Zwitserland kon zijn favorietenrol waarmaken.
Foto: Belga

Hype Joost Klein, omstreden Israël en Zwitserse hoge noten: dit zijn de 10 finalisten van de tweede halve finale van het Songfestival

De tweede halve finale van het Songfestival 2024 zit erop. Mustii heeft zich voor België niet kunnen plaatsen voor de finale van zaterdag. De Nederlandse act Joost Klein en Israël konden wel een ticket bemachtigen. Letland, Oostenrijk, Noorwegen, Griekenland, Estland, Zwitserland, Georgië en Armenië vervolledigden de top 10.   

Bij de tweede halve finale stond er net iets meer op het spel voor ons: Mustii moest als Belgische act tonen dat hij goed genoeg was voor de finale van het Songfestival op zaterdag in Malmö. Het was lang nagelbijten, maar "the party is over" voor Mustii: geen finaleplek voor België.  

Onze noorderburen kregen als derde te horen dat Joost Klein goed genoeg was voor de finale. Net zoals de bookmakers al voorspelden, mag hij zich zaterdag opnieuw bewijzen op het podium van de Malmö Arena. 

Geen andere grote verrassingen bij de tweede reeks finalisten, al hadden de bookmakers wel voorspeld dat Letland als 16e zou eindigen, terwijl ze als eerste te horen kregen dat ze in de finale staan. Hoe goed de tien landen gescoord hebben in hun halve finale, wordt pas bekendgemaakt na de grote finale van zaterdag. Hoe dan ook: de meest spraakmakende acts gaan allemaal door.

Dit zijn de 10 finalisten uit de tweede halve finale

Nederland, een van de topfavorieten, - of toch zeker in eigen land en België - heeft de verwachtingen helemaal ingelost. Van het hakken tot het emotionele einde: 'Europapa' toont hoe Joost Klein de hype echt waarmaakt.

Met zijn knalblauw kostuum met driehoekige schouderstukken, geflankeerd door 2 absurde dansers en 2 nog meer absurde vrienden Appie Mussa en Stuntkabouter, weet Joost de aandacht er goed bij te houden. Zijn optreden kreeg positieve respons in de Malmö Arena. Hij riep 'Euro' en de zaal antwoordde enthousiast 'papa'. 

Bookmakers plaatsten hem tijdens de tweede halve finale op de tweede plaats, maar tijdens de finale schatten ze zijn kansen iets minder gunstig. Hij zou dan pas zevende worden. Afwachten of het deuntje zich toch nestelt in het hoofd van de kijkers na zijn opvallende passage.  

Bekijk: de act van Nederland

Videospeler inladen...

Finalist 2: Israël. Hoewel de deelname van Israël aan het Songfestival dit jaar heel omstreden is, hebben ze toch een plaats kunnen bemachtigen in de grote finale zaterdag. Het lied 'Hurricane' is een ingetogen nummer waarbij de focus vooral ligt op de heldere stem van zangeres Eden Golan. 

Tijdens de generale repetitie gisterenavond was er boegeroep te horen in de zaal, maar bij de tweede halve finale leek dat mee te vallen. Enkel op het einde klonk er een combinatie van boegeroep en applaus van het publiek. 

De Israëlische zangeres werd tijdens de voorbereidingen in Malmö bijzonder goed afgeschermd en dat zal in aanloop naar de finale op zaterdag niet anders zijn. Er waren vandaag verschillende protesten in Malmö. Aan de Malmö Arena was het ook even onrustig. Het is nog afwachten hoe dat zal verlopen tijdens de finale. 

Bekijk: de act van Israël

Videospeler inladen...

Finalist 3: Zwitserland. Dé topfavoriet van de tweede halve finale - en een potentiële winnaar van de grote finale - was Zwitserland. Geen verrassing dus dat het land zaterdag mag vechten voor de titel. De hoge noten van het nummer 'The code' werden allemaal geraakt door zanger Nemo en de zaal trakteerde hun dan meermaals op een luid applaus. 

Nemo is non-binair en identificeert zich dus niet als man of vrouw. Hun lied 'The code' gaat over die zoektocht: de code kraken om te weten te komen wie je bent. Op het Songfestival kan alles en Nemo zelf kan kennelijk ook alles: een intensieve act met veel beweging, zonder de toon te verliezen.

De Songfestivalversie van ‘Bohemian Rhapsody’ wordt ook hoog ingeschat door de bookmakers. Ze schatten in dat het nummer zilver zal halen. Of het ook een plaatsje hoger kan eindigen, zullen we zaterdag weten.  

Bekijk: de act van Zwitserland

Videospeler inladen...

Finalist 4: Letland. Het eerste land dat te horen kreeg dat het een plaats kreeg in de finale, was Letland. Een enorm grote verrassing, aangezien bookmakers hen op de laatste plaats zetten. Het enthousiasme en de verbazing was dan ook duidelijk af te lezen van het gezicht van zanger Dons. 

Zijn ingetogen, emotionele nummer 'Hollow' heeft het publiek kunnen bekoren. Het nummer werd vrij statisch opgevoerd door Dons die in een soort ring met een speciale blauwe outfit op het podium stond. Hij zong toonvast, maar de grote apotheose bleef uit. Benieuwd of hij tijdens zijn act in de finale een versnelling hoger schakelt of dat hij op de eenvoud blijft vertrouwen. 

Bekijk: de act van Letland

Videospeler inladen...

Finalist 5: Oostenrijk. Oostenrijk wil 10 jaar na Conchita Wurst de overwinning opnieuw in de wacht slepen met 'We will rave' van zangeres Kaleen. Danservaring heeft ze genoeg, maar haar zang was tijdens het optreden in de tweede halve finale niet altijd even zuiver. De laserlichten, hoge zilveren laarzen en dansmoves hebben het publiek toch overtuigd. 

Het nummer werd geschreven door een van de componisten die ook 'Tattoo', het winnende nummer van vorig jaar van Loreen schreef. Zelf stond zangeres Kaleen al vaker op een podium van het Songfestival, zij het om andere acts te helpen met hun voorbereiding. Zeker nu ze een finaleplek heeft bemachtigd, is het haar beurt om in de spotlights te staan.

Bekijk: de act van Oostenrijk

Videospeler inladen...

Finalist 6: Noorwegen. Geen verrassing is het dat het vijftal Gåte uit Noorwegen doorstoot naar de finale van het Songfestival. Het nummer 'Ulveham', vol met traditionele vocale folkmuziek, slaat duidelijk aan bij het publiek. Het nummer vertelt een middeleeuws verhaal over een meisje dat in een wolf wordt veranderd door haar stiefmoeder. 

Combineer dat verhaal met de outfit en de sfeer op het podium en je creëert de perfecte vikingmystiek. De mysterieuze lichten en de boselementen op het podium maken het verhaal compleet. Naast de act mag er ook iets gezegd worden over de stem van zangeres Gunnhild. Alle (hoge) melodische vocale versierinkjes waar het lied mee gevuld is klonken even helder.   

Bekijk: de act van Noorwegen

Videospeler inladen...

Finalist 7: Griekenland. Griekse invloeden in combinatie met reggaeton en urbanpop: het publiek in Malmö smulde ervan. Marina Satti heeft zich voor Griekenland geplaatst voor de finale met haar nummer 'Zari'. Ze vergelijkt de liefde met een dobbelsteen ('Zari' in het Grieks) en doet dat op een stevig tempo. 

Op de tonen van een Zurna - een traditionele fluit uit Griekenland - gaan Marina en haar dansers wild tekeer op het podium. Het meezingbare 'ta-ta-ta-ta' wordt geapprecieerd door het publiek, dat luidkeels meebrulde tijdens de tweede halve finale. VRT-commentator Peter Van de Veire noemde haar de "Shakira van Griekenland". 

Bekijk: de act van Griekenland

Videospeler inladen...

Finalist 8: Estland. Een hiphopgroep en een nationaal folkduo die samen een lied maken: het perfecte recept voor het Songfestival, zo bewees Estland. De hiphopgroep 5Miinust en het folkduo Puuluup zorgde voor vuurwerk op het podium. 

Hun nummer '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi' gaat over drugs en de manier hoe de politie daarmee omgaat. Ook de performance brengt het publiek in hogere sferen, maar dan vooral door de verrassende folkelementen. 

Net wanneer je denkt dat je naar een hiphoplied luistert, komen de inheemse snaarinstrumenten je dansend tegemoet. Een opvallend vestimentair detail: de leden van 5Miinust hebben nog maar 1 keer hun zonnebril afgezet op een podium. Benieuwd of ze voor de finale een uitzondering maken. 

Bekijk: de act van Estland

Videospeler inladen...

Finalist 9: Georgië. Voor het eerst in bijna 10 jaar is het Georgië gelukt om een plaats in de finale te bemachtigen. Dat hebben ze te danken aan Nutsa Buzaladze die het nummer 'Firefighter' bracht. Het kan geholpen hebben dat de zangeres eerder al deelnam aan verschillende liedjeswedstrijden. Zo hoorde ze nog bij de twaalf beste bij American Idol in 2023 en mocht ze een duet zingen met Kylie Minogue. 

Nu zingt de 27-jarige alleen op het podium, maar wordt ze wel omringd door dansers in de vorm van krijgers. Zoals de titel van het lied al doet vermoeden is er veel vuur aanwezig op het podium. Niet enkel op de schermen en via de vuurelementen, maar ook door de verschillende vocale uithalen van Nutsa. 

Bekijk: de act van Georgië

Videospeler inladen...

Finalist 10: Armenië. Ook traditionele liedjes kennen nog hun plek op het Songfestival, zo toont Armenië. Het duo 'Ladaniva' - bestaande uit zangeres Jaklin Baghdasaryan en multi-instrumentalist Louis Thomas - krijgt het publiek mee met hun meezingbare nummer 'Jako'. 

Dat het nummer in het Armeens gezongen wordt, houdt het publiek niet tegen de 'la-la-la-la's mee te zingen waar het lied vol van zit. Het is een vrolijke song die vrouwen wil tonen dat ze trouw moeten blijven aan zichzelf en niet mogen toegeven aan negatieve stereotypen. 

‘Jako’ is een soort lentelied met heel wat balkaninvloeden. In het energieke nummer komen ook heel wat traditionele instrumenten aan bod, met een hoofdrol voor fluitspeler Louis Thomas. Of het genoeg zal aanslaan in de finale is nog afwachten. De bookmakers schatten de kansen van Armenië niet hoog en gokken op een 17e plaats.  

Bekijk: de act van Armenië

Videospeler inladen...

Wat volgt er nog in deze Songfestivalweek?

De eerste twee etappes van het Songfestival 2024 zit erop. Zaterdagavond is er de grote finale met 26 landen: de 20 geplaatste finalisten, de 'big five'-landen die het Songfestival grotendeels financieren (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Zweden.

De volledige lijst van finalisten uit de tweede halve finale (in willekeurige volgorde): 

  • Griekenland - Marina Satti met 'Zari'
  • Zwitserland - Nemo met 'The code'
  • Oostenrijk - Kaleen met 'We will rave'
  • Armenië - Ladaniva met 'Jako'
  • Letland - Dons met 'Hollow'
  • Georgië - Nutsa Buzaladze met 'Firefighter'
  • Estland -  5miinust & Puuluup met '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'
  • Israël - Eden Golan met 'Hurricane'
  • Noorwegen -  Gåte met 'Ulveham'
  • Nederland - Joost Klein met 'Europapa'

Meest gelezen