Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Bijzonder vervuilend, maar toch 'hernieuwbare energie' volgens Europa.Beeld Thinkstock

De enige manier om ons minder alcohol te doen drinken, is door de prijzen op te trekken. Ze zijn enorm vervuilend, maar toch zijn houtkachels volgens Europa 'groen'. En steeds meer restaurants sluiten in het weekend de deuren. 

In het nieuws

1. "Stop met het focussen op leeftijd": alleen hogere prijzen zullen ons minder alcohol doen drinken

De leeftijdsgrens verder optrekken? "Geen prioriteit", stellen onderzoekers die de Belgische alcoholwetgeving evalueerden. Ze pleiten voor een geïntegreerd beleid met onder meer hogere prijzen. "Een gemiste kans", volgens sommigen.

Onze blindheid voor de gevolgen van alcohol is vergelijkbaar met die van vele Amerikanen voor de gevolgen van vrij wapenbezit, schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. 

In het nieuws
Beeld Thinkstock

2. Dit zijn de vier fronten in de Antwerpse 'War on drugs'

Drugs, geweld en ellende. Antwerpen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de Europese draaischijf van de cocaïnehandel. De regering komt daarom morgen met een antidrugsplan op meerdere fronten. Het ultieme doel van dit Stroomplan: de drugsbaronnen verslaan.

3. Niet zonnepanelen of windmolens, maar kachels en haarden leveren meeste groene energie in Vlaanderen

Vervuilende hout- en pelletkachels en open haarden leveren de meeste groene energie in Vlaanderen: 22,06 procent komt uit houtverbranding. Daarmee scoort die veel hoger dan zonnepanelen (goed voor 12,54 procent) en windmolens (9,4 procent).

4. Twee nieuwe getuigenissen over misbruik in sportclubs: "Ik ben wakker geworden en hij zat naast mij"

Er zijn twee nieuwe getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Criminologe Tine Vertommen, die onderzoek doet naar de feiten, liet twee slachtoffers hun verhaal doen in Van Gils & gasten op Eén. "Ik ben van mijn 7 tot mijn 12 misbruikt door mijn toenmalige voetbalcoach. Het hele palet, tot verkrachting toe. Tientallen keren, jaren aan een stuk.

5. Trump wil verbod op tot machinegeweer omgebouwde wapens

De Amerikaanse president wil af van hulpmiddelen die semi-automatisch wapens feitelijk veranderen in automatische vuurwapens. Donald Trump heeft het ministerie van Justitie opdracht gegeven om de zogenaamde bump stocks te verbieden.

Een bump stock op een AR-15-geweer.Beeld AP

6. Patiënt betaalt tot 54.000 euro opleg voor eenpersoonskamer

De eenpersoonskamer is voor bijna alle ziekenhuizen een melkkoe. Tussen 2006 en 2015 stegen de ereloonsupplementen met 6,5 procent per jaar. Eén patiënt moest liefst 54.000 euro opleg betalen.

7. "We hebben ons niet altijd voorbeeldig gedragen"

Negen maanden na de schandalen bij Samusocial is Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bevallen van een flinke hervorming. “De grootste hervorming in het land”, noemt hij het zelf. En hij slaat ook een mea culpa.

Philippe Close (PS) is burgemeester van stad Brussel.Beeld Franky Verdickt

Geen abonnee? Registreer nu via demorgen.be/proef en lees een maand lang gratis alle artikels in onze Pluszone.

Aan het koffieapparaat

1. Waarom steeds meer restaurants in het weekend de deuren sluiten

Wie op zaterdagavond wil gaan eten, let beter op. Steeds meer restaurants kiezen ervoor om in het weekend, ondanks voldoende klanten, te sluiten. "Voor meer vrije tijd en uit nijpend personeelstekort", luidt het.

2. VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere danst Thomas Vanderveken achterna in nieuw Canvas-programma

Jarenlang wou nieuwsanker Hanne Decoutere niets liever dan ballerina worden. Een nieuw Canvas-programma geeft haar nu de kans die droom alsnog waar te maken. "Ik had nooit verwacht dat ik op mijn 38ste nog de kans zou krijgen om terug te keren in de danswereld."

Hanne Decoutere.Beeld © VRT - Lies Willaert

3. Elke dag delen mensen 2,5 miljard gifs: "Je hebt het gemaakt als je een gifje bent"

Giphy, het populairste gif-archief op aarde, maakt nu ook eigen bewegende bestandjes, en Amerikaanse sterren werken gretig mee. "Ik weet niet of je het doorhebt, maar deze shit is populair."