22 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Referenda worden gekaapt door domheid. Wie zijn stem wil uitbrengen, moet eerst examen doen

Het wordt nu wel heel ingewikkeld. Ik ben tegen referenda, en dan vooral omdat ik vertrouwen heb in het Kamerlid dat ik heb gekozen. Ik wil zijn werk niet overdoen. Hij heeft een deskundigheid die ik niet heb. Maar, datzelfde Kamerlid rommelt nu met de andere coalitiepartijen de afschaffing van het referendum er op zo’n manier doorheen, dat mijn vertrouwen ernstig wordt aangetast. Moet ik dan toch maar zelf gaan kiezen?

Het lijkt erop dat de regeringspartijen denken de democratie te gaan redden door ‘m even af te schaffen.

Ik weet wat beters. Dat referendum mag best blijven. Maar dan wel op één voorwaarde.

Je mag pas je stem uitbrengen als je hebt laten zien dat je echt weet waar het over gaat. Want referenda worden gekaapt door domheid, die door (sociale) media zo snel wordt rondgepompt dat de schade eerder groter dan kleiner wordt als er niks gebeurt. Een opbouwende tegenactie is nodig. En dat kan heel simpel. Voordat je stemt, moet je eerst digitaal een klein examen afleggen en pas als je dat met een voldoende afsluit, heb je recht van spreken.

En waarom zou dit alleen moeten gelden voor referenda? Het gaat net zo goed op voor gewone verkiezingen. Waarom zou iedereen, niet gehinderd door enige kennis, zijn of haar stem mogen uitbrengen? Het gaat wel om het landsbestuur, en dat wordt alleen maar ingewikkelder. Voor veel dingen in het leven moet je een certificaat of diploma halen, maar voor een bijdrage aan dat landsbestuur (via je stem) zou je niks hoeven te doen. Dat kan beter. Iedereen is in staat om iets te leren en zich ergens in te verdiepen. We zijn niet veroordeeld tot domheid; we zijn hoogstens lui. En als je daar niet aan mee wilt doen, dan mag je gewoon niet stemmen. Even goede vrienden.

Dit zal tot een ware verheffing van het volk leiden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.