Direct naar artikelinhoud
Look Hoes Talking

Zo komt een audiovisueel collectief aan een nieuwe albumcover

Renaldo Maria en Koen De Petter van Up High Collective op de plek waar de platenhoes van 'Solitude' is gemaakt.Beeld Lars Bauwens

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: Solitude, de eerste langspeler van de Leuvense beatbakkers Up High Collective, met een artwork van fotograaf Lars Bauwens.

Wanneer de futuristische beats van Up High Collective weerklinken, voelt u de intensiteit van een broeierige club waar een parfum van euforie en bier hangt. Al kunnen we ons evengoed inbeelden dat de muziek van de Leuvenaren ook in buitenaardse oorden tot leven komt. Het is dus geen wonder dat het artwork van Solitude, de eerste langspeler van Up High Collective, tussen sciencefictionfilms als Interstellar en A Space Odyssey schommelt.

“We hadden nood aan een frisse aanpak. We hebben het altijd belangrijk gevonden dat de visuals matchen met onze sound, we zijn tenslotte een audiovisueel collectief. Maar met dit project wilden we het project naar een hoger niveau tillen”, vertelt beatmaker Renaldo Maria. “Met Solitude brengen we één verhaal. De muziek, visuals en liveshow vullen elkaar aan.” Binnen het collectief is Lars Bauwens verantwoordelijk voor foto en video. “We noemen hem de globetrotter van Up High Collective. Hij is het avontuurlijke type van de bende, hij reist voortdurend naar nieuwe plekken.”

Met Solitude brengen de Leuvenaren een ode aan bewuste afzondering. De albumtitel is echter geen synoniem voor eenzaamheid, benadrukt Maria. “Wanneer wij in de studio zitten, kom ik volledig tot rust. Zo duik ik even onder voor de hectiek van het dagelijkse leven. Andere mensen vinden dat gevoel misschien terug tijdens een wandeling, wij dus in de studio.” Toen Renaldo Maria en Koen De Petter, de geluidstovenaars van Up High Collective, het verhaal achter het album deelden met Lars Bauwens bezorgde hij een selectie van een honderdtal landschapsfoto’s.

Het artwork van 'Solitude', de eerste langspeler van Up High Collective.Beeld Lars Bauwens

Buitenaards

“We zochten een foto die de betekenis achter Solitude versterkt. We dachten meteen aan een afgelegen plek of de natuur.” De keuze voor het uiteindelijke artwork was snel gemaakt. “Je ziet een plek die je uitnodigt om je af te zonderen. Het beeld is in zekere zin complementair met onze muziek. We maken eerder spacy, atypische muziek en dat herken je ook in de hoes. Het landschap heeft iets buitenaards, het zou een foto van Mars kunnen zijn.”

Wanneer we vragen naar de exacte locatie antwoordt Renaldo Maria enigszins mysterieus. “Het is ergens in Zuid-Spanje. En je zou het misschien niet geloven, maar de plek bestaat écht. We wilden geen gemanipuleerd beeld als artwork.” Na enig opzoekwerk komen we uit in de Spaanse provincie Huelva, in een Andalusische mijnstreek. Het visuele luik van Solitude beperkt zich overigens niet tot een fantastische platenhoes. Toen de heren van Up High Collective dit artwork kozen uit het beeldarchief van Lars Bauwens, beslisten ze prompt om naar Zuid-Spanje te trekken. “Ik kan je verzekeren dat je wordt omvergeblazen wanneer je daar staat. We mikken op hetzelfde gevoel met onze muziek.”

Ze gingen niet alleen ter plaatste om de mijnstreek te verkennen, ze lieten zich vergezellen door Lars Bauwens die de plek had ontdekt voor extra beeldmateriaal. “We hebben er gefilmd voor onze liveshows. Naast deze rotsachtige plek hebben we ook een moeras en een bosgebied gevonden. Ook die landschappen geven de sfeer van Solitude – de muziek en het thema – weer.” En de zwarte deur op de platenhoes? “Die zul je ook spotten tijdens de optredens. Dat vlak is de deur naar je gedachten of fantasie”, lacht Renaldo Maria.

Solitude van Up High Collective verschijnt op 23/2 via Tangram Records / N.E.W.S. tangramrecords.bandcamp.com