Direct naar artikelinhoud
In memoriam

De rijkste vrouw ter wereld die Sarkozy in opspraak bracht

Liliane Bettencourt.Beeld EPA

Liliane Bettencourt, de steenrijke erfgename van cosmeticaproducent L'Oréal, is overleden op 94-jarige leeftijd. Volgens zakenblad Forbes was Bettencourt de rijkste vrouw ter wereld, met een fortuin van 25 miljard euro.

"Mijn moeder is vreedzaam overleden", schrijft dochter Françoise Bettencourt-Meyers in een communiqué. "Op dit voor ons treurige moment wil ik, in de naam van onze familie, herinneren aan onze verbondenheid en onze trouw aan L'Oréal en mijn vertrouwen hernieuwen in voorzitter Jean-Paul Agon en zijn teams over de hele wereld." Agon zelf laat weten dat hij 'bijzonder triest' is over het nieuws van het overlijden. Volgens Forbes was ze de rijkste vrouw ter wereld. Het Amerikaanse zakenblad schatte haar fortuin op 30 miljard dollar, zo'n 25 miljard euro.

De L'Oréal-erfgename werd op 21 oktober 1922 geboren in Parijs. Ze was de enige dochter van Eugène Schueller, de oprichter van een bedrijf van haarproducten dat later zou uitgroeien tot het succesvolle L'Oréal. Haar moeder, een pianiste, overleed toen ze nog erg jong was. Bettencourt werd al snel ondergedompeld in het zakenleven en erfde op 35-jarige leeftijd, in 1957, het L'Oréal-imperium van haar vader.

Sinds 1950 was ze getrouwd met André Bettencourt, een Franse politicus die hoge politieke functies vervulde onder de Franse presidenten René Coty, Charles de Gaulle en Georges Pompidou.

Schandalen

Bettencourt raakte na 2007 geregeld in opspraak. Zo ontstond er onmin tussen haar en Françoise Bettencourt-Meyers. Haar dochter sleepte fotograaf François-Marie Banier voor de rechter, omdat hij misbruik zou hebben gemaakt van haar fragiele toestand. In de jaren daarvoor had Bettencourt hem voor ettelijke miljoenen aan geschenken gegeven, waaronder cashgeld en schilderijen van Picasso, Mondriaan en Matisse. Banier werd twee jaar geleden veroordeeld voor uitbuiting en kreeg een celstraf van tweeënhalf jaar.

Bettencourt leed aan Alzheimer en werd in 2011 door de rechter onder voogdij van haar dochter geplaatst

Later kwam ook oud-president Nicolas Sarkozy in opspraak nadat hij ervan werd verdacht geld bij haar te hebben losgeweekt voor zijn succesvolle campagne in 2007. Uiteindelijk werd Sarkozy buiten vervolging gesteld. Bettencourt leed op dat moment al enige tijd aan Alzheimer en werd in 2011 door de rechter onder voogdij van haar dochter geplaatst.

Persbureau Reuters haalt aan dat Bettencourt, die sinds 2012 niet meer in de openbaarheid kwam, daar grote moeite mee had. "Mijn dochter had geduldig op mijn dood kunnen wachten, in plaats van er alles aan te doen om die te bespoedigen."