Direct naar artikelinhoud
liveblogbrexit-stemming

Liveblog - Premier May kan door: motie van wantrouwen verworpen met 325 stemmen tegen en 306 stemmen voor

Premier Theresa May heeft zoals verwacht de vertrouwensstemming in het Britse Lagerhuis overleefd. Hoe nu verder? Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Het Britse Lagerhuis tijdens de stemming.Beeld AFP PHOTO / PRU

Live

  1. May wil vanavond nog praten met oppositie over Brexit-uitweg

    De Britse premier Theresa May wil, nu ze met een kleine marge van 19 stemmen mag aanblijven als premier, vanavond nog om de tafel met de oppositiepartijen om een uitweg te vinden uit de Brexit-crisis. ‘We moeten oplossingen vinden die steun genieten in het Lagerhuis’, zei de premier, wier Brexit-plan dinsdag nog met een vernietigende meerderheid van 432 tegen 202 stemmen van tafel werd geveegd.  

    Labour-leider Jeremy Corbyn eist vooraf van May de garantie dat Groot-Brittannië niet zonder deal uit de Europese Unie stapt. Ook de Liberal Democrats willen dat. De Schotse nationalisten willen alleen praten als May bereid is verlenging van de Artikel 50-deadline en een tweede referendum (‘people’s vote’) als opties open te houden.

    Het Britse Lagerhuis woensdagavond na de stemming over de motie van wantrouwen tegen premier Theresa May, die zij met 19 stemmen verschil overleefde.Beeld AFP
  2. Premier May overleeft motie van wantrouwen en kan door

    Premier Theresa May heeft zoals verwacht de vertrouwensstemming in het Britse Lagerhuis overleefd. De door Labour-leider Jeremy Corbyn ingediende motie van wantrouwen haalde het niet. Na een fel debat dat eindigde met het nodige tumult werd de motie met 325 stemmen tegen en 306 stemmen voor verworpen. 

    Een grote verrassing was dat niet. May had zich vooraf verzekerd van de steun van zowel de harde Brexiteers in haar eigen Conservatieve fractie (die dinsdag nog haar Brexit-deal hielpen torpederen), als van de steun van de Democratic Unionist Party (DUP), de kleine Noord-Ierse coalitiepartner waarop haar parlementaire meerderheid berust.

    De motie van wantrouwen van Corbyn werd behalve door zijn eigen Labour-fractie ook gesteund door de Schotse nationalisten (SNP), de Liberal Democrats, de Welshe partij Plaid Cymru en de Green Party. Het was overigens een heel simpele motie, die slechts stelde ‘dat dit Huis geen vertrouwen heeft in Hare Majesteits Regering’.

  3. Klok tikt voor stemming over vertrouwen in premier May

    De Britse premier Theresa May weet over drie kwartier of zij de motie van wantrouwen die Labour-leider Jeremy Corbyn tegen haar regering heeft ingediend overleeft. Daar ziet het wel naar uit, ondanks de vernietigende nederlaag die May dinsdag in het Lagerhuis leed met haar Brexit-plan. De premier heeft zich al verzekerd van de steun van het harde Brexit-smaldeel in haar eigen Conservatieve fractie, alsmede van de steun van de DUP, de kleine Noord-Ierse partij waarop haar parlementaire meerderheid berust. 

    May betoogde vandaag in het Lagerhuis dat vervroegde verkiezingen houden, zoals  Corbyn wil, het laatste is wat de Britten nu moeten doen. Een stembusgang vertraagt het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, aldus May, en vergroot slechts de onzekerheid die het land nu al tweeënhalf jaar in haar greep heeft. 

    Labour-leider Jeremy Corbyn woensdag tijdens het debat vooraf aan de stemming over de door hem ingediende motie van wantrouwen tegen premier Theresa May.Beeld AP
  4. Britse pond wint tegenover de euro na afwijzing Brexit-deal

    Het Britse pond is woensdag tegenover de euro gestegen naar het hoogste peil in twee maanden (88,52 pence per euro), in de aanloop naar de stemming vanavond in het Britse Lagerhuis over de motie van wantrouwen tegen premier Theresa May. Gisteren maakte het pond nog een diepe val na de vernietigende afwijzing van haar Brexit-deal.

     Volgens president Mark Carney van de Bank of England geloven de financiële markten dat de kans op een no-deal Brexit afneemt (omdat premier May nu gedwongen is andere opties te onderzoeken) of dat de deadline van 29 maart kan worden uitgesteld. De euro verloor woensdag ook licht tegenover de dollar, tot 1,140 dollar.

    Een handelaar woensdag in de Londense City, met op het scherm de koersval van het Britse pond dinsdag na de afstemming van de Brexit-deal.Beeld AFP
  5. ‘Woelige wateren’ dreigen voor Franse visserij met harde Brexit

    Franse vissers vrezen dat het aanbod aan verse vis in gevaar komt als Groot-Brittannië zonder deal de Europese Unie verlaat. ‘We koersen door woelige wateren’, zei Gérard Romiti, voorzitter van de Franse visserijcommissie. Franse vissers zijn in belangrijke mate afhankelijk van vrije toegang tot Britse wateren in Het Kanaal, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Die wordt nu nog door Europese regels gegarandeerd.

    Franse en Britse vissersboten belagen elkaar augustus vorig jaar in Het Kanaal bij een conflict over de rechten op het vissen naar Sint-Jacobsschelpen.Beeld REUTERS
  6. ‘Parlement moet stemmen over diverse opties’

    Het Britse parlement moet een serie niet-bindende stemmingen houden om te kijken of er een Brexit-optie is die op een meerderheid kan rekenen. Dit concludeert een commissie van parlementsleden. De commissie boog zich over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

    ‘Het Lagerhuis moet kijken of er een consensus is voor een andere aanpak’, aldus commissievoorzitter Hilary Benn in een verklaring. De commissie doet een serie voorstellen in een rapport dat werd uitgebracht nadat het parlement het Brexit-akkoord van premier May met de EU dinsdag had afgewezen.

    Benn: ‘Een serie niet-bindende stemmingen, die zo snel mogelijk moeten worden gehouden, kunnen ons daarbij helpen.’ Als de parlementsleden het toch niet eens kunnen worden over een van de opties, aldus de commissie, dan zouden ze moeten kijken of de onderhandelingsperiode met de EU verlengd moet worden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Corbyn: ‘May leidt zombieregering’

    Premier May leidt een ‘zombieregering’, nu zij een grote nederlaag heeft geleden in het parlement over haar Brexit-deal. Dit zei Labour-leider Jeremy Corbyn woensdag in het debat over de motie van wantrouwen die hij heeft ingediend om May en haar kabinet weg te krijgen. Hij wil zo nieuwe parlementsverkiezingen afdwingen.

    ‘Als een regering de eigen wetgeving niet meer door het parlement kan krijgen, moet het weer het land ingaan voor een nieuw mandaat’, aldus Corbyn. ‘Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een zombieregering is.’

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. ‘Nederland en Duitsland bereid tot concessies’

    Nederland, Duitsland en andere EU-lidstaten zouden bereid zijn tot verdere concessies over de zogenaamde ‘backstop’, de regeling in de Brexit-deal die moet voorkomen dat er een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. Dit meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van diplomatieke bronnen.

    De backstop-regeling stuitte dinsdag op veel verzet van de Britse parlementariërs die het Brexit-akkoord afwezen. Ierland is lid van de EU. Noord-Ierland stapt met de rest van het Verenigd Koninkrijk in maart uit de EU. Volgens de krant zouden Den Haag, Berlijn en andere EU-leden premier May willen helpen als het gaat om voorkoming van de ‘harde grens’ op voorwaarde dat Ierland akkoord gaat.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. May: op 29 maart vertrek uit EU

    Premier May heeft woensdag in het parlement opnieuw benadrukt dat Groot-Brittannië op 29 maart uit de EU zal treden. Ze zei dat Brussel verlenging van de onderhandelingsperiode alleen wil overwegen als er uitzicht is op een geloofwaardig alternatief plan om het Britse vertrek alsnog mogelijk te maken. Die is er niet.

    Haar eigen Brexit-plan werd dinsdag met een grote meerderheid verworpen. ‘Het beleid van de regering is dat wij de Europese Unie op 29 maart zullen verlaten’, aldus May in het vragenuurtje in het parlement. Ze hield de parlementariërs voor dat steun voor haar in een stemming later vandaag over een motie van wantrouwen, het Brexit-proces alleen maar zal vergemakkelijken. 

  10. Corbyn valt May aan in vragenuurtje

    Om 13.00 uur is het vragenuurtje begonnen in het Britse parlement. Premier May wordt direct stevig aan de tand gevoeld over haar grote Brexit-nederlaag dinsdag in het parlement, onder andere door Labour-leider Jeremy Corbyn. 'Is het niet zo dat voorgaande premiers direct zouden zijn afgetreden na zo'n nederlaag?', vraagt hij May. 

    De premier zegt dat ze in de komende dagen te weten wil komen welke Brexit-deal acceptabel is voor een meerderheid van het parlement. Na een uur zullen de parlementsleden debatteren over de motie van wantrouwen die Labour heeft ingediend tegen May. Verwacht wordt dat deze motie zal worden verworpen, onder andere omdat veel Conservatieve parlementsleden Corbyn niet zijn zin wil geven. De stemming over de motie wordt om 20.00 uur verwacht.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Finland wil dat Britten zich registreren

    De Finse premier Juha Sipila heeft een beroep gedaan op alle Britten in het land om zich snel te laten registreren bij de immigratiedienst. Op deze manier kunnen zij ervoor zorgen dat zij een verblijfsvergunning krijgen mocht het Verenigd Koninkrijk in maart uit de EU stappen zonder een akkoord met Brussel. 

    In Finland wonen zo’n vijfduizend Britten. De Finse uitkeringsorganisatie waarschuwde woensdag dat een Brits uittreden zonder deal mogelijk gevolgen zal hebben voor het recht van Britse burgers op een uitkering.

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Een derde van Labour-fractie wil nieuw referendum

    Iets minder dan een derde van de parlementsleden van Labour heeft partijleider Jeremy Corbyn in een brief opgeroepen zich te scharen achter een tweede referendum over uitstappen uit de EU. De officiële positie van Labour is echter dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. 

    De partij houdt echter de mogelijkheid open voor een nieuw Brexit-referendum, mochten er geen nieuwe parlementsverkiezingen komen. Het parlement stemt woensdagavond over een motie van wantrouwen van Labour tegen premier May. Van de 256 parlementsleden van Labour, ondertekenden 71 de brief.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Merkel: nog tijd voor onderhandelingen

    De Duitse bondskanselier Merkel, die vanaf dinsdagavond opvallend had gezwegen over de stemming in het Britse parlement, zei woensdag dat er nog altijd tijd is voor nieuwe besprekingen tussen Londen en de EU.

    ‘Wij hebben nog tijd om te onderhandelen’, aldus Merkel in Berlijn. ‘Wij wachten nu om te zien wat de Britse premier voorstelt. Wij zullen natuurlijk alles doen om een ordelijke oplossing te vinden, maar wij zijn ook erop voorbereid als die er niet komt. We willen de schade zo beperkt mogelijk houden, maar er zal zeker schade ontstaan door de terugtrekking van Groot-Brittannië.

    Het Duitse parlement buigt zich donderdag over wetsvoorstellen voor het geval dat er geen overeenkomst met Groot-Brittannië komt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Nigel Farage ziet Britten weer stemmen voor Brexit

    Als nu opnieuw een referendum zou worden gehouden, dan zouden de Britten weer stemmen om de EU te verlaten. Er zouden nu zelfs meer ‘leave’-stemmers zijn. Dit zei Nigel Farage, een van de grote voorstanders van de Brexit, woensdag.

    ‘De Britten mogen zeer kalme mensen zijn, relaxt, maar ik beloof je: als er te veel met ze wordt gesold, veranderen ze in een brullende leeuw’, aldus de voormalige leider van de Ukip die nu in het Europees parlement zit. ‘Wij zullen nog standvastiger zijn in een tweede referendum en wij zullen het met een nog grotere meerderheid winnen.’

    In een interview woensdag op de Britse tv haalde Farage, die vicevoorzitter is van de pro-Brexitbeweging Leave Means Leave, uit naar premier May vanwege haar Brexit-beleid. 'Niet Brexit is het probleem maar de premier', aldus Farage.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Rutte: ‘Britten moeten aangeven wat zij willen’

    Premier Rutte heeft de Britten woensdag opgeroepen duidelijk te maken wat ze nou precies willen nu de Brexit-deal is afgewezen. Hij waarschuwde dat er steeds minder tijd is om nog een nieuw akkoord te bereiken. ‘Het is nu aan de Britten om aan te geven wat zij willen’, aldus Rutte. ‘Wij hebben nog een beetje tijd maar het wordt wel erg krap. Wij hopen nog altijd een akkoord te bereiken voor zij eind maart vertrekken.’

    De premier reageerde dinsdag direct teleurgesteld op de stemming in het Britse parlement. ‘Ik betreur, maar respecteer de uitslag van de stemming’, aldus Rutte op Twitter. ‘Nederland en de EU staan achter het huidige akkoord, maar blijven ons voorbereiden op alle mogelijke scenario's. Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen 'no-deal' situatie. Hoe nu verder is aan het Verenigd Koninkrijk.’

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Berlijn: ‘Spelen van spelletjes voorbij’

    Bondskanselier Merkel heeft nog helemaal niets van laten horen maar haar minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwde Londen woensdag dat de tijd ‘voor het spelen van spelletjes’ nu voorbij is. ‘Groot-Brittannië is aan zet’, benadrukte Maas tegen Deutschlandfunk.

    Volgens de bewindsman hebben de Britse parlementariërs met het afwijzen van het Brexit-akkoord niet duidelijk gemaakt wat ze willen, alleen maar wat ze niet willen. Maas: ‘Dat is niet genoeg. We hebben een compromis. Als men meer te bieden had, had men dat al weken eerder moeten doen.’

    De Duitse regering ontkende dinsdag berichten dat Merkel zondag aan premier May had toegezegd dat ze zich sterk zou maken voor nieuwe concessies van de EU. Op deze manier zou Merkel de kans op een succesvolle tweede stemming in het Britse parlement willen vergroten. Maar volgens Berlijn zal Merkel in de komende dagen niet opnieuw gaan lobbyen voor May. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. EU bereid om te praten over nieuw akkoord

    De EU is bereid om met de Britse regering te praten over een nieuwe Brexit-deal, mits Londen bereid is water bij de wijn te doen. Premier May moet bereid zijn de bestaande ‘rode lijnen’ te veranderen over wat wel en wat niet mogelijk is. Dit zei de belangrijkste EU-onderhandelaar Michel Barnier woensdag.

    Hij deelde het Europese parlement mede dat het risico van een ‘no deal’ nu groter is dan ooit na de afwijzing door de Britse parlementariërs dinsdag van het Brexit-akkoord. Barnier zei dat de voorbereidingen doorgaan van de EU voor een chaotisch uittreden van de Britten op 29 maart.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Weer dag vol onzekerheid voor Britten

    Met een debat over een motie van vertrouwen tegen premier May en haar regering om een uur vanmiddag, gaan de Britten opnieuw een dag vol onzekerheid tegemoet. Alle Britse media gaven de parlementsleden en May woensdagochtend advies hoe nu verder te gaan, na de ‘vernederende’ nederlaag van de regering dinsdag in het parlement.

    De Daily Mirror oordeelt dat de Britten naar de stembus moeten gaan voor een nieuwe regering om een einde te maken aan de Brexit-chaos. ‘Nog meer tijd verkwisten om het lijk weer tot leven te brengen, terwijl de klok steeds luider tikt nu 29 maart dichterbij komt, zou roekeloos zijn van een premier die in diskrediet is geraakt’, aldus de krant in een hoofdredactioneel commentaar.

    The Sun daarentegen vindt dat Londen moet afkoersen op een ‘No Deal’. ‘Wij geloven, met tegenzin dat wij hierop moeten aansturen’, aldus de krant. ‘Wij wilden nooit een Brexit zonder akkoord omdat het betekent dat wij moeilijke en vernietigende maanden tegemoet gaan. Maar het is nog de enige manier om wat ons allemaal zo dierbaar is, onze democratie, te verdedigen.’ 

    De Daily Express zoekt de oplossing in Brussel en is van oordeel dat de EU snel een compromis moet sluiten met de regering over de Brexit. ‘De integriteit van de democratie staat op het spel’, meent de krant. ‘Teruggaan kan niet meer. Het Verenigd Koninkrijk moet op 29 maart de EU verlaten. Het is nu aan de EU of dit op constructieve en vriendelijke voorwaarden zal gebeuren of niet.’

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. ‘Geen deal, geen hoop’: dit schrijven de Britse kranten

    Een greep uit de voorpagina's van de Britse ochtendkranten na de nederlaag van Theresa May.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. ‘Britse ministers werken aan plan voor uitstel brexit’

    Een aantal Britse parlementariërs werkt aan een motie om de artikel 50-procedure voor de uittreding uit de EU te vertragen. Dat hebben ministers uit de regering-May gezegd tegen topmensen uit het zakenleven.

    Nadat een grote meerderheid in het Lagerhuis de Brexit-deal van premier May had geweigerd, kwamen enkele kabinetsleden in overleg met vooraanstaande zakenlieden op het idee te proberen de datum van het vertrek uit de EU, vastgesteld op 29 maart, te verschuiven naar later in het jaar.

    Ministers Philip Hammond (Financiën), Greg Clark (Economische Zaken) en Stephen Barclay (Brexit) vertelden dat een motie van backbenchers in de maak is voor uitstel van artikel 50’, zei de directeur van een Brits bedrijf die bij het overleg aanwezig was tegen Reuters. Hij wilde anoniem blijven. De ondernemers wilden onder meer van de ministers weten wat er gaat gebeuren bij een no-deal.

  21. EU-president Tusk: Beste is in de EU te blijven

    EU-president Donald Tusk reageerde op de stemming in het Lagerhuis met de suggestie dat Groot-Brittannië het best in de EU kan blijven. ‘Als een akkoord onmogelijk blijkt en niemand een vertrek zonder deal wil, wie zal dan eindelijk de moed hebben te zeggen wat de enige positieve oplossing is?’, vroeg hij zich op Twitter af.

  22. Juncker: Londen moet snel duidelijk maken hoe het verder moet

    De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei ‘met spijt’ kennis te hebben genomen van de uitslag van de stemming in het Lagerhuis. In een tweet drong hij er bij de Britten op aan ‘zo snel mogelijk’ duidelijk te maken hoe zij verder willen. ‘De tijd is bijna op’, aldus Juncker.

    Juncker zei dat de EU nu haar voorbereidingen voor een ‘no deal’ zal opvoeren. ‘Het risico op een wanordelijk vertrek van het Verenigd koninkrijk uit de EU is met de stemming van vanavond toegenomen’, zei hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Labour dient motie van wantrouwen tegen kabinet-May in

    Labour-leider Jeremy Corbyn diende meteen na de uitslag van de stemming een motie van wantrouwen in tegen de regering-May. 

    Morgen wordt de motie behandeld. De stemming volgt om 8 uur 's avonds (Nederlandse tijd).

    Kort daarvoor had premier May erkend dat het ‘duidelijk is dat dit huis het akkoord niet steunt’. Maar volgens May is het niet duidelijk wat het Lagerhuis wel steunt.

  24. May lijdt zware nederlaag: parlement verwerpt akkoord met grote meerderheid

    Het Britse Lagerhuis heeft het Brexit-akkoord van premier met overweldigende meerderheid verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen.

  25. Lagerhuis begint aan cruciale stemming over Brexit-akkoord

    Het parlement heeft het amendement over de backstop met ruime meerderheid verworpen. Nu zijn de Lagerhuisleden begonnen met de stemming over May's akkoord. Een hoogzwangere afgevaardigde van Labour, Tulip Siddiq, was in een rolstoel naar de vergaderzaal gekomen. Zij zou eigenlijk vandaag via een keizersnede bevallen, maar heeft dat uitgesteld met het oog op de stemming.


    Het hoogzwangere parlementslid Tulip Siddiq wordt door de vergaderzaal van het Lagerhuis gereden. Ze had haar bevalling (per keizersnede) uitgesteld voor de stemming.Beeld RV
  26. Lagerhuisleden stemmen over amendement op May-deal

    Na de toespraak van May zijn de Lagerhuisleden begonnen aan de eerste stemming. Zij stemmen over een amendement waarin Groot-Brittannië het recht krijgt zelf te bepalen hoe lang  de ‘backstop’, de noodregeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, duurt. 

    De regering-May is tegen dit amendement, omdat het indruist tegen de afspraak die met Brussel is gemaakt. In het akkoord is afgesproken dat Brussel en Londen allebei moeten instemmen met het beëindigen van de noodregeling.

    Vooral de Noord-Ierse DUP-partij, de gedoogpartner van de Conservatieve partij, is fel tegen de backstop, die moet voorkomen dat er een harde grens met Ierland ontstaat. Voor de DUP is het onaanvaardbaar dat er onder de noodregeling een ander regime voor Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk komt.

    Drie andere amendementen waarover het parlement zou stemmen, werden op het laatste moment ingetrokken. Opvallend is dat ook Labour-leider Corbyn zijn voorstel introk om het akkoord van May te verwerpen en tegelijkertijd vast te leggen dat Groot-Brittannië de EU niet zonder deal mag verlaten.

  27. May: ‘Brexit kan Labour-leider niets schelen’

    Premier May deed een hartstochtelijke oproep aan de parlementariërs om haar akkoord te steunen. Ze herinnerde eraan dat een grote meerderheid van parlement -- 436 tegen 85 -- voor het in gang zetten van artikel 50, de scheidingsprocedure met de EU, stemde. Volgens haar staat het Lagerhuis voor een ‘historische beslissing die de toekomst van dit land voor vele decennia’ bepaalt. 

    Ze keerde zich tegen oproepen om een nieuw referendum uit te schrijven. Volgens May zou dat alleen maar tot meer verdeeldheid onder de Britten leiden. Ze keerde zich ook tegen de eis van Labour-leider Corbyn dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, zodat een nieuwe regering de impasse kan doorbreken en een beter akkoord met de EU kan sluiten. ‘Deze stemming gaat niet over wat het beste is voor de leider van de oppositie. Deze stemming gaat erover wat het beste is voor ons land’.

    May beschuldigde Corbyn ervan dat het hem niets kan schelen of Groot-Brittannië de EU verlaat of niet. ‘Het gaat hem er alleen om zoveel mogelijk onrust te veroorzaken.’

    ‘Dit is de belangrijkste stem die wij in onze carrière zullen uitbrengen’, besloot May haar oproep. ‘Een beslissing die de toekomst voor onze kiezers hun kinderen en kleinkinderen zal bepalen. Een stem tegen deze deal is niets meer dan een stem voor onzekerheid, verdeeldheid en de kans op geen akkoord of helemaal geen Brexit.’ 

    Premier May probeert het Lagerhuis over te halen haar Brexit-akkoord te steunen.Beeld AFP
  28. Corbyn: Labour stemt tegen deze ‘mislukte’ deal

    Labour-leider Jeremy Corbyn heeft laten weten dat de oppositiepartij tegen het Brexit-akkoord van premier May zal stemmen. Hij noemde het akkoord ‘mislukt’ en een ‘roekeloze sprong in het duister’. Volgens hem brengt het akkoord de Britse economie in gevaar. Hij verweet May dat ze niet naar het bedrijfsleven en de vakbonden heeft geluisterd en gekozen heeft voor een akkoord waarbij Groot-Brittannië binnen de douane-unie met de EU blijft.

    ‘Dit akkoord is slecht voor onze economie, slecht voor onze democratie en slecht voor dit land’, besloot Corbyn zijn oproep aan de afgevaardigden om het akkoord van May weg te stemmen.

    ‘Onder dit akkoord komen we in december 2020 voor de keuze te staan: meer betalen en de overgangsperiode verlengen of we komen vast te zitten in een noodregeling waaruit Groot-Brittannië zich alleen maar met toestemming van de EU kan bevrijden’, aldus de Labourleider.

  29. Brexit-stemming kan historische opstand backbenchers worden

    Kenners van het Britse parlement verwachten dat zeker honderd Conservatieve volksvertegenwoordigers vanavond zullen stemmen tegen het Brexit-akkoord van premier Theresa May. Dat zou een van de grootste opstanden zijn in de Britse parlementaire geschiedenis. In 2003 stemden 121 Labour-MPs tegen  hun eigen premier Tony Blair vanwege de invasie van Irak. In 1997 stemden 95 Conservatieven tegen de wapenwet van premier John Major. In 2012 kreeg Mays voorganger, David Cameron,  91 tegenstemmen uit eigen kring inzake een hervorming van het Hogerhuis. 


    Premier May luistert dinsdag tijdens het Brexit-debat in het Britse Lagerhuis naar partijgenoot Geoffrey Cox, haar hoogste juridische adviseur.Beeld AFP
  30. Voorzitter eurogroep Centeno: Brexit-deal kan worden herzien

    Eurogroep-voorzitter Mário Centeno heeft dinsdag gezegd dat de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie kunnen worden herzien. Tot nu toe heeft de EU heronderhandelingen over de Brexit-deal steeds uitgesloten. Centeno, minister van Financiën van Portugal, zei dat een koerswijziging denkbaar is als het Britse parlement de Brexit-deal wegstemt. ‘Vrijwel alles is beter dan een no-deal Brexit.


    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Juncker terug naar Brussel, May heeft nog geen reisplannen

    Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is dinsdag vanuit Straatsburg teruggekeerd naar Brussel met het oog op spoedbesprekingen na de Brexit-stemming vanavond in het Britse Lagerhuis. Hij was in Straatsburg vanwege de maandelijkse zitting van het Europees Parlement, maar het is volgens zijn woordvoerder nu ‘belangrijk dat hij de komende uren in Brussel beschikbaar is’.  De Britse premier Theresa May is niet van plan woensdag naar Brussel te reizen, meldt persbureau Reuters. Als zij de stemming verliest (zoals algemeen wordt verwacht) zal zij weer met de EU om tafel moeten om de nieuwe situatie te bespreken.

    Anti-Brexit-demonstratie dinsdagmiddag bij de parlementsgebouwen in Londen.Beeld AFP
  32. Cox maant voorstanders ‘no deal’: ‘Jullie zijn geen kinderen!’

    Geoffrey Cox, de hoogste juridische adviseur van premier May, gaf de parlementariërs die aansturen op een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zonder een akkoord een flinke veeg uit de pan. ‘Wat voor spel spelen jullie?', vroeg hij de parlementariërs. ‘Jullie zijn geen kinderen. Jullie zijn parlementariërs!’.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Video: dit moet je weten over het Brexit-vervolg

    Een harde Brexit, een zachte Brexit, of toch geen Brexit? In deze video leggen we in iets meer dan een minuut uit hoe de zaken ervoor staan. 

  34. Eerst stemming over vier amendementen

    De Britse parlementariërs krijgen vanavond de gelegenheid om over vier amendementen te stemmen. Een daarvan is van de Labour-partij en komt erop neer dat het Lagerhuis May’s akkoord verwerpt, maar tegelijkertijd bepaalt dat Groot-Brittannië niet zonder akkoord uit de EU mag stappen. 

    De Schotse Nationale Partij heeft een voorstel ingediend om de hele Brexit voorlopig uit te stellen. Een pro-Brexit parlementariër wil dat het Lagerhuis een einddatum voor de ‘backstop’-regeling vastlegt. De regering heeft laten weten dat het laatste voorstel onaanvaardbaar is. In het akkoord met de EU is vastgelegd dat Brussel en Londen samen beslissen wanneer er een einde komt aan de noodregeling.

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Debat begint met EU-concessies

    Het debat in het Britse Lagerhuis over de Brexitdeal begon met procureur-generaal Geoffrey Cox, die een toelichting gaf op de concessies in een brief die premier May van de EU heeft gekregen wat betreft de zogenoemde ‘backstop’. 

    Dat is een noodregeling die moet voorkomen dat er een harde grens ontstaat tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk), als het niet lukt een definitief akkoord te sluiten in de overgangsperiode na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. In de brief beloofden EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie dat ze geenszins van plan zijn het Verenigd Koninkrijk met een Brexitakkoord in een juridisch korset te naaien.

    Cox erkende dat de brief van de EU niets verandert aan het uittredingsakkoord, maar volgens hem heeft de tekst wel degelijk juridische kracht. Cox verzekert ook dat Nederlandse en andere vissersschepen uit de EU na het van kracht worden van de ‘backstop’ geen toegang meer hebben tot de Britse wateren. Daarmee probeert Cox twijfelende parlementsleden over te halen zich alsnog achter het akkoord van May te scharen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Duitsland ontkent betere deal met EU

    Duitsland heeft dinsdag ontkend dat Londen een betere Brexit-deal zal worden aangeboden door de EU als het akkoord wordt verworpen door het Britse parlement. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat May geen ‘compleet nieuwe oplossingen’ zullen worden aangeboden in nieuwe besprekingen tussen de EU en de Britten.

    Maas zei nog de hoop te hebben dat de stemming gunstig uitpakt voor de premier. ‘Wij hebben niet de hoop opgegeven dat er een positieve stemming zal zijn’, aldus de bewindsman. ‘Omdat dit een stemming zal zijn voor redelijkheid. Niet alleen voor Europa maar ook voor Groot-Brittannië.’

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Plan B

    Als premier May vandaag - zoals wordt verwacht - de stemming verliest over het met de EU overeengekomen Brexit-akkoord, moet ze binnen drie dagen met een plan B komen. May was aanvankelijk van plan om daar nog eens drie weken voor uit te trekken, hopend dat het parlement vanzelf tot inkeer zou komen als de Brexit-deadline van 29 maart dichterbij zou komen. 

    Maar het Britse parlement sneed May vorige week de pas af. Door de ingreep is de kans op een No Deal, een hard vertrek uit de EU, afgenomen. Lees hier over de coup die tot stand kwam met dank aan de EU-gezinde kamervoorzitter John Bercow.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Stemming begint rond 21.00

    Verwacht wordt dat de stemming in het Britse parlement over het Brexit-akkoord rond negen uur in de avond (Nederlandse tijd) zal plaatsvinden. De uitslag zal zo’n kwartier later bekend worden gemaakt. Voor de stemming zal er nog over vier amendementen worden gestemd, onder wie eentje van Labour-leider Corbyn. Over het eerste amendement zal om acht uur worden gestemd. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. BBC kijken

    Stem vanavond af op de BBC en laat het Brexit-spektakel onbevangen over je heen komen, adviseert Volkskrant-columnist Bert Wagendorp. 'Probeer niet te begrijpen wat zich voor uw ogen voltrekt en wat daarvan de consequenties zullen zijn, want dat is onmogelijk. Niemand begrijpt het nog', constateert Wagendorp in zijn column.

  40. 'May verliest met verschil van 160 stemmen'

    Volgens de laatste tellingen van het Britse persbureau Press Association, zal de Brexit-deal van premier May met een verschil van 160 stemmen worden verworpen. De tegenstemmers hebben dinsdag tegenover het persbureau bevestigd dat zij het akkoord zullen afwijzen. Een eerdere telling in de ochtend kwam uit op een verschil van 126 stemmen.

    Volgens een telling van de Britse krant the Guardian zullen 426 parlementsleden tegen stemmen en 213 voor het akkoord. Dit is een verschil van 213 stemmen. In deze telling zijn echter enkele tientallen parlementariërs niet meegerekend die mogelijk May toch zullen steunen.   

    Twitter bericht wordt geladen...

  41. May zal snel reageren op stemming

    Premier May zal snel reageren op de stemming in het parlement over haar Brexit-deal met de EU. Dit heeft zij meegedeeld aan haar belangrijkste ministers, aldus haar woordvoerder dinsdag. Op de vraag of zij zal aftreden als het akkoord wordt verworpen, zei de woordvoerder dat May vastbesloten is om de wil van het Britse volk uit te voeren: het terugtreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

    ‘De premier is er heilig van overtuigd dat wij het resultaat van het referendum van 2016 moeten uitvoeren’, aldus May’s woordvoerder. De premier deed maandag nog een laatste poging om het Lagerhuis achter haar Brexit-plan te krijgen. Zij waarschuwde voor ‘verlamming in het parlement’ en het ‘uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk’ als de deal wordt afgewezen.

    Volgens May zal het vertrouwen in de politiek ‘catastrofale schade’ lijden als het VK de EU niet zal verlaten. De premier verwelkomde nieuwe EU-garanties ten aanzien van Noord-Ierland. De EU heeft haar verzekerd de zogeheten ‘backstop’ niet te gebruiken, maar als dat wel zo is, alleen voor ‘de kortst mogelijke termijn’. 

    De backstop is het noodplan om terugkeer naar fysieke grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Britse pond daalt

    De Brexit-stemming zorgt ook voor zenuwachtigheid op de valutamarkten. De Britse pond daalde dinsdag ten opzichte van de dollar. De pond stond de afgelopen twee maanden juist hoog ten opzichte van de dollar en de euro. Investeerders houden er al rekening mee dat premier May een forse nederlaag zal lijden.

    ‘Het staat al vast dat de Brexit-deal zal worden verworpen’, aldus financieel deskundige Lee Hardman van de Japanse bank Mufg. ‘De markten zullen zich daarom vooral richten op de omvang van de nederlaag. De verwachting is dat het met zo’n honderd tot tweehonderd stemmen zal zijn. Het zal echter een verrassing zijn als de marge kleiner is. Maar zelfs als dat gebeurt, zal er sprake zijn van een politieke patstelling.’

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Hoop op nieuw referendum

    De tegenstanders van de Brexit putten hoop uit de stemming in het Britse parlement. Zij hopen dat een afwijzing van de deal met de EU de weg zal vrijmaken voor een nieuw referendum, aldus Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn. 

    Een van de meest invloedrijke Britse kranten, de Daily Mail, is plotseling van koers veranderd en is nu tegen de Brexit. Lees hier wat Van IJzendoorn verwacht van de stemming en wat voor politieke situatie dan ontstaat in het Verenigd Koninkrijk. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. May verliest, en dan?

    Het belooft een doldwaze dinsdag te worden in Londen: het Britse parlement stemt vanavond over het Brexit-akkoord met de EU. Met een laatste offensief probeerde premier May gisteren nog stemmen te winnen, maar de kans dat ze verliest is nog steeds groot. En wat dan? Hier hebben we de mogelijke scenario's op een rij gezet.

    Twitter bericht wordt geladen...

Premier May werd woensdag, een dag na haar grote Brexit-nederlaag, opnieuw onder vuur genomen in het parlement.Beeld AFP