahera News meldt op basis van een hooggeplaatste bron wel dat er "aanzienlijke vooruitgang  is geboekt in de onderhandelingen" tussen Hamas en Israël. De Egyptische bemiddelaars zouden een overeenstemming hebben gevonden "over de meeste geschilpunten".

Palestijnse krant: "Hamas keurt voorstel voor staakt-het-vuren binnen enkele dagen goed"

Binnen enkele dagen gaat de radicale Palestijnse groepering Hamas aankondigen dat ze akkoord gaat met het voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren en een vrijlating van gijzelaars in Gaza. Dat schrijft de Palestijnse krant Al-Quds. De Saudische krant Asharq schrijft op zijn beurt dat een akkoord erg dichtbij is en dat we ons eerstdaags aan een antwoord van Hamas mogen verwachten. Hamas zelf heeft nog niet gereageerd op die berichten. 

Wat er precies in het voorstel staat, is niet helemaal duidelijk.

De Croo verwerpt kritiek dat Belgische regering vijandig staat tegenover Israël

Premier Alexander De Croo verwerpt de kritiek dat België een sterke vijandigheid zou vertonen tegenover Israël. De CCOJB en het Forum der Joodse Organisaties verweten de federale regering een anti-Israëlische houding en vroegen dat er een onafhankelijke nationale coördinator zou worden aangesteld om een strategie te ontwikkelen tegen antisemitisme, en De Croo ontkent dat nu in een schriftelijk antwoord.

De reactie dateert al van Pesach, het joodse paasfeest, op 23 april. Premier De Croo beklemtoont in zijn brief "dat de bezorgdheden van de Joodse gemeenschap in België hem na aan het hart liggen". Hij herinnert eraan dat de Belgische regering "de barbaarse terreuraanslag van Hamas op 7 oktober ten stelligste en veelvuldig heeft veroordeeld". De regering heeft ook altijd gepleit voor de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gegijzelden. "Het recht op zelfverdediging en veiligheid van de bevolking van Israël is evident", klinkt het nog. "Antisemitisme is altijd verwerpelijk en de toename van antisemitisch geweld nemen we bijzonder ernstig."

Tegelijk vraagt premier De Croo ook begrip voor het leed van de Palestijnse bevolking in Gaza waarvan duizenden onschuldige burgers het leven hebben gelaten. Daarom moet kritiek op de regering van premier Netanyahu "mogelijk zijn en mag nooit verengd worden tot kritiek op Israël. Meer zelfs, het is onze plicht kritisch te staan ten opzichte van een regering waarin radicale extremisten voor omvolking en territoriumuitbreiding pleiten", klinkt het in de antwoordbrief.

Volgens de premier is het Belgische beleid "gebaseerd op de fundamenten van het internationale recht, op de nood aan proportionaliteit en op het feit dat deze Israëlische regering geen geloofwaardig plan voor een politiek duurzame oplossing op tafel heeft gelegd."

Democratische parlementsleden verhogen druk op Biden wegens steun aan Israël

Meer dan tachtig parlementsleden van de Democratische partij hebben er vrijdag bij de Amerikaanse president Joe Biden op aangedrongen om een stopzetting van de wapenleveringen aan Israël te overwegen. Ze willen dat Biden, die zelf ook deel uitmaakt van Democratische partij, die wapenleveringen een halt toeroept zolang Israël de humanitaire hulp aan de Gazastrook blokkeert.

In een brief aan de president uiten de 86 leden van het Huis van Afgevaardigden hun "ernstige bezorgdheid" over "het opzettelijk ophouden van humanitaire hulp" voor de inwoners van de Gazastrook. Israël draagt op die manier bij aan een "ongeziene humanitaire catastrofe" in het gebied, zo luidt de kritiek. Er wordt dan ook in twijfel getrokken of Israël zich houdt aan de 'US Foreign Assistance Act'. Volgens een bepaling in die wet moeten landen het humanitair recht naleven wanneer ze door de VS gefinancierde wapens ontvangen.

Biden moet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk maken dat elke belemmering van de hulpverlening aan Gaza "zijn aanspraak op verdere offensieve veiligheidshulp van de Verenigde Staten in gevaar brengt", melden de parlementsleden. "We verwachten dat de regering ervoor zorgt dat Israël de bestaande wetgeving naleeft en alle denkbare stappen neemt om een verdere humanitaire ramp in Gaza te voorkomen."

Blinken: "Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza"

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n wapenstilstand. "We wachten af of zij een 'ja' als antwoord kunnen geven op het staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars", zei Blinken over Hamas. "De realiteit is op dit moment dat Hamas het enige is dat tussen de mensen in Gaza en een staakt-het-vuren staat."

Blinken waarschuwde op dezelfde bijeenkomst echter ook dat een grote Israëlische aanval op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook onaanvaardbaar is. Israël heeft volgens hem geen plan voorgesteld om burgers te beschermen bij zo'n aanval. "Zonder een dergelijk plan kunnen we een grote militaire operatie in Rafah niet steunen, omdat de schade die dat zou aanrichten groter is dan wat acceptabel is," zei hij.

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dat niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat verklaarden Egyptische bronnen vrijdag aan de Wall Street Journal.

VN beschuldigen Israëlische burgers van beschadigen van hulpgoederen

De Verenigde Naties hebben Israëlische burgers beschuldigd van het moedwillig beschadigen van hulpgoederen die vanuit Jordanië bestemd waren voor de Gazastrook. 

Het konvooi vervoerde voedselpakketten, waaronder suiker, rijst, aanvullende voeding en melkpoeder, zei VN-adjunct-woordvoerder Farhan Haq vrijdag. Een beperkte hoeveelheid daarvan was donderdag tijdens een reis door de Westelijke Jordaanoever uitgeladen en beschadigd door Israëlische burgers. "Dit incident zal in eerste instantie geen invloed hebben op verdere hulpleveringen vanuit Jordanië. De vrachtwagens zijn nu aangekomen in de Gazastrook en zullen volgens plan worden verdeeld", luidt het in een verklaring.

Haq waarschuwde opnieuw voor een Israëlisch militair offensief in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 1,2 miljoen Palestijnse burgers bescherming zoeken tegen de gevechten in andere delen van het afgesloten kustgebied. 

Verwijzend naar het Kinderfonds van de VN vestigde de VN-woordvoerder in het bijzonder de aandacht op het lot van de ongeveer 600.000 kinderen in de stad, die grenst aan Egypte. "Bijna allemaal zijn ze gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of gehandicapt". Een offensief zou een nieuwe catastrofe voor hen betekenen, zei hij.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer