Regering stelt bemiddelaars aan om overleg zware beroepen weer vlot te trekken

© Photo News

De ministerraad heeft vrijdag Paul Soete en Etienne de Callataÿ aangesteld als bemiddelaars in de discussie rond het vaststellen van de zware beroepen in de pensioenhervorming. Zij moeten proberen de gesprekken tussen de sociale partners hierover terug vlot te trekken. Vorige week sprong het sociaal overleg tussen bonden en werknemers hierover af.

Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger met pensioen kunnen of een hogere pensioenuitkering krijgen. De regering hoopt die hervorming tegen 2020 op de rails te zetten. Maar de sociale partners geraken er dus niet uit wie precies een zwaar beroep heeft.

Na het mislukken van het sociale overleg vorige week ligt de bal nu in het kamp van de regering. Die besliste om bemiddelaars aan te duiden om het overleg opnieuw vlot te trekken. Hun verslag wordt over twee weken verwacht, zeggen de ministers van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en van Werk Kris Peeters (CD&V).

Paul Soete is de voormalige CEO van Agoria. Sinds 2016 is hij eveneens de voorzitter van het Beheerscomité van de Rijkdienst voor Sociale Zekerheid. Econoom Etienne de Callataÿ (ex-hoofdeconoom van de Bank Degroof) is lid van de Academische Raad voor pensioenen en voorzitter van de Société royale d’économie politique de Belgique.

Het ACV zegt alvast de bemiddelingspoging alle kans te geven. “Maar gelet op de ervaringen met twaalf overlegrondes die we sedert september achter de rug hebben en het uiterst minimalistische standpunt van de werkgevers dat daaruit bleek, zal het voor die bemiddelaars geen wandeling in het park worden”, klinkt het bij de vakbond.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wacht af. “We wachten af welke opdrachten de bemiddelaars van de regering zullen krijgen, maar wat ons betreft, blijven we uitgaan van criteria die objectief, meetbaar en controleerbaar zijn. Daar kunnen we niet van af stappen”, alus het VBO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen