© rr

Verrassende vlinders fladderen rond in groendomein De Averegten

Tijdens de eerste vlindermonitoring in provinciaal groendomein De Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg) registreerde een groep vrijwilligers 2.514 vlinders van 24 verschillende soorten. Enkele soorten werden er zelfs nooit eerder gezien.

Kristof Van Rompaey

De eerste vlindermonitoring ging in april van start en werd in het begin van deze maand afgesloten. Voor het project rekende de provincie op vrijwilligers die geregeld langsheen drie trajecten in De Averegten vlinders telden in denkbeeldige kooien van 5 kubieke meter. De verschillende ‘transecten’ en zoekzones leveren zo een gedetailleerd beeld op van de soorten en hun verblijfplaatsen binnen het domein.

De deelnemers spotten in totaal 24 soorten. Enkelen daarvan komen op de rode lijst voor, waaronder de keizersmantel. De gele luzernevlinder en het kaasjeskruiddikkopje waren in het groendomein zelfs nog nooit eerder gezien. “Het valt op dat de gele luzernevlinder ver tot het in het noorden trok door de warme zomer”, legt domeinwachter Hans Limet uit. “Het kaasjeskruiddikkopje heeft het in Vlaanderen goed gedaan en werd nu dus ook bij ons gezien. Door die evoluties op te volgen, krijgen we op termijn een beter zicht op mogelijke redenen daarvoor.” De meest voorkomende vlinders in het groendomein zijn het bruin zandoogje, het klein koolwitje, de citroenvlinder, de kleine vuurvlinder en het icarusblauwtje. Een opvallende afwezige is het oranje zandoogje. In principe is dat een courante vlinder, maar in De Averegten werd er maar eentje gezien.“Een interessante vaststelling”, zegt Limet. “We gaan nu na of er in de buurt wel nog populaties zijn en zoeken een verklaring voor hun afwezigheid hier. Van de eikenpage vermoedden we zijn aanwezigheid en dat konden we ook bevestigen. We telden in totaal 21 stuks.”

Uit de monitoring valt veel interessante data te puren die kan helpen bij het beheer van het domein. Vlinders geven namelijk een prima beeld weer over de stand van zaken binnen de verschillende biotopen. “Het doel is om de monitoring minstens enkele jaren na elkaar te herhalen, zodat we meer data kunnen vergelijken”, zegt Limet nog. “Het tellen is aan strikte regels verbonden en gebeurt van 1 april tot 1 oktober, enkel bij temperaturen van minimum 17 à 18 graden.”

Volgend jaar opnieuw

De vlindermonitoring wordt volgend jaar dus voortgezet. Wie graag helpt, kan zich aanbieden bij de domeinwachter. “We hopen nog een paar gemotiveerde mensen te vinden”, zegt hij. “De bedoeling is dat elk traject zeker een keer per week wordt geteld. We spreken onderling af via WhatsApp. Voor de start van de monitoring geef ik ook een basiscursus. Voorkennis is dus niet vereist.”

hans.limet@provincieantwerpen.be