Genk-fans halen zwaar uit naar politie en burgemeester Sint-Truiden: “Ze hebben dit meer dan een kwartier laten gebeuren”

© JEFFREY GAENS

Minstens vijf gewonden, zestien beschadigde bussen en heel wat getraumatiseerde kinderen: dat is de trieste balans van de rellen na de Limburgse derby. Supporters van STVV bekogelden gisterenavond na de match de bussen van de KRC Genk-fans. “Een laffe daad van STVV. Ik wijs ook naar de politie en burgemeester van Sint-Truiden”, zegt Rudy Claessens van supportersvereniging OSV. “Ze hebben dit meer dan een kwartier laten gebeuren.”

hdb

LEES OOK. Elf relschoppers opgepakt nadat supportersbussen van Racing Genk bekogeld werden

“Supporters van STVV hebben samen met bevriende supporters uit Maastricht onze supportersbussen bekogeld”, zegt Rudy Claessens, voorzitter van OSV, de overkoepelende supportersvereniging van KRC Genk. “Ze hebben gegooid met alles wat ze te pakken konden krijgen: stenen van 20-30 centimeter, betonblokken, verkeersborden, wegwijzers, spiegels. Alles wat los lag vloog in het rond. In het totaal hebben zestien bussen schade opgelopen. Er is een betonblok door het dak van een gloednieuwe bus gevlogen. Wat we nu weten is dat er meteen vijf mensen naar het ziekenhuis zijn gevoerd. Het waren vooral kwetsuren die genaaid moesten worden. Dan heb ik de vele gekwetsten die toch op de bus zijn gestapt en in Genk zijn verzorgd nog niet meegeteld. Het is een laffe daad van STVV. Het is niet zo dat ze in confrontatie gegaan zijn met de harde kern van Genk, die zaten nog in het stadion. Ze hebben zich gericht op bussen met sfeergroepen, vol gezinnen met kinderen. Er zijn kinderen die aan de kant van het raam zaten waar vanalles naar binnen is gegooid. Zij zijn getraumatiseerd. Ouders zullen alles in het werk moeten stellen om hun kind nog ooit mee naar het voetbal te krijgen.”

LEES OOK. Rellen na Limburgse derby: supportersbussen bekogeld door hooligans

Volgens OSV heeft de politie van Sint-Truiden een kwartier lang niet ingegrepen. “De politie heeft alles zomaar laten gebeuren”, zegt Claessens. “Er waren nochtans genoeg manschappen aanwezig. Ik wijs met de vinger naar de politie en de burgemeester van Sint-Truiden. Zij waren daadwerkelijk op de hoogte maar hebben niets gedaan. Ze wisten dat er verschillende Nederlanders met bussen ter plaatse waren, die niet naar de match zijn geweest. Toch hebben ze niet ingegrepen. Het waren zowel Nederlanders als supporters van STVV: dat kon je duidelijk horen aan hun taaltje. MVV Maastricht heeft een vriendschapsband met STVV. MVV is de aartsrivaal van Fortuna Sittard, die al twintig jaar een band hebben met onze jongens. Ze hebben zich samen tegen ons gekeerd.”

Gepaste maatregelen

Burgemeester Veerle Heerlen en korpschef Steve Provost betreuren de rellen die gisteren plaatsvonden. “Onze veiligheidsdiensten hebben er alles aan gedaan om heel snel en accuraat op te treden om de rellen zo snel mogelijk te laten beëindigen. Wij zullen de rol van alle betrokkenen onderzoeken en gepaste maatregelen nemen”.

© TH

© JEFFREY GAENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer