Direct naar artikelinhoud
Aanslag Straatsburg

Klopjacht op schutter Straatsburg: grote politieactie in wijk Neudorf afgelopen

Agenten en militairen jagen op de schutter in een grootschalige klopjacht.Beeld EPA

De omvangrijke politieoperatie in de Straatsburgse wijk Neudorf is afgelopen, zo heeft nieuwszender BFMTV gemeld. Inmiddels heeft het Duitse parket-generaal een onderzoek geopend tegen de veronderstelde dader wegens moord, poging tot moord alsmede zware slagen en verwondingen.

Twee dagen na de aanslag in Straatsburg was er een omvangrijke politieoperatie aan de gang in de wijk Neudorf. Op televisiebeelden waren talrijke overvalwagens te zien. Ze werden overdwars de weg gezet om het verkeer tegen te houden. Zwaarbewapende en door schilden beschermde politieagenten bewogen zich groepsgewijs voort en gingen huizen binnen.

De aanleiding voor de operatie was niet duidelijk. “Het gaat om twijfel wegnemen zoals dat al meermaals het geval was de voorbije 36 uur. Het is niet direct een signaal en het wil niets zeggen, laat ons het onderzoek verder laten gaan”, zei minister van Binnenlandse Zalen Christophe Castaner in de Franse Senaat.

Een bron zei dat de operatie wel in het onderzoek past maar niet meteen het oppakken van de verdachte als doelstelling heeft.

Vijfde aanhouding

In het kader van het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg is vandaag nog een vijfde persoon vastgezet ten behoeve van het onderzoek (“garde à vue”), zo is bij het parket van Parijs vernomen.

Het gaat om iemand uit de omgeving van de veronderstelde dader, maar hij is geen familie, klinkt het. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen.

Taxi naar Neudorf

Meteen na de aanslag heeft de vermoedelijke dader zich dinsdag in Neudorf met een taxi laten afzetten om dan na een schietpartij met de politie te verdwijnen. In de buurt bevindt zich ook de woning van Chérif Chekatt. Die is doorzocht.Tweede dag

Honderden politieagenten zijn voor de tweede dag op rij op zoek naar Straatsburg-schutter Cherif Chekatt. Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux vertelde vanmorgen tegen het Franse CNews: “Het maakt niet uit of we hem dood of levend te pakken krijgen. Als we hem maar zo snel mogelijk vinden.”

Het noordoosten van Frankrijk zit net als gisteren volledig op slot. Treinen, snelwegen en grensovergangen worden gecontroleerd in de klopjacht naar de voortvluchtige man die drie mensen doodde en 13 mensen verwondde. Vijf gewonden, onder wie iemand die hersendood werd verklaard, zijn er erg aan toe. Er zijn ruim 700 agenten op de been.

Taxi naar Neudorf
Beeld EPA

Vooral niet zelf ingrijpen

Van de 29-jarige verdachte ontbreekt voorlopig ieder spoor. Frankrijk heeft inmiddels het hoogste veiligheidsniveau bereikt. De dader wordt gezien als een grote dreiging. Franse autoriteiten hebben een poster van Chekatt verspreid en roepen getuigen op zich te melden in de zoektocht. De poster meldt dat het om een ‘gevaarlijk individu’ gaat en roept de Fransen op om vooral niet zelf in te grijpen. Iedereen die mogelijk weet waar Chekatt zich ophoudt, wordt opgeroepen contact op te nemen met de autoriteiten.

Nog wel in Frankrijk?

De in Straatsburg geboren schutter met een Noord-Afrikaanse achtergrond is geradicaliseerd en draagt mogelijk een vuurwapen en een mes. Het is maar de vraag of hij nog in Frankrijk is, vandaar dat ook in Duitsland en Zwitserland agenten naar de man op zoek zijn. Omdat de schutter gewond is aan zijn arm, is het een optie dat hij mogelijk toch dicht bij Straatsburg verblijft.

Volgens regeringswoordvoerder Griveaux maakt het dus niet uit in welke hoedanigheid Chekatt wordt gevonden, als het maar zo snél mogelijk gebeurt. Het is niet bekend of de politiemachten opdracht hebben gekregen om Chekatt neer te schieten.