Mag een mogelijke overwinning van Mathieu in Waregem wel meegeteld worden? Dit zeggen de ex-crossers

© Photo News

Een hoogspringwedstrijd per fiets, een surplacerace en een cross van (slechts) een half uur. Toegegeven, de Masters in Waregem vanavond is vooral veel spektakel en weinig sérieux. Mathieu Van der Poel pakt wellicht zijn 31ste zege van het seizoen en komt zo een stap dichter bij het zegerecord van Roland Liboton. Of mag die overwinning omwille van voorgenoemde redenen officieel niet meegeteld worden?

jefi

Recordwinnaar Sven Nys: “Voelde telkens aan als volwaardige zege”

Sven Nys is met vier zeges de recordhouder van de Masters. In 2007 won hij de allereerste editie waardoor hij finaal afklokte op zijn gekende dertig seizoensoverwinningen. “En dat voelde toen aan als een volwaardige zege. Akkoord, de cross duurt geen vol uur en ze werken met een puntensysteem. Het is geen traditionele cross, maar dat mag geen argument zijn om een mogelijke 31ste zege van Mathieu niet te laten meetellen.”

De huidige ploegmanager van Telenet-Fidea vindt dat de ‘geest van de 32’ een te grote rol speelt. “Nu is het eigenlijk een discussie omdat hij met die zege nog het zegerecord van Liboton net kan evenaren. Anders spreken we er niet over. Maar dat is ook niet nodig. Als hij dit jaar het record niet haalt, wint hij er volgend jaar wel 35. Verbreken gaat hij sowieso doen.”

© Photo News

Scepticus Roland Liboton: “Een half uurtje cross? Dat is geen echte veldrit”

All-timerecordwinnaar Roland Liboton is dan weer radicaal tegen. “De Masters is voor mij een onvolwaardige cross. Leuk om zo het seizoen mee te kunnen afsluiten, maar het blijft meer spelletjes spelen. De echte cross duurt slechts een half uur. Dat kan je dan toch geen echte veldrit noemen? Het is een criterium. En die overwinningen zijn niet officieel.”

Liboton benadrukt dat hij al zijn 32 overwinningen in volwaardige crossen heeft behaald. “Dus neen, als Mathieu wint, mag die zege niet meetellen. Als je een groot kampioen bent, mag je dat ook zelf niet meerekenen. Jammer voor hem. Op die manier hij haalt dit seizoen nooit meer de 32 en blijf ik nog altijd op nummer één.”

© BELGA

Organisator Erwin Vervecken: “Minder serieus, maar wel volwaardig”

En wat denkt organisator Erwin Vervecken er zelf van? “Ik vind het uiteraard een volwaardige cross (lacht). Maar er is inderdaad een groot fun-gehalte en het is minder serieus dan een traditionele cross. Zoiets als een na-tourcriterium op de weg. En daar tellen de zeges inderdaad niet mee.”

Volgens de ex-wereldkampioen veldrijden kan de Masters een meer experimenteel concept voorschotelen omdat het niet op de UCI-kalender staat, maar op de (minder strenge) nationale kalender. “En Waregem is ook lastiger is dan een gewone veldrit. Renners komen graag naar de Masters omdat het iets anders is, maar ze gaan achteraf ook pompaf terug naar huis. Sportief is het dus echt wel een topcross. Bovendien kwam in 2007 de Masters ook gewoon op de erelijst van Sven Nys, naast zijn overwinningen in de Koppenbergcross en de Krawatencross. Conclusie: Als Mathieu wint, mag die zege absoluut meetellen.”

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Meer over Sven Nys

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video