Tot na 2 uur vergaderd, maar nog geen witte rook: onderhandelaars zitten vanaf 9 uur weer samen voor federale regeringsvorming
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi postte vannacht iets voor drie uur deze foto op sociale media (links). Rechts de vergaderzaal in de Koninklijke Militaire School.
De onderhandelaars voor een federale regering zitten vanaf 9 uur opnieuw samen. Vannacht hebben ze tot rond 2 uur vergaderd. Dat er urenlang bilaterale gesprekken zijn geweest, wijst erop dat het moeizaam verloopt.
Witte rook is er voorlopig niet vanuit de regeringsonderhandelingen in de Koninklijke Militaire School (KMS). Maar gecrasht is het ook nog niet. Dat is de voorlopige balans van wat Bart De Wever zijn slotoffensief noemt, de finale onderhandelingen in de Koninklijke Militaire School (KMS). De onderhandelaars zitten sinds woensdagmiddag samen. De eerste vergadersessie heeft dertien uur geduurd, tot iets over twee uur vannacht.
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi postte iets voor drie uur op sociale media een foto van zijn kamertje in de KMS. Oorspronkelijk had Defensie, de eigenaar van het gebouw, laten weten dat er enkel veldbedden ter beschikking waren, maar uiteindelijk bleek toch nog een tiental studentenkamers in het gebouw vrij te zijn. Een daarvan heeft Mahdi ingenomen, anderen vermoedelijk ook. Sommige onderhandelaars zouden thuis zijn gaan slapen.
Bilaterales
Vandaag starten de gesprekken opnieuw om 9 uur. Inhoudelijk lekt er voorlopig niks uit, enkel dat het “moeizaam” verloopt. Dat blijkt ook uit het feit dat er gisterenavond urenlang bilaterale gesprekken zijn gevoerd, waarbij De Wever elke voorzitter apart heeft gesproken. Het is een methode die enkel wordt gebruikt als er nog te veel knelpunten zijn voor een gezamenlijke bespreking. Volgens de VRT hebben die bilaterales nog tot 1 uur geduurd. Daarna is er dus nog maar een uur gezamenlijk onderhandeld.
LEES OOK. Het eindspel is ingezet: hoe verlopen de gesprekken tussen de onderhandelaars in Militaire School?
Op tafel ligt een herwerkte supernota van De Wever. Daarin staan nog steeds de cruciale thema’s voor om de begroting te saneren: fiscaliteit, arbeidsmarkt en pensioenen. Over dat laatste thema komen trouwens de politievakbonden vandaag in Brussel op straat, om de onderhandelaars een “waarschuwing” te geven daarin niet te zwaar te hervormen.
In dat sociaaleconomische dossier zit ook de discussie over mogelijke indexaanpassingen, een gevoelig onderwerp voor zowel socialisten als CD&V en Les Engagés. Daarnaast zijn er nog knelpunten uit de zogenaamde thematische werkgroepen, zoals energie en defensie. Ook rond communautaire dossiers moeten nog knopen worden doorgehakt.
Paleis
De verwachting is dat de onderhandelaars vandaag de hele dag en daarna ook de nacht doorgaan, om in het beste geval vrijdagmorgen met een regeerakkoord naar buiten te komen. De deadline is de audiëntie van De Wever bij de koning vrijdag, maar het precieze uur is nog niet bekend. Vermoedelijk stemt De Wever dat met het paleis af, in functie van de vorderingen die hij vandaag maakt.
Mogelijk kan het daarna snel gaan, met partijcongressen in het weekend en de eedaflegging van de nieuwe ministers maandag. Dinsdag vindt de jaarlijkse bijeenkomst van de gestelde lichamen plaats in het koninklijk paleis. Daar komen de hooggeplaatsten uit politiek, economie en maatschappelijk middenveld samen. Naast de koning geeft ook de premier daar traditioneel een toespraak. Mogelijk zou dat de eerste kunnen zijn van De Wever als premier.