Direct naar artikelinhoud
Ready for the Weekend

Dit zijn onze cultuurtips voor dit weekend

'Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area... ' van Rinus Van de Velde. Te zien op de expo in Tim Van Laere Gallery.Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Cult.journalist Ewoud Ceulemans gidst u door het weekend.

FILM: Groot scherm, kleine prijs

Bij de bank brengen uw zuurverdiende spaarcenten toch niets op, dus u kunt ze maar beter investeren in de bioscoop. Vanaf zondagavond kunt u vier dagen lang - tijdens de inmiddels bekende BNP Paribas-Fortis Film Days - voor de helft van de prijs naar de cinema, in zo'n vijftig bioscopen over het hele land. En zeg nu zelf: geen enkele bank zit zo lekker als een bioscoopstoeltje.

BNP Paribas-Fortis Film Days, van 24/9 tot 27/9. 

STREET ART: Eigenzinnig Dokwerk

Street artboomt niet alleen in Brussel maar ook in Gent: met de tweede editie van Sorry, Not Sorry wordt in de Oude Dokken de waarde van straatkunst in de - pun intended- verf gezet. Maar het festival biedt ook veel meer dan dat: er zijn skate- en graffiti-jams, workshops, een tattoosalon en verschillende concerten - onder anderen STUFF.-drummer Lander Gyselinck komt met BeraadGeslagen een straatfeestje bouwen.

Sorry, Not Sorry, van 23/9 tot 24/9 aan de Gentse Oude Dokken.

EXPO: Kuifje volgens Rinus

We hoeven u Rinus Van de Velde allang niet meer voor te stellen, maar op zijn nieuwe expo in zijn vertrouwde Tim Van Laere Gallery krijgt u toch een nieuwe, kleurrijkere kant van de Antwerpse kunstenaar te zien. De monumentale houtskooltekeningen zijn er nog steeds, maar met het Kuifje-album De zonnetempelonder de arm krijgen ook gekleurde sculpturen en keramiek een plaats in Van de Veldes universum.

EXPO: Kuifje volgens Rinus
Beeld Joris Casaer

Rinus Van de Velde, tot 21/10 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. 

FILM/MUZIEK: Jazzy Joeri Norstein

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Postwas de Russische filmmaker Joeri Norstein 'de beste animator aller tijden'. U kunt zijn kunstwerkjes zaterdagavond herontdekken tijdens Live Track Cinema, een initiatief van Film Fest Gent, Democrazy en KASK Cinema, waarbij Norsteins animaties in een nieuw auditief kleedje worden gestoken door de virtuozen van het Gentse jazztrio Steiger.

Live Track Cinema, 23/9, KASKCinema, Gent.

Een animatiefilm van Joeri Norstein uit 1979. Dit weekend te zien in KASKCinema, met live muziek van Steiger.Beeld Alamy Stock Photo

THEATER: Te nemen of te laten

"Toegestaan is wat óns bevalt en niet goed is zeker geen geld terug." Maak u geen illusies: de Theatertroep, een Nederlands collectief van tien acteurs die 'de mechaniek van het theatermaken' blootleggen, maakt theater op eigen voorwaarden. Hun Vaudeville II is een georkestreerde kakofonie van scènes, sketches en acts, waarbij ze teksten van Grote Namen als Judith Herzberg en Monty Python heerlijk eigenzinnig mismeesteren.

Vaudeville II, van 22/9 tot 23/9 in Monty Kultuurfaktorij, Antwerpen.