© Joren De Weerdt

Jodelfeesten wijken eenmalig uit naar buurgemeente: “Van bij de eerste noot ebt de stress weg”

De Vereniging Ambiance organiseert zaterdag haar zevende Jodelfeesten. Die vallen traditiegetrouw samen met de lentekermis in Berlaar, maar omdat zaal Forum daar bezet is, wijkt de organisatie voor een keer uit naar buurgemeente Putte.

Kristof Van Rompaey

Bezielers van de Jodelfeesten zijn vrijwilligers Ludo Van der Auwera en Linda Van de Ven van de Berlaarse vzw Vereniging Ambiance. De gepensioneerde diamantbewerker en zijn echtgenote hebben al zo’n halve eeuw lang een voorliefde voor Oostenrijk. “Vroeger gingen we er veel wandelen. Intussen is dat puur genieten geworden”, legt Ludo uit. “Onze interesse in tirolermuziek nam gaandeweg ook toe. Van bij de eerste noot ebt daar de stress van weg.”

Enkele jaren geleden begon Ludo zelf Oostenrijkse instrumenten te bouwen. “De ‘Ratsche’ bestaat uit een lederen riempje met daaraan houten blokjes en twee handvaten bevestigd”, legt hij uit. “Je kunt ermee klapperen op het ritme van de muziek. Voor het amusement bouwde ik er eentje voor mezelf, maar al snel wilden vrienden en familie ook een exemplaar. Intussen hebben ze er allemaal wel eentje.”

AlpenFever

Via de Vereniging Ambiance zagen Ludo en Linda de kans om hun geliefkoosde tweede thuis wat dichter bij hun echte heimat in Vlaanderen te brengen. De Berlaarse Jodelfeesten waren geboren. De Duitstalige groep AlpenFever uit Oost-Vlaanderen is er al vanaf de eerste editie te gast. Ze krijgen zaterdag gezelschap van het Nederlandse trio Mountain Sound, dat ook in het Duits zingt. “Toen ik AlpenFever een jaar of elf geleden ontdekte, dacht ik dat het Oostenrijkers waren. Het bleken broers uit de omgeving van Eeklo te zijn. Sindsdien groeide er een vriendschapsband tussen ons en volgen we hen naar bijna elk optreden.”

De Jodelfeesten hebben ook een najaarseditie: Tiroler Fest. Dat vindt wél in Berlaar plaats op 30 november. Ook dan is AlpenFever van de partij. “Wie nog twijfelt, Duitstalige muziek is meer dan wat ouderwets billengeklets en boomgezaag. Het is mee met de tijd en erg in trek”, benadrukt voorzitter Johan Van Nuffel van de vzw, alias de Zingende Schoenmaker. “Maar we organiseren niet alleen dit soort evenementen. In april haalden we bijvoorbeeld Circus Ronaldo nog naar Berlaar en in juli zijn we weer van de partij op Heikermis.”

Nachtbuffet

De eenmalige Putse editie van de Jodelfeesten vindt plaats in de lokale parochiezaal en begint zaterdag om 17u. De optredens beginnen om 19.30u. Deelnemen kost 25 euro, een Oostenrijkse barbecue inbegrepen. Nadien is er een nachtbuffet. “In totaal mikken we op zo’n 200 bezoekers. Uit ervaring weten we dat er velen in lederhosen of dirndl komen”, zegt de voorzitter nog.

verenigingambiance@telenet.be