© Jan Van der Perre

Prettig gestoorde Ting Tong is hartige nieuwkomer in museumbuurt op het Zuid

Ting Tong is Thais voor prettig gestoord en de naam van een restaurant op het Zuid. Dat past wel bij chef Kanitta, die haar geliefde volgde vanuit Australië naar België. En hier liet ze een carrière in de chemie staan om een restaurant te openen. “En ik had nooit eerder in een Thaise keuken gewerkt.”

Johan Van Baelen

Het pad dat Kanitta Khotphankul (35) aflegde, is op z’n minst verbazend te noemen. Na het behalen van haar bachelor economie in Bangkok zou ze eerst wat gaan rondtrekken. Toeval, maar in Australië werd ze verliefd op een andere backpacker. Maarten, afkomstig van Antwerpen, overtuigde haar om verder te komen studeren in België. Dat liep vlot en na het behalen van haar master in businessdiploma in Leuven ging ze in Berchem aan de slag bij een verdeler van chemische producten.

“Ik maakte snel carrière, maar vond na een tijdje geen plezier meer in mijn werk. Mijn gezondheid ging er sterk onder lijden – ik had een bloeddruk van 170 over 180 – dus drong zich een beslissing op. Ik heb altijd al plezier gevonden in het koken, dus rijpte het plan om ooit een eigen zaak te beginnen. Maar niet zonder de nodige bagage.”

© Jan Van der Perre

Piva en Dôme

Dus startte Kanitta een volwassenenopleiding aan hotelschool Piva en kon ze stages lopen bij sterrenrestaurant Dôme en in de hotel- en cateringkeuken van Radisson Blu Astrid op het Koningin Astridplein. “In die keukens leerde ik veel over het organiseren van een keuken.”

“Het schoot me toen ook ineens te binnen dat ik nooit in een Thais restaurant had gestaan. Allez, die paar nachten in een Leuvense Thai niet te na gesproken. Daar zag ik vooral hoe het niet moest: werken met diepvriesproducten, eten ontdooien in de afwasbak, een vuile werkomgeving…”

De vakantie in Bangkok bracht raad, want haar vader zorgde ervoor dat ze een paar dagen in het restaurant van een vriend mocht werken: “Er stonden daar liefst dertig koks in de keuken. Toen begreep ik dat de organisatie van een Belgische keuken wel handiger is. Ik was er ook niet naartoe gegaan om Thaise gerechten na te gaan maken. Die zitten in mijn vingers, want ik kook van kindsbeen af. Dus dat zat wel snor.”

“Bovendien noem ik mijn keuken een lichte fusie van de Thaise en de Vlaamse keuken.”

© Jan Van der Perre

Pikant-legende

“Ik werk streek- en seizoensgebonden, ik gebruik zoveel mogelijk producten uit België, zelfs als ze duurder zijn. Het gaat me om de smaak. Trouwens, mijn keuken is niet pikant. Op de kaart staat bij elk gerecht een pikant-legende en bij elk gerecht vernoem ik eventuele allergenen.”

Dat blijkt ook, want bij de Pad Thai – een traditioneel wokgerecht met geroerbakte rijstnoedels – met scampi, serveert ze pinda’s apart, bang voor eventuele allergische reacties. Maar ze horen erbij, net zoals de knapperig verse garnalen en de rijstnoedels met soja.

Als toemaatje laat Kanitta ons de Ting Tong Balls proeven, een eigen fusioncreatie van de chef. “Mijn man vroeg balletjes in tomatensaus, maar ik maakte dezelfde gehaktballetjes met een Thaise sticky sesamsaus.”

De sojasaus is afgewerkt met Thaise rietsuiker en een tikkeltje limoensap voor het smaakevenwicht. Een aanrader.

“Mensen kijken weleens over de toog in mijn open keuken en staan dan versteld dat ik niets uit een zakje gebruik. Ik ben gelukkig dat ik kan zeggen dat ik alles zelf bereid. Mijn man zegt dan: ‘je bent poco loco, ting tong, want rijk word je hier niet van’. Maar wel gelukkig hé”, lacht ze.

www.tingtong.be, www.facebook.com/tingtongantwerp, Leopold de Waelstraat 9 Antwerpen