Direct naar artikelinhoud
Wapenuitvoer

De Croo: “Nu het moment om maatregelen te nemen tegen Saudi-Arabië”

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.Beeld Photo News

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) noemt het “onaanvaardbaar” dat Wallonië nog steeds wapens uitvoert naar Saudi-Arabië. Dat zei hij in De ochtend op Radio 1. “We mogen niet het rioolputje van Europa worden op het vlak van moreel gezag.” 

De Croo pleit al jaren voor een wapenembargo naar onder andere Saudi-Arabië. Meer dan het dossier op de tafel brengen, kan hij echter niet doen aangezien dit een gewestelijke bevoegdheid is. De minister hoopt dat de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi eindelijk verandering zal brengen.

“Ik kan alleen maar hopen dat dit de emmer doet overlopen”, klonk het op Radio 1. “Ook al is die vele jaren geleden al overgelopen.”

“Ik vind dat het humanitaire argument hier primeert”, aldus De Croo. “Wat er gebeurd is met die journalist is gruwelijk. Maar je mag ook niet vergeten dat er elke dag in Jemen 60 mensen sterven door een oorlog die wordt aangevuurd door Saudi-Arabië. Langs de ene kant investeren we om het leed van de Jemenieten te verzachten, maar langs de andere kant blijft men aan Waalse kant geld verdienen op die oorlog.”

Saudi-Arabië was in 2017 de belangrijkste klant van de Waalse wapenindustrie voor een totaalbedrag van 153 miljoen euro.

Duitsland

Waals minister-president Willy Borsus verklaarde enkele dagen geleden te overwegen de uitvoerlicenties voor wapens naar Saudi-Arabië op te schorten indien de betrokkenheid van het koninkrijk bij de dood van de Khashoggi bewezen wordt. Dat zou gebeuren in overleg met andere landen, waaronder Duitsland. Dat land besliste intussen de wapenexport naar Saudi-Arabië stil te leggen.

De Croo hoopt dat ons land volgt. “Het is nu het moment om maatregelen te nemen, zoals Merkel. Meneer Borsus heeft me verzekerd dat hij bereid is om maatregelen te nemen, en dan hoop ik dat de daad zal volgen.”