Stijn Ureel is, net als een groot deel van de groenwitte aanhang, niet te vinden voor de stadionplannen.© Jeroen Hanselaer

Deel Racing-supporters niet opgezet met stadionplannen van hun club: “Alle ziel verdwijnt uit ons stadion”

Mechelen -

Het eerste ontwerp voor het nieuwe stadion van Racing Mechelen valt niet goed bij een deel van de groenwitte aanhang. Volgens de supporters verdwijnt met de nieuwbouw niet alleen de verouderde tribune, maar ook de ziel en het karakter van de club. “Dit hoort niet bij Racing”, zegt een van hen.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Bowling, fitness en hotel: Racing Mechelen stelt eerste plannen voor nieuw multifunctioneel stadion voor

Dinsdagavond stelde Racing Mechelen haar plannen voor een nieuw stadion voor. Het nieuwe complex zou onder meer bestaan uit een hoofdtribune met recreatiefaciliteiten, horeca en een hotel. Er komen ook enkele kleinere staan- en zittribunes rond het veld. Goed voor een capaciteit van zo’n 2.000 mensen die later nog opgetrokken kan worden.

Maar de plannen vallen niet in goede aarde bij een deel van de supporters van Racing, dat in de tweede amateurafdeling uitkomt. “Jarenlang hebben we gevochten voor onze grond”, zegt Stijn Ureel, die op een post op sociale media heel wat bijval krijgt van andere fans. “Het Oscar Van Kesbeeckstadion maakt een belangrijk deel uit van wat Racing zo bijzonder maakt. Met deze nieuwbouw verdwijnt alle ziel uit het stadion.”

Het nieuwe stadion moet ook ruimte bieden aan een hotel, horeca en recreatiefaciliteiten.© Racing Mechelen

Volgens Ureel werd er niet geluisterd naar de supporters, die volgens hem niet per definitie tegen een nieuw stadion zijn. “Maar enkele elementen, zoals het grote logo op de hoofdtribune, de toegangspoort of de leuze ‘Waar een wil is, is een weg’ zijn belangrijk. Ze geven onze club karakter, maar worden nu stiefmoederlijk behandeld. De plannen die op tafel leggen, passen niet bij onze identiteit. Dit hoort niet bij Racing.”

Voor het volk

“Racing is altijd een club van het volk geweest. Een plek waar de arbeiders thuis zijn”, zegt hij. “Nu komt er een modern complex dat nauwelijks nog iets met een voetbalstadion te maken heeft. Op deze manier bestaat het echte Racing binnen vijf jaar niet meer en wordt het een club voor elitesupporters.”

Het nieuwe stadion zou plaats bieden aan zo’n 2.000 supporters.© Racing Mechelen

Voorlopige plannen

Volgens de club gaat het slechts om voorlopige plannen en volgt er nog overleg met de supporters via een werkgroep. “Maar meer dan enkele details zullen we niet meer kunnen veranderen, dat maak je mij niet wijs”, klinkt het. “Er wordt al een jaar aan getekend en begin 2025 wil de club een omgevingsvergunning aanvragen. Ik denk dus niet dat de plannen nog hard zullen veranderen.”

LEES OOK: Al 120 jaar de eerste ploeg van ’t stad: hoe ‘Racingoldskool’ het Oscar Vankesbeeckstadion terug kleur gaf

MEER OVER RC Mechelen

MEER VOETBALNIEUWS