Luister naar

Bom onder plan fusie Tata Steel

Nieuws
De directie van Tata Steel Nederland (voorheen Hoogovens in IJmuiden) heeft een bom gelegd onder de fusie van Tata Steel Europe met het Duitse ThyssenKrupp.
Peter de Waard redactie vk
zaterdag 21 oktober 2017 om 03:00

IJmuiden

Dat is gebeurd nadat de directie kennis had genomen van de details van het samengaan. In een persbericht noemde de directie het fusieplan vrijdag ‘onacceptabel’.

Volgens het plan zouden er meer banen in IJmuiden komen te vervallen dan was beloofd. Ook zou de Nederlandse vestiging niet langer een eigen raad van commissarissen en directie mogen hebben en zou Tata Steel Nederland (TSN) een deel van de schulden van de Duitse en Britse staalfabrieken moeten dragen. Daardoor dreigt het investeringsplan van 1,2 miljard euro voor de vestiging in IJmuiden in gevaar te komen.

De directie in IJmuiden schaart zich met haar besluit achter de centrale ondernemingsraad (COR), die eerder al grote bezwaren tegen de fusie uitte.

De raad van commissarissen van TSN, sinds kort geleid door president-commissaris Peter Blauwhoff, reageerde niet meteen op de persverklaring van de directie.

TSN-bestuursvoorzitter Theo Henrar dreigt nu in conflict te komen met Hans Fischer, de baas van Tata Steel Europe, met wie hij eerder samen het fusieplan presenteerde. Henrar wilde gisteren geen verdere toelichting op het persbericht geven.

COR-Voorzitter Frits van Wieringen zegt niet te weten hoe de verhouding tussen Henrar en Fischer nu is. Hij wijst erop dat in het fusieplan – een zogenoemde memorandum of understanding – beloften niet worden nagekomen die TSN eerder had gekregen. Aangekondigd was dat de fusie vierduizend banen zou kosten, waarvan ongeveer de helft bij Tata Steel Europe. Daaronder vallen behalve de staalfabriek IJmuiden ook de Britse staalfabrieken van Tata.

lagelonenlanden

Nu blijkt dat er nog duizend banen extra verdwijnen – waarvan circa de helft bij Tata Steel Europe – omdat het nieuwe staalconcern eenvoudige administratieve banen, zoals de ­salarisadministratie, wil overplaatsen naar lagelonenlanden. ‘Dat gaat om enkele honderden banen in IJmuiden’, denkt Van Wieringen.

De directie in IJmuiden kreeg aanvankelijk niet eens inzage in het fusieplan. Pas na heel lang aandringen kreeg ze dat alsnog. Het fusieplan negeert volgens de directie ‘drie cruciale voorwaarden’ die IJmuiden heeft gesteld. Dat zijn het behoud van de huidige ondernemingsstructuur van TSN, het behoud van het volledige productieproces in IJmuiden en het behoud van de zeggenschap over de Nederlandse kasstromen en investeringen. ‘Geld dat het (Nederlandse, red.) bedrijf zelf verdient, moet in IJmuiden kunnen worden geïnvesteerd’, aldus de TSN-directie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’