LIVE. KU Leuven-rectoraat ontruimd: “Sereen en rustig” - Rector UGent gaat hele bezetting stilleggen

© EPA-EFE

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Sofie Geusens

Offensief in Rafah vormt geen risico voor Palestijnse burgers, zegt Israël

Het offensief in de Palestijnse grensstad Rafah brengt het voortbestaan van de Palestijnse burgers niet in gevaar. Dat zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond.
Israël reageert daarmee op een beslissing van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat oordeelde vrijdag dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk moet beëindigen. Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie in de Palestijnse grensstad verergerd sinds de laatste beslissing van het hof en wordt de situatie nu als "rampzalig" beschouwd. 
"Israël heeft geen militaire operaties in het gebied van Rahaf uitgevoerd die levensomstandigheden doen ontstaan die waarschijnlijk leiden tot de vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking, geheel of gedeeltelijk", meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een persbericht.
De Israëlische premier Netanyahu dringt al maanden aan op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Daar houden zich volgens hem de laatste Hamas-strijders schuil, die Israël op 7 oktober 2023 aanvielen.
Sofie Geusens

35.857 Palestijnen gedood in Gaza-offensief sinds 7 oktober, zegt ministerie van Volksgezondheid

In totaal zijn 35.857 Palestijnen gedood en 80.293 gewond geraakt tijdens het Israëlische militaire offensief op Gaza sinds 7 oktober, aldus het ministerie van Gezondheid van Gaza in een verklaring op vrijdag.
Sofie Geusens

KU Leuven-rectoraat ontruimd

Het rectoraat van de KU Leuven is ontruimd. De ongeveer 25 studenten die er aanwezig waren om te protesteren, zijn naar buiten gedragen. Dat meldt Radio 1 vrijdagavond en bevestigt de lokale politie.
Om 17.00 uur sluit het gebouw aan de Waaistraat -het normale rectoraat in de Universiteitshal wordt op dit moment verbouwd, dus huist het rectoraat tijdelijk in het gebouw van KU Leuven Research & Development- de deuren. Aan de protesterende studenten werd gevraagd of ze vrijwillig wilden vertrekken. Een drietal is daar op ingegaan, de rest is blijven zitten. 
Politieagenten zijn nadien, na nogmaals te vragen om te vertrekken, gestart met de studenten naar buiten te dragen. Omstreeks 17.30 uur was het gebouw leeg. 
Volgens de politie is de ontruiming "sereen en rustig" verlopen. De bezetting van het rectoraat was omstreeks 10.00 uur vrijdag gestart.
Sofie Geusens

Hamas betreurt dat beslissing ICJ zich beperkt tot Rafah

De extremistische Palestijnse beweging Hamas heeft vrijdag in een verklaring de beslissing van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) verwelkomd. De organisatie vindt het wel jammer dat de uitspraak zich beperkt tot Rafah en niet voor de hele Gazastrook geldt.
Hamas verwacht dat het VN-hof "een beslissing zal nemen om een einde te maken aan de agressie en de genocide tegen ons volk in de hele Gazastrook, en niet alleen in Rafah". Ook een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit verwelkomde de ICJ-uitspraak tegenover persbureau Reuters en zei dat ze een "internationale consensus" vertegenwoordigt om de oorlog in Gaza te beëindigen.
De radicaalrechtse Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, een fervent voorstander van het offensief op Rafah, reageerde voordat de Israëlische regering met een officiële verklaring kwam, op X. Hij schrijft dat "de geschiedenis zal oordelen over wie vandaag aan de zijde van Hamas Daesh staat". Daarmee vergelijkt hij de Palestijnse organisatie met de terreurgroep Islamitische Staat.  
De Israëlische premier Netanyahu dringt al maanden aan op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Daar houden zich volgens hem de laatste Hamas-strijders schuil, die Israël op 7 oktober aanvielen.
Sofie Geusens

KU Leuven-studenten: "Blijven rectoraat bezetten tot eisen ingewilligd zijn"

De KU Leuven-studenten die op dit moment het rectoraat van de universiteit bezetten, zullen dat blijven doen "totdat onze eisen ingewilligd zijn". Dat laten de studenten weten. De groep heeft vier eisen op tafel gelegd.
Ten eerste eisen de studenten een "open gesprek" met rector Luc Sels, "geen monoloog". Ze willen dat Sels naar het kamp in College De Valk komt, of 'Shaimaa College', zoals de studenten het college hebben omgedoopt. 
Ten tweede willen ze dat de universiteit haar "gebrek aan transparantie" over de lopende samenwerkingen met Israëlische instituten erkent. Volgens onderzoek van de studenten heeft de KU Leuven 18 onderzoeksprojecten waaraan ook Israëlische partners deelnemen, maar staan die niet vermeld op de websites van de KU Leuven zelf. 
De groep vindt het ten derde noodzakelijk dat de KU Leuven vandaag/vrijdag nog de projecten met Volcani Centre en de Bar-Ilan Universiteit stopzet. Met Volcani Centre loopt er sinds juni vorig jaar een onderzoeksproject rond bodembiodiversiteit, waaraan, behalve een aantal andere Europese partners, ook KU Leuven en UGent meewerken. UGent heeft vorige week aangekondigd uit dat project te stappen. De Leuvense actievoerders willen dat hun alma mater dat voorbeeld volgt. Ook een tweede project met Volcani Centre, rond virale ziekten in onder meer tomaten, willen ze stopgezet zien.
Samen met de Bar-Ilan Universiteit heeft de KU Leuven twee onderzoeksprojecten lopen, beide onder de vlag van Horizon Europe of Horizon 2020. De VUB is eveneens partner van een van die twee projecten. Omdat de VUB al heeft aangegeven dat Bar-Ilan "een problematische partner" is en uit een ander project is gestapt waarbij Bar-Ilan betrokken was -waarbij KU Leuven geen partner was-, eisen de Leuvense studenten dat hun universiteit eveneens uit gezamenlijke projecten met Bar-Ilan stapt. 
Tot slot willen de KU Leuven-studenten dat de universiteit "een duidelijk standpunt inneemt over toekomstige samenwerkingen met Israëlische instellingen, niet alleen zolang Netanyahu (Israëlisch premier, red.) aan de macht is". Tot hiertoe heeft het rectoraat er steeds voor gepleit om "terughoudendheid en voorzichtigheid" aan de dag te leggen wanneer onderzoekers nieuwe samenwerkingen overwegen, "zolang de regering-Netanyahu haar agressie aanhoudt". 
De bezetting verloopt intussen rustig, meldt de lokale politie van Leuven nog. De politie houdt een oogje in het zeil, maar is tot hiertoe niet moeten tussenkomen.
Sofie Geusens

"Publieke zelfmoord om oorlog tegen Hamas te stoppen", zegt Israëlische woordvoerder 

"Er is geen macht ter wereld die ons zal dwingen om een publieke zelfmoord te plegen, want dat is wat dit is, om onze oorlog tegen Hamas te stoppen", zegt de Israëlische regeringswoordvoerder David Mencer tegen de BBC. 

Israëlische kabinetsministers komen later bijeen om de uitspraak te bespreken, maar regeringsfunctionarissen hebben eerder gezegd dat geen enkele macht ter wereld Israël zou tegenhouden om zijn burgers te beschermen en Hamas in Gaza te vervolgen.
Sofie Geusens

Zuid-Afrika verwelkomt "krachtigere" beslissing van ICJ

Zuid-Afrika heeft vrijdag de "krachtigere" beslissing van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) positief ontvangen. Het hoogste hof van de Verenigde Naties beval Israël zijn militaire operatie bij Rafah te beëindigen.
"Het gaat om tussentijdse maatregelen die veel krachtiger verwoord zijn en zeer duidelijk oproepen tot een staakt-het-vuren", zei de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor bij de nationale zender SABC. 
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu overlegt telefonisch met verschillende ministers van zijn regering na de nieuwe beslissing van het ICJ. Een Israëlische regeringswoordvoerder zei tegen BBC dat "geen enkele macht ter wereld ons zal overtuigen om publieke zelfmoord te plegen, want dat is wat het stoppen van onze oorlog tegen Hamas betekent."
Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie in de Palestijnse grensstad "rampzalig". Rechter Nawaf Salam sprak in de beslissing over een "onmiddellijk gevaar" voor de Palestijnse bevolking bij een verderzetting van het Israëlische offensief.
Sofie Geusens

Israëlische minister zegt dat eis om oorlog te stoppen eis is voor Israël om te besluiten niet te bestaan

Israëls minister van Financiën Bezalel Smotrich zei vrijdag dat Israël de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof niet zal accepteren waarin het wordt bevolen zijn militaire operatie in de zuidelijke Gazastad Rafah te staken.

Smotrich, leider van een van de nationalistische religieuze partijen in de coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu, zei dat eisen dat Israël stopt met de oorlog tegen de islamitische beweging Hamas neerkomt op eisen dat Israël besluit op te houden met bestaan. "Israël zal daar niet mee instemmen", zei hij in een verklaring. 
Sofie Geusens

Borrell vraagt Israël om ICC niet te "intimideren" of "bedreigen"

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell heeft Israël opgeroepen om de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet te "intimideren" of "bedreigen".
"Ik vraag aan iedereen, te beginnen met de regering van Israël, maar zeker ook Europese regeringen, om de rechters niet te intimideren, te bedreigen of proberen om invloed uit te oefenen op hun beslissing", zo verklaarde Borrell vrijdag in een interview met de Spaanse televisiezender TVE. Hij vraagt "respect voor het Internationaal Strafhof". 
Maandag had aanklager Karim Khan aangekondigd dat hij het ICC vraagt om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant en drie kopstukken van de radicale Palestijnse beweging Hamas voor vermoedelijke oorlogsmisdaden in de Gazastrook en Israël.
Het nieuws ontlokte woedende reacties in Israël. Netanyahu verwierp de démarche van Khan "met weerzin" en sprak over "een nieuw antisemitisme". Dat bestreed Borrell. "Het is één zaak om de regering van Netanyahu te bekritiseren, antisemitische standpunten innemen is iets heel anders", zei de Spanjaard, wiens relaties met de Israëlische regering al lange tijd gespannen zijn. 
Borrell vraagt om in alle rust te wachten op het uiteindelijke besluit van de rechters. "Wacht tot de rechters hun beslissing nemen. In afwachting verwerp en veroordeel ik de bedreigingen (...) die zijn gemaakt tegen de rechters van het ICC, die nog niets gezegd hebben, of tegen de procureur, die zijn werk doet."
Sofie Geusens

Rechter Internationaal Gerechtshof: situatie gijzelaars "zeer verontrustend"

Voorzitter van het hof, rechter Nawaf Salam, sprak zich ook uit over de situatie van Israëlische gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden in Gaza. "De rechtbank spreekt haar ernstige bezorgdheid uit over het lot van de gijzelaars en roept op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating", zei hij. "We vinden het zeer verontrustend dat velen nog steeds gevangen worden gehouden", voegde hij eraan toe.
Sofie Geusens

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël te stoppen met Rafah-offensief in Gaza 


Het Internationale Gerechtshof, het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de VN, heeft geoordeeld dat Israël onmiddellijk moet stoppen met zijn militaire offensief en andere acties in Rafah, vanwege het "onmiddellijke risico" voor het Palestijnse volk. Die beslissing is een van de nieuwe noodmaatregelen die het Gerechtshof treft op vraag van Zuid-Afrika.

In de uitspraak zei het Hof "niet overtuigd" te zijn dat de ontruiming van Rafah en andere maatregelen door Israël voldoende zijn om het lijden van de Palestijnen te verlichten. Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie in de Palestijnse grensstad verergerd sinds de laatste beslissing van het Hof en wordt de situatie nu als "rampzalig" beschouwd.

Israël moet van het Internationaal Gerechtshof ook de grensovergang van Rafah openen voor humanitaire hulp en moet ook onderzoekers toegang verlenen tot de Gazastrook.

Israël moet binnen een maand verslag uitbrengen aan de rechtbank over de voortgang van deze maatregelen. 
Sofie Geusens

Macron ontvangt vrijdag buitenlandministers van vier Arabische landen

De Franse president Emmanuel Macron ontvang vrijdagavond de ministers van Buitenlandse Zaken van Qatar, Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië om een balans op te maken van de "toestand in het Midden-Oosten". Dat heeft het Elysee bekendgemaakt.
Het gaat om de Qatarees Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, tevens premier van Qatar, de Saoediër Faisal bin Farhan, de Egyptenaar Sameh Shoukry en de Jordaniër Ayman Safadi, voegde het Elysee eraan toe, zonder verdere preciseringen.
"Het bezoek kadert in de wil om samen te werken met de Arabische ministers om druk uit te oefenen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook", zei de woordvoerder van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmad Abou Zeid. Voorts zal worden gepraat "over middelen om een einde te maken aan de humanitaire crisis en om de aanvoer van hulp te verzekeren" naar het Palestijnse gebied, voegde de woordvoerder eraan toe. De gesprekken zullen volgens het Egyptische ministerie ook gaan over "internationale en regionale inspanningen om een einde aan deze crisis te maken en de uitvoering van de tweestatenoplossing te ondersteunen". 
Ook het hoofd van de CIA, William Burns, wordt vrijdag of zaterdag in Parijs verwacht om te proberen de onderhandelingen met Israël over een bestand in Gaza weer op de sporen te zetten, zo is uit een westerse bron dicht bij het dossier vernomen. Begin mei hadden onrechtstreekse onderhandelingen via Qatar, Egypte en de Verenigde Staten niet tot een bestand geleid. 
Het Israëlische leger heeft zijn bombardementen en grondgevechten in Gaza vrijdag voortgezet.
Sofie Geusens

UGent gaat einde maken aan bezetting: "Grenzen van redelijkheid en legitiem protest zijn ver overschreden"

De UGent zal een einde maken aan de bezetting door ruim 300 pro-Palestijnse activisten van een universitair gebouw en de omgeving rond het rectoraat. Dat laat rector Rik Van de Walle weten aan Belga. Vrijdagochtend hebben enkele activisten het rectoraat betreden en trokken ze door bureaus. Daarbij zijn strubbelingen onstaan met veiligheidsagenten en UGent-personeel.
"Aan en in het rectoraat zijn we vandaag niet alleen met ernstig vandalisme en grote materiële schade geconfronteerd maar ook met geweld waarvan meerdere UGent-medewerkers het slachtoffer zijn geworden", zegt rector Rik Van de Walle.
Voor de bezetting van het Ufo is nooit toelating gegeven maar ze werd tot voor kort gedoogd. Er werden afspraken gemaakt met de activisten die volgens de rector niet zijn nagekomen. "Zoals het garanderen van de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers. Vandaag is die afspraak manifest geschonden. De grenzen van de redelijkheid en van het legitieme protest zijn hiermee ver overschreden."

De rector heeft aan de juridische dienst van de universiteit gevraagd om het nodige te doen om de gebouwen te laten ontruimen.
Sofie Geusens

UPDATE. Tiental activisten opgepakt bij bezetting rectoraat 

Aan de UGent zijn een tiental activisten opgepakt bij de bezetting van het rectoraat. Dat meldt de politie van Gent. Ze zouden zich agressief opgesteld hebben of weigerden zich te identificeren. Vrijdagochtend hebben pro-Palestijnse activisten de bezetting van het UFO-gebouw, die al enkele weken bezig is, uitgebreid.   
Een vijftigtal activisten trokken met tenten en spandoeken naar het rectoraat en klommen op het dak van het universiteitsgebouw. Een kleine groep is dat rectoraat ook binnengedrongen. Daarbij kwam het tot strubbelingen. De politie is ter plaatse en een tiental personen is opgepakt.   
Ze zijn later weggevoerd naar het politiecommissariaat, waar hun aandeel in de feiten onderzocht zal worden. Bij minstens één veiligheidsagent is sprake van verwondingen. Die UGent-medewerker heeft klacht ingediend. Ook een activist zou lichtgewond zijn geraakt.
"We zijn vredevol binnengewandeld", zegt Djamel, een van de woordvoerders "Er waren enkele akkefietjes. Er is één student die fysiek is tegengehouden en met fysiek geweld op de grond is gelegd door security."
"Het loopt een beetje uit de hand, maar ik denk dat de rector veel in eigen handen heeft", klinkt het nog. "Als hij luistert naar ons, de mensen, zijn we dezelfde dag weg. Als alle banden met die universiteiten worden stopgezet, dan zijn we de dag zelf weg."
Na de arrestatie is een kleine betoging in de straten rond het rectoraat ontstaan. Die heeft het verkeer een beetje gehinderd maar de politie grijpt daar niet in.
Michael Temmerman

Man gooit airsoftgranaat naar Israëlische ambassade in Ukkel

In Ukkel heeft een man vrijdagochtend een airsoftgranaat gegooid naar de Israëlische ambassade. Dat meldt het Brusselse parket, dat een onderzoek heeft geopend naar de feiten;
"Deze ochtend rond 5.30 uur zou een onbekende man een airsoftgranaat hebben gegooid richting de Israëlische ambassade in Ukkel", klinkt het bij het parket. "De politie kwam ter plaatse en bracht de dienstdoende parketmagistraat op de hoogte. Het laboratorium van de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse net als DOVO. Het onderzoek loopt en in het belang daarvan zal het parket hierover niet verder communiceren."
Michael Temmerman

Gentse studenten dienen klacht in

"Totaal onaanvaardbaar en disproportioneel": dat vinden de actievoerders van de politie-interventie aan de UGent. "We willen vreedzaam protesteren en de universiteit toont zijn ware gelaat", schrijven ze in een reactie. "Een van onze studenten is gewond geraakt, en we zijn van plan om klacht in te dienen voor slagen en verwondingen."
Michael Temmerman

Nieuwe studentenactie aan rectoraat KU Leuven

Een twintigtal studenten heeft vrijdagmiddag een nieuwe protestactie gehouden aan het rectoraat van de KU Leuven. De actie kwam er onder meer omdat de studenten niet tevreden zijn met de reactie van rector Luc Sels op het panelgesprek met de Israëlische antropologe Maya Wind dinsdagavond.
De antropologe gaf dinsdagavond een uiteenzetting over haar onderzoek, waarin ze de banden tussen Israëlische universiteiten en de Israëlische overheid schetst. De studenten zien haar boek, 'Towers of ivory and steel', als objectieve basis voor hun eis om de samenwerkingen met Israëlische instellingen stop te zetten. 
Nadien gaf KU Leuven-rector Luc Sels in zijn reactie onder meer aan dat "activisme tegen universiteiten gemakkelijk" is, een uitspraak die in het verkeerde keelgat is geschoten bij de studenten. Met de actie in de inkomhal aan het rectoraat vrijdag, waarbij ook symbolisch een tent werd neergeplant, willen de studenten de druk op de universiteit hoog houden. Of de studenten het rectoraat ook effectief zullen bezetten en er zullen overnachten, is nog niet duidelijk. 
"Alle samenwerkingen zijn problematisch, maar het is extra frappant dat de KU Leuven een samenwerking blijft onderhouden met een instelling als het Volcani Center, waarmee de UGent de banden wel verbreekt", zegt Samier Khaled, woordvoerder van het collectief. "Er is bovendien een totaal gebrek aan transparantie: we vonden achttien projecten waar de KU Leuven samenwerkt met Israëlische instellingen, die niet duidelijk aangegeven staan op de websites van de KU Leuven." 
In een reactie laat de universiteit weten dat ze het "gebrek aan respectvolle en veilige dialoog betreurt". De voorbije weken waren er meerdere gesprekken tussen de universiteit en de actievoerders, "waarbij respectvolle dialoog en wederzijds begrip de rode draad vormden". "Bij de laatste poging tot dialoog dinsdagavond, waarbij de rector het woord nam na een panelgesprek met Maya Wind, bleek dat steeds moeilijker", geeft de universiteit aan. 
"Een poging tot bezetting van het rectoraat maakt die respectvolle dialoog alleen maar moeilijker", zegt de KU Leuven nog. "Zo'n bezetting maakt het moeilijk voor collega's om hun professionele activiteiten in een veilige omgeving voort te zetten. Wij blijven openstaan voor sereen debat en willen met de actievoerders in gesprek blijven gaan, maar op voorwaarde dat dat op een respectvolle en veilige wijze voor iedereen kan gebeuren." 
De bezetting van het KU Leuven-college De Valk is intussen zijn twaalfde dag ingegaan.
Michael Temmerman

Tiental activisten opgepakt bij bezetting rectoraat UGent

Aan de UGent is een tiental activisten opgepakt bij de bezetting van het rectoraat. Dat meldt de politie van Gent. Ze zouden zich agressief opgesteld hebben of weigerden zich te identificeren. Vrijdagochtend hebben pro-Palestijnse activisten de bezetting van het UFO-gebouw, die al enkele weken bezig is, uitgebreid.  
Een vijftigtal activisten trok met tenten en spandoeken naar het rectoraat en klom op het dak van het universiteitsgebouw. Een kleine groep is dat rectoraat ook binnengedrongen. Daarbij kwam het tot strubbelingen. De politie is ter plaatse en een tiental personen is opgepakt.
Ze zijn later weggevoerd naar het politiecommissariaat, waar hun aandeel in de feiten onderzocht zal worden. Bij minstens één veiligheidsagent is sprake van verwondingen. Die UGent-medewerker heeft klacht ingediend. Ook een activist zou lichtgewond zijn geraakt.
Na de arrestatie is een kleine betoging in de straten rond het rectoraat ontstaan. Die heeft het verkeer een beetje gehinderd maar de politie grijpt daar niet in.
Michael Temmerman

Groep bezetters trekt naar rectoraat UGent

Een groep pro-Palestijnse bezetters is vrijdagochtend naar het rectoraat van de UGent getrokken. Ze hebben een deel van de parkeerplaatsen ingenomen en er tentjes opgesteld. Het rectoraat van de Gentse universiteit is gelegen naast het UFO-gebouw, dat sinds 6 mei het toneel is van een bezetting door enkele honderden studenten en activisten.
De bezetting is vrijdag uitgebreid. Rond 10 uur heeft een 45-tal actievoerders het aangelegen terrein betreden. Academische medewerkers kunnen de parking van het rectoraat niet meer oprijden. Er zijn ook spanborden op de gebouwen aangebracht en een tiental activisten is op het dak van het gebouw geklommen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen