Luister naar

Met overwaarde verhuizen naar buiten de stad

Nieuws
De forse stijgingen van huizenprijzen in Amsterdam leiden ertoe dat steeds meer woningeigenaren hun overwaarde te gelde maken. Ze verruilen de stad voor een (veel) grotere woning elders.
Remco Andersen redactie vk
zaterdag 21 juli 2018 om 03:00
De WOZ-woningwaarde in Amsterdam steeg in 2017 naar het hoogste niveau ooit. Een deel van de eigenaren ‘casht’ nu.
De WOZ-woningwaarde in Amsterdam steeg in 2017 naar het hoogste niveau ooit. Een deel van de eigenaren ‘casht’ nu. anp / Olaf Kraak

Amsterdam

In Utrecht, Rotterdam en Den Haag begint zich af te tekenen wat in Amsterdam al volop gebeurt: eigenaren die de enorme overwaarde op hun woning te gelde maken en naar elders vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.

In 2015 besloeg een kwart van de huizenaankopen van Amsterdammers een koop buiten de stad. Nu ligt dat percentage op 38 procent, ruim de helft meer. ‘De prijs per vierkante meter voor een woning in bijvoorbeeld Woerden ligt nu wel héél ver beneden die voor een woning in Amsterdam’, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster. ‘Daarom kiezen steeds meer stedelingen ervoor om te vertrekken.’

Tussen 2013 – het dieptepunt van de crisis – en afgelopen juni stegen de gemiddelde woningprijzen in de vier grote steden (G4) met 45 procent. Daarbuiten was de stijging 22 procent. In Amsterdam was het gemiddeld 64 procent.

Het Kadaster becijferde dat een op de twintig kopers uit de crisisjaren 2010 tot en met 2014 de stad inmiddels weer heeft verlaten. Zij profiteren van het toenemende prijsverschil tussen woningen in Amsterdam en woningen daarbuiten. De gemiddelde leeftijd van de vertrekkers is 37 jaar.

bijlenen

‘Met name Amsterdammers cashen echt’, zegt De Vries. ‘Als zij buiten de stad groter gaan wonen, financieren ze hun volgende woning vooral met de overwaarde die zij uit hun oude, stadse appartement halen. Stadsverlaters uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben ook overwaarde, maar minder. Zij moeten vaak nog behoorlijk bijlenen.’

Een paar jaar geleden gingen stadsverlaters uit G4 vaak naar Haarlem, De Bilt, Leiden of Vlaardingen, aldus het Kadaster. Daardoor namen vraag en dus prijs ook daar toe. Dat betekent een olievlekwerking: verhuizende stedelingen trekken nu verder naar buiten, of naar voorheen wat minder populaire buurgemeenten.

In 2017 steeg het aantal Amsterdamse huizenkopers vooral in Diemen en Weesp. In Diemen komt nu 49 procent van de kopers uit Amsterdam. Voor Utrechters waren dat Bunnik en Nieuwegein, Rotterdammers gaan iets vaker dan voorheen naar Hendrik-Ido-Ambacht en Schiedam. Hagenaren blijven vaker in de stad, en als ze dat niet doen dan blijven Rijswijk en Leidschendam-Voorburg de populairste verhuisbestemmingen.

Voor starters wordt het allengs moeilijker om op de overspannen woningmarkt nog een plek te vinden. ‘Eerder zeiden we tegen starters: “je moet naar de randgemeenten”’, zei Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM onlangs bij een presentatie van huizenmarktcijfers. ‘Nu zeggen we: “ga naar de rand van het land”.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.