Direct naar artikelinhoud

VVD'er Han ten Broeke niet beschikbaar voor ministerpost Buitenlandse Zaken

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke wordt ook deze ronde geen minister van Buitenlandse Zaken. Ten Broekes naam is al vaker genoemd voor die functie, tijdens de formatie vorig jaar, maar ook afgelopen week sinds de post vrijkwam na het aftreden van partijgenoot Halbe Zijlstra.

VVD'er Han ten Broeke niet beschikbaar voor ministerpost Buitenlandse Zaken
Beeld anp

De VVD'er heeft aan premier Rutte laten weten dat hij niet beschikbaar is voor het ministerschap, vertelt hij aan verslaggever Natalie Righton. 
De reden: twee weken geleden werd hij onwel, waardoor hij naar het ziekenhuis moest. Wat er precies aan de hand is, weet hij nog niet. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. 

De komende weken zal hij daardoor soms afwezig zijn in de Kamer. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik neemt voorlopig Ten Broekes taken waar als voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie. De VVD'er zet zijn werk voor de Buitenlandse Zakencommissie op een laag pitje. Een bezoek aan de VN-Veiligheidsraad in New York volgende week heeft hij afgezegd.


Hoe het luchtkasteel van Halbe Zijlstra langzaam instortte

Nog voor hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, maakte het datsja-verhaal Halbe Zijlstra kwetsbaar. Een reconstructie van de ontmaskering in vijf delen.

Hoewel de politieke leugen zelden zo'n duidelijk gezicht had als in de filmregistratie van het VVD-congres in 2016, komt zij niet uit de lucht vallen en kent zij vele gedaanten.

Niet alleen Zijlstra, maar álle politici maken zich groter dan ze eigenlijk zijn, schrijft Martin Sommer.https://www.volkskrant.nl/binnenland/met-zijlstra-s-aftreden-is-het-debat-over-liegen-in-de-politiek-niet-afgedaan~a4570263/