Direct naar artikelinhoud
pensioenen

Waarom leerkracht allicht erkend wordt als zwaar beroep

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

Wordt de job van leerkracht erkend als zwaar beroep? Zowel bij de vakbond als bij de CD&V hebben ze daar goede hoop in, ook al beslist de regering straks definitief dat stress geen volwaardig criterium meer is om vroeger met pensioen te mogen.

De regering zit in de laatste rechte lijn om een akkoord te bereiken voor zware beroepen bij ambtenaren. Wie tijdens zijn carrière hard labeur heeft verricht, krijgt recht op een voordelige pensioenregeling. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) hoopt op een snelle landing

Een van de vragen die telkens opduikt: zullen leerkrachten vroeger met pensioen kunnen blijven gaan? Zowel CD&V als de vakbonden zetten zwaar in om hen op de lijst van zware beroepen te krijgen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft daar meermaals publieke beloftes over gedaan. Wat blijkt? Zowel de christelijke vakbond als CD&V hebben nog altijd goede hoop.

In het voorstel van Bacquelaine wordt er gewerkt met vier criteria: moeilijke uren, zware fysieke arbeid, veiligheidsrisico's en stress. Let wel: wie enkel stress heeft, komt niet in aanmerking. Dat vierde criterium geldt enkel als verzwarende criterium wanneer er al aan één van de drie andere voldaan is. Op basis daarvan waarschuwde de socialistische overheidsvakbond ACOD dat de erkenning als leerkracht als zwaar beroep op de helling komt te staan.

Zetel

Voorbarig, vinden de christelijke collega's van ACV. De prijzen worden pas aan de meet uitgedeeld. Nu zal de regering enkel afspraken maken over het algemeen kader, onder meer over de bewuste vier criteria. In een volgende fase gaat het pas echt spannen: dan wordt een lijst bepaald van welke functies in aanmerking komen.

'Ik ben er nog altijd van overtuigd dat we genoeg onderhandelingsmarge hebben om leerkracht te laten erkennen als zwaar beroep'
Luc Hamelinck van de christelijke vakbond ACV

"Als stress een volwaardige factor was, dan zaten we in een zetel", zegt Luc Hamelinck van het ACV. "Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat we genoeg onderhandelingsmarge hebben om leerkracht te laten erkennen als zwaar beroep." 

Leerkrachten moeten tijdens hun job voortdurend rechtstaan, wat fysieke belasting impliceert. Lukt het via die weg een erkenning te krijgen? Feit is dat de sociale partners de lijst van zware beroepen zelf mee mogen samenstellen. De kans is groot dat de criteria eerder vrij worden ingevuld in functie van de beroepsgroep.

Continuïteit

Belangrijk daarbij is dat leerkrachten nu al een gunstige pensioenregeling hebben, via de zogenoemde preferentiële tantièmes. Dat systeem verdwijnt en wordt vervangen door dat van de zware beroepen. Zowel bij het kabinet-Bacquelaine als bij de bonden gaan ze uit van een zeker continuïteit tussen beide systemen. 

Bovendien: de budgetten die verdwijnen door de afschaffing van het oude systeem, gaan naar de financiering van het nieuwe. Leerkrachten maken een groot deel uit van het ambtenarenkorps, dus de inzet is groot. Hen alsnog uit het systeem zware beroepen gooien, ligt moeilijk, zeker omdat minister Crevits zélf haar kop er heeft voorgelegd.

Maar voor we zover zijn, moet eerst de regering dus eerst het algemene kader bepalen. Het dossier van de zware beroepen zal wellicht binnenkort op de regeringstafel belanden. De kabinetschefs van de topministers kwamen vandaag samen om het dossier van de zware beroepen te bespreken, maar bereikten nog geen akkoord.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie