Direct naar artikelinhoud
Energie

Vrieskou op komst: dreigt doemscenario voor Belgische stroombevoorrading?

De kerncentrale van Tihange.Beeld © Bart Leye

Het wordt bibberen deze week. Vanaf zaterdag voorspelt het KMI vrieskou. Zeker tot dinsdag blijft de thermometer rond het vriespunt hangen. Meteen de eerste test voor de bevoorradingszekerheid. Gelukkig is het herfstvakantie.

Door de aanhoudende problemen met de kerncentrales is België de komende maanden meer dan ooit afhankelijk van het weer. 

Hoogspanningsnetbeheerder Elia voorspelt vooral moeilijkheden in de maand november. Dan is het risico op een stroomtekort, waarbij een deel van het land zonder elektriciteit wordt gezet om erger te voorkomen, het grootst.

Maar ook eind oktober wordt het al spannend. Volgens het KMI is er een winterprik in aantocht. Zaterdag daalt de minimumtemperatuur in Ukkel richting het vriespunt, waar hij tot en met woensdag blijft hangen. Ook de weersite Severe Weather Europe voorspelt een ‘Arctic outbreak’ over West-Europa later deze week.

De verwachte minimumtemperaturen in Ukkel voor de komende veertien dagen.Beeld KMI

“Het wordt koud. Als de minimumtemperatuur in Ukkel naar het nulpunt zakt, mag je er zeker van zijn dat het in Ardennen vriest”, verduidelijkt Marc Christiaens, de woordvoerder van het KMI. “We verwachten ook regen, vooral op zondag. Er zal wat wind staan. Niet heel veel, maar normaal wel genoeg om windmolens te laten draaien.”

Doemscenario

Komt onze stroombevoorrading deze week dan al in de problemen? Niet alleen temperatuur speelt hierbij een rol.

Het gevaar op stroomtekorten is in principe het grootst op koude, bewolkte en windstille weekdagen – als de vraag naar stroom piekt omdat bedrijven en gezinnen volop verbruiken, maar het aanbod achterblijft omdat zonnepanelen en windmolens de nucleaire productie niet kunnen vervangen.

Volgende week zitten we niet al te ver meer van dit scenario. Ook al omdat het in heel West-Europa koud wordt, waardoor de importmogelijkheden verkleinen. 

Bovendien kan ons land nog geen beroep doen op de zogenaamde ‘stroomboten’. De piste om een drijvende elektriciteitscentrale te huren wordt nog volop onderzocht. Ook de discussie met Duitsland loopt nog. Begin vorige week liet premier Michel weten dat hij een akkoord had met bondskanselier Merkel over extra invoer vanuit Duitsland. Maar de onderhandelingen hierover zijn nog niet afgerond.

Europese weerkaart van Severe Weather Europe voor maandag 29 oktoberBeeld Severe Weather Europe

Herfstvakantie

Maar, toch lijkt de kans dat de bevoorrading echt in het gedrang komt, voorlopig klein. Volgende week start namelijk de herfstvakantie. Die maakt dat het verbruik een eind lager ligt dan normaal. “De herfstvakantie zullen we wel doorkomen. Het zal vooral in de twee weken daarna spannend worden”, reageert een overheidsbron die nauw betrokken is bij het energiebeleid.

“We volgen de situatie op de voet”, laat Elia-woordvoerder Marleen Vanhecke weten. “In het midden van de week versturen we een rapport naar bevoegd minister Marghem, met de vooruitzichten voor de week erop. Voor de week van 29 oktober is dat dus nog niet gebeurd. Maar we verwachten weinig problemen omdat het vakantie is. De weken daarna rekenen we op de heropstart van de kerncentrale Tihange 1.” 

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Het is aan haar om eventuele noodmaatregelen af te kondigen.

‘Het zal vooral in de twee weken na de herfstvakantie spannend worden’
Overheidsbron