Zowel Kristin (rechts) als Jeannine (links) presenteren hun werk in de Lierse galerij Artisjok.© Hélène Baccaert

Twee nieuwe tentoonstellingen in galerij Artisjok: Confluence en Wonderland van 19 april tot 25 mei

Lier -

In galerij Artisjok aan de Antwerpsestraat in Lier worden vanaf 19 april niet één, maar twee tentoonstellingen gepresenteerd. Jeannine De Raeymaecker en Kristine Nauwelaerts tonen er hun kunstwerken tot 25 mei.

Hélène Baccaert

Aan één zijde van de galerij kan je het werk van Jeannine De Raeymaecker vinden. Jeannine is een gepassioneerde textielkunstenares. Pas op haar 36ste begon ze aan haar masteropleiding in textiel, mode en kostuumontwerp in Gent en vervolgens aan een succesrijke carrière als textielkunstenares. Ze beschrijft haar creatieve proces als een vorm van meditatie, waarbij ze papier- en textielkunst combineert.

“Voor mij is kunst een samenvloeiing van verschillende elementen”, zegt ze. “Mijn werk is een fusie van zelfgeschept papier en textiel, met aandacht voor wisselende texturen en rustige, aardse kleuren.” Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijkse leven en haar contacten met andere kunstenaars. “Ik streef ernaar om pure schoonheid te creëren die voor zichzelf spreekt”, voegt ze toe.

Recyclagemateriaal

Aan de Academie Mechelen richtte ze de afdeling Textielkunsten op en ze was er jarenlang lerares. Weven, spinnen en batikken hebben voor haar geen geheimen meer, maar na een workshop over papier ging ze ook zelf papier scheppen en dit nieuwe materiaal integreren in haar werk. Voor de aanmaak ervan gebruikt ze recyclagemateriaal, van broodzakken tot Japanse vezels, en daardoor krijgt het een vezelachtige structuur, te vergelijken met textiel. “Vandaar ook de naam Confluence”, vertelt Jeanine. “Omdat het een samenvloeiing is van papierkunst en textielkunst.”

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er ook een boek met een overzicht van het werk van Jeannine De Raeymaecker, uitgegeven door Galerij Artisjok.

Jeannine De Raeymaecker en zaakvoerder van galerij Artisjok Peter Everaert.© Hélène Baccaert

Wonderland

Ook Kristine Nauwelaerts presenteert haar werk in de tentoonstelling ‘Wonderland’, geïnspireerd door het boek ‘Alice in Wonderland’. Met porselein en kleurrijke schilderijen creëert ze haar eigen wonderland, waar bloemen en esthetiek centraal staan. “Dit is mijn wereld, bloemen, mooie dingen, esthetische dingen”, vertelt ze. “Ik werk met porselein maar ik behoud altijd het wit omdat het zo’n mooi en puur materiaal is. De tegenhanger zijn mijn kleurrijke, grote schilderijen.”

“Ik laat me inspireren door de woorden van Alice: ‘Ik ben niet gek, maar mijn realiteit is gewoon anders dan de jouwe.’” Haar tentoonstelling brengt een feest van kleur, verbeelding en creativiteit, waar alledaagse voorwerpen worden omgetoverd tot kunstwerken.

Quotes

Op de muren vind je daarom ook quotes uit het boek ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ van Lewis Carroll. “Ik vind ook de quotes wel fijn. Elk werk heeft een quote in plaats van een titel. Ik heb ze bewust in het Engels gelaten, om de eigenheid van de quote te behouden.”

“Details heeft ze uitvergroot of verkleind, zodat de voorwerpen niet meer nuttig zijn, zoals men mag verwachten, maar alleen nog voor zichzelf staan en zo hun eigenheid uitmaken”, vertelt zaakvoerder van Artisjok Peter Everaert. “Om die transformatie van alledaagse dingen naar een aparte wereld op zich, door een vrije, bevrijdende, vrolijke en meeslepende fantasie, is het Kristine te doen.”

Kristine’s favoriete quote uit het boek.© Hélène Baccaert

De tentoonstellingen lopen van 19 april tot 25 mei 2024 in Galerij Artisjok aan de Antwerpsestraat 62 in Lier, van donderdag tot zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Bloemen staan centraal in het werk van Kristine.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners