21 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

#metoo

‘In mijn omgeving is er geen enkele vrouw die niet “me too” kan zeggen.’ Zelfs als deze opmerking, van een briefschrijfster in de Volkskrant, niet honderd procent waar zou zijn, is er deze week een groot probleem boven water gekomen. Na de onthullingen over seksueel wangedrag van filmproducent Harvey Weinstein, voelden ontelbare vrouwen zich vrij te vertellen hoe zij door mannen zijn en worden lastiggevallen. Op hun werk, op straat, in het uitgaansleven, op feestjes of thuis aan de deur. Hun verhalen kregen veel bijval op sociale media, van mannen én vrouwen.

Het komt door de jaren zeventig, schreef iemand in dezelfde krant – die rare, wilde tijd, toen alles ineens kon en mocht op seksueel gebied, en aids nog niet bestond. Nu weten we beter wat misbruik is. Dat zou mooi zijn, want dan zijn we er binnenkort af. En dan konden we ook zeggen dat de seksuele revolutie de boosdoener is, de omverwerping van alle christelijk gestempelde normen.

De verhalen van – ook jonge – vrouwen doen anders vermoeden. De patronen zijn langer en dieper ingesleten. Bij een filmproducent kun je bedenken hoe het werkt: jonge actrices willen beroemd worden en zo’n man heeft de macht. Misbruik en seksuele intimidatie komen overal voor waar machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat kunnen verschillen zijn in positie, in getal, in inkomen of simpelweg in fysieke kracht. En vroeger, hoeveel vrouwen hebben in smalle bedsteden hun ogen dichtgeknepen en hun echtelijke plichten vervuld? Misschien gebeurt het nog.

Vechten, vluchten of bevriezen, zijn de primaire reacties als je je bedreigd of overweldigd voelt. Veel vrouwen die het laatste doen, en zich dus niet verweren, vluchten daarna alsnog, in stilzwijgen, schuldgevoel en overlevingsmodus. Het is goed om meisjes weerbaar te maken, te leren hun eigen grenzen te vinden, ‘nee’ te zeggen en zo nodig van zich af te slaan. En vrouwen kunnen nu alsnog naar buiten komen en steun zoeken, of niet, als ze niet weer de confrontatie met dat verleden willen.

Maar laten we het vandaag in de #metoo-wereld eerst over de mannen hebben. Er zijn culturen waar vrouwen zich moeten inpakken omdat mannen de verleiding niet aankunnen. Of waar ze hun uiterlijk moeten neutraliseren om er niet áltijd op aangekeken te worden. Of waar ze juist een afhankelijk soort vrouwelijkheid moeten etaleren. Maar als we geloven in gelijk­(waardig)heid, moet die er gewoon zijn, zonder dat vrouwen die moeten bevechten of elk risico uit de weg moeten gaan. Het is aan mannen om gewoon respect te tonen en aan de veilige kant van grenzen te blijven.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.