© Frederik Beyens, RR

Hier eet je de beste noedelsoep van Antwerpen

In deze rubriek gaat culinair auteur en foodie Luc Hoornaert op zoek naar vier uitstekende bereidingen van populaire gerechten. Deze week: noedelsoep.

Luc Hoornaert

Een van de eerste gerechten die ik eet wanneer ik in Zuidoost-Azië ben, is een bol hartige noedelsoep. Het geeft me een thuisgevoel, een soort van welkom in Azië, vermomd als een bol soep. De elementaire ingrediënten zijn een bouillon, noedels en een beetje verse groenten, vis en/of vlees en een beetje kruiden.

Het lijkt zeer simpel, maar het feit dat buiten Azië zo’n heerlijk dampende noedelsoep maar zelden hetzelfde goede gevoel en dezelfde smaaksensatie geeft, overtuigt mij er steeds meer van dat wij deze delicatesse hier helemaal niet au sérieux nemen, of toch wel?

Het ijkpunt: Bai Wei

Bij Bai Wei in de Chinese wijk worden à la minute verse noedels getrokken. Het is een streling voor het oog om dit vakmanschap te bekijken. De noedels worden perfect tot op de juiste dikte getrokken en even gegaard in kokend water. Daarna gaan ze in een ruime bol en worden gekruid met zout, suiker en een geheime dressing op basis van sojasaus. Dit wordt overgoten met een rijke bouillon. Vervolgens wordt de soep afgewerkt met een topping naar keuze: vlees of vis, kruiden en groenten.

Van Wesenbekestraat 21, 2060 Antwerpen // 03-256.63.93

Thais: Tawan Thai

Noedelsoep is een universeel gegeven in heel Zuidoost-Azië, dus ook in Thailand, waar het gerecht misschien minder gebruikelijk is, maar daarom niet minder lekker. Tawan Thai is een fantastisch Thais restaurant. De Khoethiow Tom Yam Kai is een maaltijd-noedelsoep van deze zeer populaire pikante klassieker. Bij Tawan Thai is er een perfecte beheersing van de kruiding, dus hier geen tongverschroeiende pikante keuken, maar wel gerechten met een subtiel evenwicht en smaakdiepte.

Van Arteveldestraat 3, 2060 Antwerpen // 03-233.26.96

Vietnamees: Bún

© Dirk Kerstens

Bún is een trendy eethuisje waar East meets West. Hoa Truong en Huibrecht Berends zijn duidelijk een winning team en creëerden enkele jaren geleden Bún, waar de gerechten gebaseerd zijn op authentiek, Vietnamees streetfood met recepten die rechtstreeks van de familie van Hoa Truong komen. De gegeerde soep is een Pho Bo. Deze geurige bouillon wordt steeds populairder in onze contreien. Bij Bún maken ze een delicate, geparfumeerde versie die barstensvol smaak zit.

Sint-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen // 03-234.04.16

Japans: Umamido

Als je ooit de film Tampopo gezien hebt, dan weet je dat ook in Japan noedelsoep heel erg serieus genomen wordt. Deze film gaat over de zoektocht naar de perfecte noedelsoep in de straatjes van Tokio. Bij Umamido op het Zuid is dat voor mij de Kara Miso Ramen, waarbij een diepe, lang en traag getrokken varkensbouillon de basis is. Miso in een evenwichtige dans met pittige, kruidige elementen getemperd door de noedels, maken deze soep heel erg boeiend tot de allerlaatste slurp.

Umamido heeft twee vestigingen in Antwerpen:

  • Antwerpen Zuid: Graaf v. Egmontstraat 57, 2000 Antwerpen // 03-216.91.77
  • Zurenborg: Dageraadplaats 6, 2018 Antwerpen // 03-272 07 52